Pesto to podstawa pysznego spaghetti. Niestety, w Polsce dostępne jest tylko w małych słoiczkach po horrendalnych cenach. Jednak nie musisz jechać do Włoch, żeby zjeść makaron ze świeżym pesto. W łatwy i tani sposób przyrządzisz je w domu! Wystarczy zainwestować w dostępną w każdym supermarkecie bazylię w doniczce - przy odpowiedniej pielęgnacji będzie Ci długo służyć. Smacznego!
Składniki (na jeden mały słoiczek):
4 szklanki liści bazylii, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić je innymi orzechami, na przykład migdałami), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nieobrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez parę minut. Dzięki temu złagodzisz trochę ostry smak czosnku!
Następnie dodaj orzeszki piniowe i dalej podgrzewaj. Musisz uważać na orzechy, gdyż mają tendencję do przypalania się! Gdy tylko zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na złoty brąz, zdejmij patelnię z ognia i odstaw zawartość do ochłodzenia. Obierz czosnek ze skórki.
Do robota kuchennego włóż liście bazylii. Jeżeli chcesz, możesz dodać do swojego pesto także inne zioła - wypróbuj oregano, kolendrę czy pietruszkę. Następnie dodaj orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwy i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Blenduj składniki pulsacyjnie aż masa nabierze odpowiedniej faktury. Nie martw się, na początku pesto będzie grudowate, trochę cierpliwości!
Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i ponownie zmiksuj, aż do wymieszania składników.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente i ulubionymi dodatkami.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...
Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!
CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)
Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!