Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto
Fot. call-me-cupcake.blogspot.se
15.10.2012

To ciasto zachwyci każdego wielbiciela słodkich deserów. Przepyszny włoski specjał robi się bardzo szybko i co najważniejsze, nie trzeba go piec w piekarniku!

Pyszny deser TIRAMISU

Składniki:

500 g serka mascarpone, duża paczka podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, likier amaretto, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, sól, 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Zaparz kawę w szklance, ostudzoną przelej do dużego, głębokiego talerza, dodaj do smaku kilka łyżeczek amaretto.

2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijaj wszystko mikserem przez około 5 minut. Do tak przygotowanej masy dodaj mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Białka ubij na sztywną pianę, po czym połącz je z serową masą.

4. Wracamy do naszej kawy. Na krótką chwilę namocz w niej biszkopty, po czym ułóż je w naczyniu – tak, aby zakryły całe dno.

5. Na tak przygotowaną warstwę biszkoptów wlej połowę masy, połóż kolejną warstwę ciastek nasączonych kawą, a na nią resztę kremu.

6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 5-7 godzin. Przed podaniem oprósz go kakao.

Kinga Walczak

Zobacz także:

PRZEPIS na chrupiące KRĄŻKI CEBULOWE - genialne proste w wykonaniu!

Wystarczy kilka minut w zaciszu domowej kuchni, by wyczarować smakowitą przekąskę.

SPAGHETTI ze SZPINAKIEM & FETĄ (Idealne na ekspresowy obiad dla całej rodziny)

Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.

Polecane wideo

Komentarze (12)
Ocena: 4.67 / 5
Anonim (Ocena: 5) 30.10.2012 20:59
Zrobiłam z tego przepisu - wyszło super :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2012 22:40
"2 łyżki kawy rozpuszczalnej" myślę że połowa włochów się w grobie przewraca. Ma być porządne espresso a nie jakaś neska.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2012 17:49
moze zadam głupie pytanie ale zanim zrobie to jaka blache kupic?chodzi mi o wymiary
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2012 13:11
Robiłam tiramisu kilka razy i wydaje mi się, że dodanie pół szklanki cukru spowoduje, że deser będzie za słodki. Ja dodawałam około 2 łyżek i dla mnie było akurat. Darowałam sobie również dodawanie białek.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2012 11:17
Robiłam według bardzo podobnego przepisu i masa wyszła mi lejąca się i zamiast ciasta wyszedł sos tiramisu z pływającymi w nim biszkoptami...
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie