Przepyszne babeczki z MALINOWYM kremem: Nie tylko smakują, ale i wyglądają SŁODKO!

Totalnie nas oczarowały!
Przepyszne babeczki z MALINOWYM kremem: Nie tylko smakują, ale i wyglądają SŁODKO!
fot. call-me-cupcake.blogspot.se
02.10.2012

Babeczki z malinowym kremem (źródło: call-me-cupcake.blogspot.se)

Składniki (na 12 babeczek):

60 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 125 g masła, 120 g cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 75 ml mleka, 100 g pokruszonej białej czekolady

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175 C. Formę do muffinków wyłóż papierowymi papilotkami. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski i odstaw na bok. Ubij masło i cukier aż masa stanie się puszysta i gładka. Dodawaj po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając. Dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie). Dodawaj na przemian suche składniki i mleko. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i miksuj aż do połączenia. Ciasto wyłóż porówno do papilotek i piecz ciastka przez 18-21 minut (sprawdzając ich stan w połowie pieczenia). Odstaw do ostygnięcia.

Babeczki z malinowym kremem

fot. call-me-cupcake.blogspot.se

Krem malinowy (źródło: call-me-cupcake.blogspot.se)

Składniki:

5 białek dużych jajek, 200 g miękkiego masła, 175 g cukru, 150 g zmiksowanych malin

Przygotowanie:

Białka jaj i cukier umieść w żaroodpornym naczyniu. Następnie wstaw je do większego garnka z wodą i podgrzewaj na małym ogniu cały czas ubijając. Masa powinna mieć ok. 65 C, jeśli nie masz termometra kuchennego, rozetrzyj odrobinę pomiędzy palcami - jeśli cukier się rozpuścił, masa jest gotowa.

Zdejmij z ognia i ubijaj, aż krem stanie się biały i puszysty - zajmie Ci to do 10 minut. Powoli zacznij dodawać masło, cały czas ubijając. Jeśli masa stanie się grudowata wstaw ją na chwilę z powrotem do kąpieli wodnej i ubijaj, aż masło się rozpuści. A jeśli masa wydaje Ci się być zbyt wodnista, to prawdopodobnie jest za gorąca - w takim przypadku wstaw ją na parę minut do lodówki, po czym ubijaj. Dodaj zmiksowane i odcedzone maliny i ubijaj do gładkości.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥

Od dziś spaghetti nabierze nowego, lepszego smaku!

CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!

Komentarze (11)

Ocena: 5 / 5
marta (Ocena: 5) 03.03.2013 23:09
A ja mam takie pytanie :) Czy krem jest cały czas w miarę twardy czy wypadało by trzymać babeczki w chłonniejszym miejscu ? :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.10.2012 19:48
krem nie wychodzi, nie ma wzmianki o dodaniu żółtek, choć prawdopodobnie powinna być
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.10.2012 16:18
czy ktoś jadł taki krem z białek? bo wygląda fajnie ale nie jestem pewna czy bedzie dobrze smakowal...:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.10.2012 07:53
Brzydki stary stół.
zobacz odpowiedzi (6)
Anonim (Ocena: 5) 02.10.2012 07:52
yami :)))
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo