Dziś przedstawiamy Wam szybkie i łatwe w wykonaniu danie kuchni meksykańskiej. Quesadillas to zapiekana tortilla (przepis tutaj) z farszem z sera żółtego i dodatków. Do środka można włożyć wszystko, na co tylko macie ochotę. My proponujemy łagodny farsz z sera, cukinii i pieczarek, a do tego świeże, pikantne pesto z kolendry. Palce lizać!
Przepis na 6 porcji
Składniki: 1 szklanka liści kolendry, 1/4 szklanki orzechów włoskich, skórka z 1 limonki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 duży ząbek czosnku, 1 papryczka jalapeno, sól do smaku
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż masa nabierze konsystencji pesto.
Składniki: 6 tortilli, 1 cukinia, 220 g pieczarek, pesto z kolendry, 1 1/2 szklanki sera żółtego, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Cukinię i pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Przełóż warzywa na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i smaż do miękkości przez ok. 5-6 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Posmaruj połowę każdej tortilli pesto, wyłóż na to starkowany ser żółty i warzywa, a następnie złóż tortillę na pół. Wytrzyj patelnię z tłuszczu i ponownie nagrzej ją na średnim ogniu. Smaż tortille przez ok. 2-3 minuty na każdej stronie, aż placek lekko się zezłoci i stanie bardziej chrupki. Przekrój każdą quesadillę na pół i podawaj z ulubionym sosem.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na... domowego SNICKERSA! Gratka dla czekoladoholików (Orzeszki + krówki = ♥)
Tym słodkościom wprost nie można się oprzeć!
Prosty & tani przepis na domową tortillę ♥
Z tych meksykańskich placków wyczarujesz oryginalne śniadanie, szybki lunch do pracy, czy pyszny obiad dla całej rodziny!