Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)

Chrupiące placuszki przygotujesz błyskawicznie!
Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)
10.10.2012

Mają niewiele wspólnego z trójkątnymi chipsami dostępnymi w sklepach. Nachosy zrobione samodzielnie zawierają znacznie mniej soli i tłuszczu. Co więcej, taka domowa wersja chrupiących placuszków jest nie tylko zdrowsza, lecz także znacznie tańsza!

Domowe nachosy (źródło: acozykitchen.com)

Składniki (na około 50 sztuk):

6 łyżek mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 50 ml ciepłej wody, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chilli, granulowany czosnek)

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy z wodą aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Gdy ciasto będzie miało około 5 mm grubości, kroimy je na trójkąty.

Tak przygotowane nachosy posypujemy ulubionymi przyprawami, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (nie używamy oleju!). Czekamy aż trójkąciki lekko się zarumienią i przewracamy je na drugą stronę.

Wskazówka: Nachosy najlepiej serwować z dipem pomidorowym, sosem tzatziki lub warzywną pastą na bazie twarożku, szczypiorku i papryki.

Kinga Walczak

Zobacz także:

BABECZKI OREO: Są nie tylko przepyszne, ale także bardzo dekoracyjne - sprawdź sama!

Biało-czarne ciasteczka doskonale sprawdzają się w wypiekach.

Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!

Na sam widok aż cieknie ślinka!

Komentarze (16)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2015 20:17
Mój chłopak właśnie robi ale pewnie gówn*o jak zawsze :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2013 09:44
Nie chciałbym żeby cię zablokowali.... POL! Przeciwność, grzanko!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.03.2013 14:21
proszę o odpowiedz
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.03.2013 14:17
a czy można je zrobić bez mąki kukurydzianej
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.10.2012 17:48
ja je robiłam. Przesadziłam z przyprawami jednak sam pomysł jest rewelacyjny. Do ciasta dałam łyżkę oliwy z oliwek. Pyszne.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo