Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!

Danie idealne na chłodne, jesienne wieczory.
Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!
Fot. pinterest.com
24.10.2012

Wdzięczny kolor oraz niepowtarzalny smak dyni sprawiają, że warto włączyć ją do jesiennego menu. Wystarczy szczypta fantazji i kilka dodatków, aby przyrządzić wspaniałą dyniową zupę.

To danie spełni wszystkie twoje oczekiwania. Jest lekkie, a zarazem bardzo sycące. Świetnie rozgrzeje w chłodny wieczór, a jego niezwykły aromat wypełni całe mieszkanie.

Pikantna zupa dyniowa z parmezanem i świeżą pietruszką

Składniki:

1 kg dyni, 1 litr bulionu drobiowego, 2 cebule dymki, 1 ząbek czosnku, 1/2 suszonej papryczki chili, śmietana (18%), łyżeczka soku z cytryny, sól, gałka muszkatołowa, parmezan, świeża pietruszka, oliwa

Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki i usuń pestki. Miąższ pokrój w małą kostkę i włóż do garnka. Dodaj bulion i duś pod przykryciem około pół godziny.

W tym czasie na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek, następnie dorzuć wszystkie warzywa do gotującego się dyniowego wywaru. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na gładki krem. Dodaj szklankę śmietany. Zupę podawaj w małych miseczkach z drobno posiekaną pietruszką i odrobiną startego parmezanu.

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

GRZANE WINO z pomarańczą i korzennymi przyprawami (Rozgrzewa i dodaje energii)

Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie przyjaciół lub ukochanej osoby.

Naleśniki z bananami i miodem - apetyczny deser, który zachwyci nawet niejadka!

Bo najlepsze są proste rozwiązania!

Polecane wideo

Komentarze (10)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 26.10.2012 00:09
Proponuje dodac sporo curry. Ja uwielbiam zupe krem z dyni na ostro. U mnie w domu wszycy sie krzywili jak powiedzialam,ze na obiad zupa dyniowa, a potem kazdy bral dokladke:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2012 20:36
ja daje troszeczke startego imbiru :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2012 10:40
Zupa dyniowa na słodko to okropność, ale na dobrym bulionie, odpowiednio przyprawiona jest pyszna;) polecam jeszcze dorzucić do niej zrumienioną na maśle cebulke
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2012 00:00
dynia strasznie przeokropnie wręcz śmierdzi. jako małe dziecko pamiętam do dzisiaj aż za dobrze, że własnie ten zapach na kilkanaście lat powstrzymywał mnie przed skosztowaniem tego jakże cennego przysmaku oraz dodatku wielu dań. wg mnie dynia to całkowicie niedoceniony specjał, który powinien częściej gościć na naszych talerzach, ale jednak w małych ilościach, bardziej jako niewyczuwalna potrawa.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2012 19:27
Ostatnio zrobiłam zupę dyniową z sokiem z pomarańczy i imbirem... ale wylądowała w koszu. Może na ostro będzie smaczniejsza, bo na słodko wyszła okropnie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie