Perskie danie prosto z Iranu: KUKU SABZI - przepyszna frittata z aromatycznymi ziołami

Pyszne i proste danie pełne aromatycznych ziół!
Perskie danie prosto z Iranu: KUKU SABZI - przepyszna frittata z aromatycznymi ziołami
fot. www.thekitchn.com
18.09.2012

Kuku sabzi to pyszna, ziołowa frittata prosto z irańskiej kuchni. W języku perskim "sabzi" oznacza "zioła" i to one właśnie grają w tym daniu pierwsze skrzypce. Świeża pietruszka, kolendra, szczypiorek i koper nadają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. To pomysł na szybki obiad, który może także z powodzeniem zastąpić poranny omlet.

Perska Frittata z Ziołami Kuku Sabzi (źródło: www.thekitchn.com)

Przepis na 6 porcji

Składniki:

6 dużych, ubitych jajek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, 1 szklanka pokrojonego szczypiorku, 1 szklanka pokrojonej kolendry, 1 szklanka pokrojonego kopru, 1 szklanka pokrojonej pietruszki (ilość ziół podana orientacyjnie, można dowolnie modyfikować zarówno ilość jak i rodzaj ziół dodawanych do potrawy), 2 łyżeczki pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie), 2 łyżeczki suszonej żurawiny (opcjonalnie), 2 łyżeczki oleju roślinnego lub klarowanego masła

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj jajka, czosnek, mąkę, kurkumę, sól i pieprz. Następnie dodaj zioła oraz (opcjonalnie) orzechy i suszoną żurawinę.

Podgrzej olej lub masło w patelni (o średnicy ok. 50 cm, z żaroodpornym lub odczepianym uchwytem). Wlej masę jajeczną i wyrównaj łyżką. Smaż ok. 2 minuty, dopóki jajka nie zetną się na brzegach.

Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 5 minut, dopóki jajka całkowicie się nie zetną.

Podawać na gorąco lub zimno. Smakuje wyśmienicie z jogurtem naturalnym.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!

Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...

Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!

W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!

 

Komentarze (7)

Ocena: 5 / 5
https://znutkaorientu.blogspot.com/ (Ocena: 5) 31.08.2018 19:49
tez lubie, ale inne speckaly, tez!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.09.2012 20:06
genialne, swoje zrobiłam z dodatkiem podsmażonej cebulki oraz nacią lubczyku i selera :) niesamowite
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 12:12
czyli po prostu omlet.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 09:49
brzmi i wygląda pysznie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.09.2012 11:27
om nom nom
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo