Naleśniki mają w polskiej kuchni wszechstronne zastosowanie. Można je przyrządzać na setki, jeśli nie na – bez przesady – tysiące sposobów. Zarówno na słono, jak i na słodko. Przepisy na naleśniki można modyfikować i praktycznie zawsze wychodzą znakomite. Oto nasza propozycja:
Składniki:
Ciasto – 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, sól, olej.
Nadzienie – dwa banany, miód, masło, cynamon
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię natłuść i na rozgrzaną wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.
Banany pokrój wzdłuż na ćwiartki. Połóż je na naleśnikach, posyp cynamonem i zroluj. Na patelni rozpuść łyżkę miodu i łyżkę masła. Przed podaniem polej naleśniki otrzymaną polewą.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na domowe HOT DOGI z grillowaną papryką i cebulką - zrobisz je z łatwością!
Zdrowsza alternatywa dla fast foodów.
Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!