Masz już dość ciepłych, tradycyjnych zup? Potrzebujesz jakiejś odmiany, chciałabyś, żeby twój posiłek był bardziej wyrazisty? Skuś się na pomidorowe gazpacho. Ta pochodząca z Hiszpanii potrawa, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki (na 4 porcje):
1 kg pomidorów, 1 świeży ogórek (średniej wielkości), 2 żółte papryki, 2 ząbki czosnku, 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii lub pietruszki, sok z cytryny, chrupiąca bagietka.
Przygotowanie:
Pomidory zanurz we wrzątku na minutę, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Dorzuć pokrojone w kostkę ogórki, paprykę oraz roztarte z solą ząbki czosnku. Tak przygotowane warzywa rozdrobnij w malakserze.
Otrzymaną mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz koncentratem pomidorowym. Jeżeli chcesz, aby danie nabrało pikanterii, dodaj trochę ostrej papryki.
Zupę podawaj w małych miseczkach. Udekoruj ją posiekaną, świeżą bazylią lub pietruszką. W osobnym naczyniu podaj grzanki (możesz je wcześniej lekko podsmażyć na patelni).
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
ROLADKI LASAGNE ze szpinakiem i sosem pomidorowym - tylko 224 kcal w jednej porcji!
Pyszny obiad w wersji light!
Przepyszne babeczki z MALINOWYM kremem: Nie tylko smakują, ale i wyglądają SŁODKO!
Totalnie nas oczarowały!