Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!

Banalnie prosty pomysł na wykwintne danie!
Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!
fot. www.bbcgoodfood.com
11.09.2012

Gdy chcemy zachwycić gości wcale nie musimy spędzić całego dnia w kuchni na przygotowywaniu wykwintnego obiadu. Rolada szpinakowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym wygląda naprawdę efektownie i elegancko. Kremowe nadzienie sprawia, że danie jest delikatne, aksamitne i wprost rozpływa się w ustach! 

Rolada szpinakowa z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 5 jajek, 200 g śmietankowego serka kremowego, 3 łyżeczki mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 150 g ziołowego lub czosnkowego serka kremowego, tarty parmezan, 10-12 posiekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Szpinak umyj lub rozmróź, a następnie podduś na patelni z dodatkiem soli i pieprzu i odsącz z wody. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż do robota kuchennego, dodaj żółtka jaj, łyżeczkę serka śmietankowego, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj aż do połączenia.

Ubij jajka na sztywną pianę i delikatniej wmieszaj ją w masę szpinakową. Ciasto przełóż na blachę i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni. Zapiekaj przez ok. 12-15 minut. Serek ziołowy i śmietankowy dokładniej wymieszaj. Na blat wyłóż papier do pieczenia i posyp go parmezanem. Następnie ostrożnie przełóż ciasto na przygotowaną powierzchnię i delikatnie oderwij papier. Równomiernie rozprowadź serek, posyp pomidorami i zwiń w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na... Whoopie Pies - amerykańskie ciastka ze słodkim kremem (proste & szybkie)

Te ciasteczka nie tylko wyglądają, ale i smakują przepysznie!

Obiad po... meksykańsku: QUESADILLAS z cukinią, pieczarkami & kolendrowym pesto!

Prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :)

Komentarze (23)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2012 20:58
Lubicie czytać pamiętniki ? Serdecznie zapraszam echo-souvenirs.blog.onet.pl ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2012 09:27
Nie wiem skąd autorka tekstu bierze pomysły na te przepisy, ale to prawdziwe perełki. Wyglądają estetycznie i pysznie. /bee. ;*
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.09.2012 20:14
Jadłam wersję bez parmezanu i suszonych pomidorów, za to z łososiem łososiem wędzonym. Przepyszne, polecam!
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 11.09.2012 20:02
z daleka myślałam, że to jakaś spleśniała rolada :D Ale pomysł fajny, wypróbuję. Tylko tak się zastanawiam, że już potem w przepisie nie ma nic o serku z ziołami..
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.09.2012 17:19
Szkoda ze papilot jest oszustwem i jak byly nagrody za przepisy to do polowy laureatow nie dotarly ...
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo