Przepis na smakowite pierożki meksykańskie (Prosty obiad dla fanów ostrych przypraw!)

Kilka składników, piękne aromaty, pyszny efekt!
Przepis na smakowite pierożki meksykańskie (Prosty obiad dla fanów ostrych przypraw!)
Fot. acozykitchen.com
17.10.2012

Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku, aromatycznych przypraw oraz kolorowych dań i sosów. W daniach Meksyku kluczowymi składnikami są fasola, kukurydza, pomidory, papryka, a także grillowane mięsa. Brzmi pysznie? Oczywiście, dlatego dzisiaj chcemy Wam zaproponować prosty i szybki przepis na smakowite pierogi z pikantnym farszem.

Pierożki meksykańskie:

Składniki (na około 20 pierogów):

15 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki kukurydzianej, szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka soli,1 pierś z kurczaka, 4 łyżki fasoli, 1 papryka, 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy chili, starty żółty ser, olej

Składniki na salsę:

1 pomidor, ¼ cebuli, pieprz, sól, limonka, kolendra

Przygotowanie:

1.Zagnieć ciasto z obu mąk, wody i soli. Włóż je na 10 minut do lodówki.

2.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą chili i usmaż na patelni.

3.Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek i fasolę. Smaż przez kilka minut, a potem dodaj kurczaka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

4.Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą specjalnej foremki do pierogów (lub zwykłej szklanki) wydrąż kółka. W każde z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp odrobiną żółtego sera i zalep brzegi. Następnie smaż pierożki w głębokim oleju, póki nie staną się złociste.

5.Przygotuj w małej miseczce salsę. Pokrój pomidor i cebulkę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki, posyp kolendrą. Gotowe!

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na domowe HOT DOGI z grillowaną papryką i cebulką - zrobisz je z łatwością!

Zdrowsza alternatywa dla fast foodów.

Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Komentarze (16)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2012 14:55
zrobilam. obrzydliwe
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.10.2012 21:45
a jaka ma byc ta fasola? czerwona z puszki czy taka normalna?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 18.10.2012 16:13
zrobiłam wczoraj są pyszne chociaż czasochłonne
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.10.2012 08:34
wczoraj robilam... PYCHAAA!! :) choc lacznie ze zrobieniem i usmazeniem zeszlo mi jakies poltorej godziny ;P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.10.2012 21:50
Jasne że można upiec w piekarniku.. w jednej gazecie byl dokładnie taki sam przepis i n;-a koniec piecze się na natłuszczonej blaszce ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temper. 180 stopni:-)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo