Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥

Te ciasteczka uzależniają!
Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥
źródło: www.skinnytaste.com
03.09.2012

Biscotti to słodki specjał z samego serca Włoch, Toskanii. To tam, w malowniczym miasteczku Prato odnaleziono manuskrypt z pierwszym znanym przepisem na te pyszne ciasteczka. Dziś odmian biscotti jest mnóstwo, a ludzie na całym świecie rozsmakowują się w tych mocno chrupiących wypiekach. Szczególnie smakują maczane w ciepłej, gorzkiej kawie - spróbujcie same! Smacznego ;)

Mocno czekoladowe biscotti (źródło: www.skinnytaste.com)

Przepis na około 24 ciasteczka

Składniki: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady, 2 duże jajka, 1 białko jajka

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj pokruszoną czekoladę. Stopniowo dodawaj jajka i białko jajka aż całość połączy się (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze jedno białko). Podzielić masę na dwa lub trzy podłużne placki. Wypiekać przez 20 minut (jeśli ciasto jest zbyt klejące użyj drewnianej łyżki, aby przenieść masę na blachę). Gdy ciasto ostygnie, delikatnie pokrój je pod kątem w plastry (najlepiej nadaje się do tego ząbkowany nóż do chleba). Ułóż biscotti z powrotem na blasze i wypiekaj przez kolejne 6-8 minut (w połowie przewracając je na drugą stronę).

Marta Małachowska

Zobacz także:

W piątki NIE JADASZ MIĘSA? Nic straconego! Spróbuj pysznego wegańskiego BURGERA ♥

Burger z soczewicy jest zdrowy, pożywny i naprawdę SMACZNY!

Przepis na... Pão de Queijo! - pyszne, domowe BUŁECZKI Z PARMEZANEM! (Bardzo serowe)

Są proste w wykonaniu,a smakują wyśmienicie. Musicie wypróbować ten przepis!

Komentarze (26)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.09.2012 17:25
ide po pieguski. Chce ktoś?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.09.2012 22:34
jak dla mnie jedne z najgorszych ciastek jakie jadłam :)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 04.09.2012 18:22
a co zrobić z cukrem pudrem podanym jako składnik? Dodać do ciasta czy oprószyć je nim po upieczeniu?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2012 20:39
To chyba będą pierwsze ciastka które upiekę:D om nom nom nom!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2012 18:28
2 duże jajka i jedno białko...to znaczy, że 2 żółtka i jedno białko, tak? Pytam dla pewności.
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo