Bez względu na to, czy jesteś zdeklarowanym mięsożercą, czy też preferujesz dania wegetariańskie, raz na jakiś czas warto zrobić sobie dyspensę od ciężkich i tłustych potraw na rzecz lekkiego, zdrowego posiłku. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o kolację – ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być bowiem pożywny i lekkostrawny. Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka warzywna idealnie spełnia te wymogi.
Składniki: 8 pomidorków koktajlowych, 1 papryka czerwona lub żółta, pół czerwonej cebuli, 1 ogórek, kilka zielonych oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 kostka fety, oliwa z oliwek, sól i pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pokrój pomidory, paprykę, ogórka, oliwki i ser w kostkę, a cebulę w talarki. Wszystko wrzuć do dwóch małych miseczek. Następnie przygotuj sos. W szklance wymieszaj 6 łyżek oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Polej sosem warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
DIY: Babeczki na Halloween 2012 (Cupcakes udające czarownice w kapeluszach!)
W tym roku zaakcentujemy Halloween, piekąc czarujące (dosłownie!) cupcakes!
Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!
Danie idealne na chłodne, jesienne wieczory.