Tortilla to tradycyjny meksykański placek, podawany na przeróżne sposoby. Można przyrządzić z niego pyszne dania - tacos, burrito czy popularne wrapy. W sklepach bez problemu kupimy gotowe tortille, jednak zazwyczaj zawierają one dużo konserwantów i ulepszaczy, a cena skutecznie odstrasza od zakupu. Okazuje się jednak, że przyrządzenie domowej tortilli jest bardzo proste! W dodatku wszystkie potrzebne składniki bez problemu znajdziesz w kuchni. Do dzieła!
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/2 szklanki margaryny lub oleju, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj tłuszcz i wymieszaj wszystko rękoma. Rozpuść sól w wodzie (woda nie może być za zimna, ani za ciepła), a następnie wlewaj porcjami wodę do ciasta, cały czas ugniatając masę. Ciasto powinno być miękkie, nie za suche, i nie za mokre. Pzekładamy je na talerz, który przykrywamy miską, odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu nakładamy na ręce trochę tłuszczu i dzielimy ciasto na 12 części. Przykrywamy plastikową folią lub ścierką i zostawiamy na kolejne 20-30 minut.
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Staramy się, aby placki były tak cienkie, jak to możliwe. Następnie smażymy tortillę na suchej patelni przez ok. 15-20 sekund na obu stronach. Nie smaż ich zbyt długo, bo staną się kruche i łamliwe!
Tortille można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez ok. 2 dni.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na MANGO LASSI: Tradycyjny napój prosto z Indii (Gwarantowane orzeźwienie!)
Lassi jest świetne w upały, a wrzesień zapowiada się gorący. Musisz spróbować!
Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥
Te ciasteczka uzależniają!