CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!
CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)
fot. www.fearlesshomemaker.com
21.09.2012

Jeżeli żyjecie w ciągłym pośpiechu i nie macie czasu na czasochłonne pieczenie ciast i ciasteczek - ten przepis jest dla Was! Nam skradł serce jak tylko zobaczyłyśmy zdjęcia - mięciutkie ciasteczka nakrapiane czekoladowymi M&M`sami... Czy jesteśmy już w niebie?

Co więcej, naprawdę trudno zepsuć te ciastka - wyjdą nawet kompletnemu laikowi. Ponadto możecie zaprosić do pieczenia także Wasze pociechy - z pewnością będzie to dla nich świetna zabawa

Miękkie ciasteczka M&M`s (źródło: www.fearlesshomemaker.com)

Składniki (na 34 ciastka):

2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe)

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170°C.

Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.

Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).

Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.

Smacznego!

Marta Małachowska

Zobacz także:

Grapefruitowa La Paloma zawróci Ci w głowie <== przepis na ORZEŹWIAJĄCY DRINK!

Tequila w rześkim, owocowym wydaniu!

Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...

Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!

Komentarze (21)

Ocena: 5 / 5
k (Ocena: 5) 09.10.2014 20:28
Strasznie twarde i za słodkie :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.12.2012 22:27
u mnie za słodkie i bardzo twarde
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.10.2012 16:43
to jak ma być ? 12 łyżek czy 12 łyżeczek ?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2012 18:23
Niestety moje ciastka zamieniły się w jeden wielki placek, pomimo zrobienia go wg (podobno) oryginalnego przepisu z 12 łyżkami... a szkoda, bo miał to być prezent dla siostry.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.10.2012 22:29
w moim przypadku wyszly za slodkie. mysle ze obedzie sie bez tej dodatkowej 1/2 szklanki bialego cukru, szklanka brazowego spokojnie wystarczy, sa tak slodkie ze nie da sie ich jesc :(
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo