ROLADKI LASAGNE ze szpinakiem i sosem pomidorowym - tylko 224 kcal w jednej porcji!

Pyszny obiad w wersji light!
ROLADKI LASAGNE ze szpinakiem i sosem pomidorowym - tylko 224 kcal w jednej porcji!
fot. www.the-girl-who-ate-everything.com
03.10.2012

Jeżeli starasz się trzymać linię i dbasz o to, co i ile jesz, to jeszcze wcale nie oznacza, że musisz zadowolić się gotowanymi jarzynami i kawałkiem chudego mięsa. Dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka w wersji light! Jedna porcja ma zaledwie 224 kcal! Na taki obiad spokojnie może pozwolić sobie każda z nas :)

Roladki lasagne ze szpinakiem i sosem pomidorowym (źródło: www.skinnytaste.com)

Składniki (na 9 porcji):

9 ugotowanych płatków lasagne, 280 g rozmrożonego i odsączonego szpinaku, 420 g chudego sera ricotta, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 900 g sosu pomidorowego (np. do spaghetti), 9 łyżek roztartej mozarelli

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180 C. W  misce połącz szpinak, ser ricotta, parmezan, jajko, sól i pieprz. Na dno naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 20x30 cm) wylej szklankę sosu pomidorowego. Wyłóż na blat papier do pieczenia i rozłóż na nim płatki lasagne. Upewnij się, że makaron nie jest mokry. Masę wyłóż porówno na każdą porcję makaronu. Delikatnie zwiń każdy płatek lasagne w rulon i przełóż do naczynia. Polej roladki sosem pomidorowym i na każdą porcję wyłóż po łyżce mozarelli. Przykryj naczynie folią i zapiekaj przez 40 minut, aż ser stopnieje.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Smak jesieni: Dyniowa Latte, która rozgrzeje każdego, nawet w najchłodniejsze wieczory!

Przepyszna kawa, lepsza niż Starbucks!

Pomysł na ekspresowy obiad: Przepyszne placki z cukinii (na SŁODKO lub na SŁONO)

Prosty i tani przepis - wypróbuj koniecznie!

 

Komentarze (12)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.04.2013 23:20
Z jakiej firmy makaron kupujesz?Nie widziałam takiego makaronu lasagne.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.10.2012 18:42
nie dla mnie . nie lubie makaronu ani szpinaku. uwielbiam za to kotleciki z serem. piersi w kosteczke do tego potarty ser , pietruszka posiekana , jajko, sol , maka ziemniacz. i to wymieszac formowac w kotleciki i piec pychota;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.10.2012 10:01
Wygląda apetycznie :) chociaż nigdy nie jadłam szpinaku, chyba najwyższa pora spróbować ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2012 17:05
ciekawy przepis i już wiem jaki obiad będzie na niedzielę :)w originale jest ser ricotta beztłuszczowy i chuda mozarella :) dodatkowo roladki dajemy łączeniem w dół by się nie rozpadły :)
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2012 16:34
nie wydaje mi sie zeby to bylo dietetyczne szczegolnie przez obecnosc bialego makaraonu i serow
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo