Tajemnicą smaku tej potrawy jest prawidłowo przyrządzony szpinak. Prawdziwego aromatu nadadzą potrawie tylko świeże, młode liście w jasnozielonym kolorze. Przyrządzając farsz, warto dodać również sporo cebulki i czosnku. Uwierzcie, szpinak ma tak intensywny smak, że nie będą one zbyt wyczuwalne.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe – 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, sól, pieprze, olej
Farsz – 500 g świeżego szpinaku, ser feta lub mozzarella, 4 ząbki czosnku, 1 cebulka, łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię natłuść i na rozgrzaną wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.
Pokrój w małą kostkę cebulę, posiekaj drobno czosnek. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni. Kiedy cebula dobrze się zeszkli, dodaj wcześniej umyte liście szpinaku. Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij potrawę z ognia. Dodaj śmietanę, sól, pieprz, pokruszoną fetę lub startą na dużych oczkach mozzarellę.
Gotowy farsz nakładaj na usmażone naleśniki i zawijaj w rulonik.
Wskazówka: Naleśniki świetnie smakują z sosem pomidorowym. Aby go przyrządzić, wystarczy dodać do pomidorów z puszki zioła prowansalskie, odrobinę podsmażonej cebulki i czosnku, po czym wszystko razem podgotować kilka minut.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na kawowe MUFFINKI z mascarpone (Tak samo dobrze smakują, jak wyglądają!)
Przepyszny deser, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć!
Grzanki z pieczarkami, rukolą i masełkiem czosnkowym (Zrobisz je błyskawicznie!)
Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę.