Przepis na halloweenowy TORCIK z pająkiem (Wygląda przerażająco, smakuje wybornie!)

Zaskocz swoich znajomych nietypowym deserem!
Przepis na halloweenowy TORCIK z pająkiem (Wygląda przerażająco, smakuje wybornie!)
Fot. www.thecakeblog.com
30.10.2012

Z każdym rokiem urządzanie tzw. Halloween party robi się w Polsce coraz bardziej popularne. Nie ma w tym dziwnego – w końcu to jedyna taka okazja, aby wraz ze znajomymi przebrać się za zjawy, obejrzeć wspólnie horror czy opowiedzieć sobie kilka mrożących krew w żyłach historii.

Impreza Halloween nie może się jednak odbyć bez odpowiedniej aranżacji mieszkania i – rzecz jasna – specyficznego menu. Zachęcamy więc do własnoręcznego zrobienia tortu, który wygląda przerażająco, ale smakuje wyśmienicie!

Torcik z pajęczyną (źródło: www.thecakeblog.com/)

Składniki:

Biszkopt do tortu: 5 dużych jajek, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru z wanilią

Krem: 400 g śmietany kremówki, 1 szklanka cukru pudru, ok. 250 g słodkiego twarożku, wiórki kokosowe, 1/2 cytryny, 1-2 brzoskwinie

Pajęczyna: 2 duże jajka, 2 szklanki przesianego cukru

Przygotowanie:

1.Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Potem dodaj żółtka, obie mąki, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Tak przygotowaną masę wyłóż do okrągłej formy (najlepiej połóż na dno kawałek papieru do pieczenia). Wstaw na 35 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz, aby twój tort był piętrowy, powtórz tę czynność dwukrotnie – tak, by otrzymać dwa biszkopty.

2.Przygotuj krem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj twarożek i wszystko zmiksuj. Przekrój biszkopt na dwie warstwy. Każdą z nich skrop sokiem z cytryny, a następnie wyłóż na nie krem oraz pokrojone brzoskwinie i złącz ponownie ze sobą. Posmaruj też tort kremem z wierzchu i posyp go wiórkami kokosowymi.

3.Przygotuj pajęczynę z lukru. Białko z jajek i przesiany cukier umieść w misce miksera i mieszadłem utrzyj – na wolnych obrotach - do chwili, aż lukier będzie śnieżnobiały, a cukier się rozpuści. Zbyt gęsty lukier możesz rozrzedzić kilkoma kroplami wody. Następnie za pomocą łyżki lub drewnianego patyczka stwórz na torcie nitki pajęczyny. Kropką nad i będzie gumowy pająk, który powinien znajdować się w widocznym miejscu.

Wskazówka: Pajęczyna może być również brązowa. Wykonasz ją z roztopionej czekolady.

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Grzanki z pieczarkami, rukolą i masełkiem czosnkowym (Zrobisz je błyskawicznie!)

Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę.

Przepis na sałatkę WEGETARIAŃSKĄ (Zdrowe & lekkie danie na kolację) – MNIAM!

Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka nie tylko zaspokoi głód, ale również pomoże zrzucić zbędne kilogramy.

Polecane wideo

Komentarze (9)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 30.10.2012 13:42
Nie za fajny tort dla kogoś, kto cierpi na arachnofobię ;) tzn. dla mnie... brrr pająki!!
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 30.10.2012 09:33
fajny pomysł z takim zabawkowym pająkiem :) nawet mam takiego, który się nada do tortu :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.10.2012 08:28
cukierek albo psikus xD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.10.2012 07:00
Wolę dietetyczne przepisy ;)
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie