Przepis na... Pão de Queijo! - pyszne, domowe BUŁECZKI Z PARMEZANEM! (Bardzo serowe)

Są proste w wykonaniu,a smakują wyśmienicie. Musicie wypróbować ten przepis!
Przepis na... Pão de Queijo! - pyszne, domowe BUŁECZKI Z PARMEZANEM! (Bardzo serowe)
fot. www.thekitchn.com
30.08.2012

Nic tak nie smakuje o poranku jak świeża bułeczka z ulubionym twarożkiem i warzywami... Czasem jednak miewamy wątpliwości, co nasza pobliska piekarnia dodaje do swoich wypieków - zewsząd straszą nas glutaminianem sodu, różnymi ulepszaczami i sztucznym barwnikami. Jest na to sposób: zamieńmy naszą kuchnię w domową wytwórnię wypieków! To świetna zabawa, a przy okazji - jak pysznie! Ostatnio na jednym z naszych ulubionych blogów kulinarnych, www.thekitchn.com, pojawił się prosty i wyśmienity przepis na domowe bułeczki... z parmezanem! Pão de queijo to tradycyjne, brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie, gdzie sprzedawane są wprost z ulicznych stoisk. Najczęściej spożywane są jako dodatek do śniadania i jako przepyszne przekąski w ciągu dnia.

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

(na ok. 25 bułeczek)

Składniki: 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli, 2 szklanki mąki z tapioki (dostępna w sklepach azjatycki i w delikatesach ze zdrową żywnością), 2 jajka, 1 szklanka startego parmezanu

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na ok. 230°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj mikser z zamocowaną łopatką. Wymieszaj w rondelku mleko, olej i sól i, co jakiś czas mieszając, doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij garnek z ognia jak tylko zobaczysz bąbelki powietrza na mleku. Dodaj mąkę z tapioki i mieszaj tak długo, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto będzie grudowate i kleiste. Przełóż je do misy miksera i ugniataj ciasto przez parę minut na średniej prędkości, aż stanie się gładkie i ochłodzi się na tyle, żebyś mogła dotknąć masy.

Utrzep jajka w osobnej misce i wlej je ostrożnie w dwóch partiach do ciasta (mikser ma cały czas chodzić na średnich obrotach). Poczekaj, aż pierwsza część w pełni zmiksuje się z ciastem przed dolaniem reszty jaj. Następnie dodaj tartego parmezanu. Gotowa masa będzie kleista, rozciągliwa i miękka. Używając łyżki oddzielaj porcje ciasta i wykładaj na papier do pieczenia z 3-5 cm odstępami. Jeżeli ciasto będzie się kleić do łyżki, zwilż ją wodą. 

Wstaw bułeczki do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ładnie napęcznieją i lekko się zezłocą. Brzegi bułeczek powinny być suche. Zostaw do lekkiego przestygnięcia. Gotowe bułki można przechowywać w szczelnym opakowaniu do tygodnia i odgrzewać w ciepłym piekarniku.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na domowe Ferrero Rocher! MNIAM ♥ Pyszne czekoladki rozpływają się w ustach...

Idealne dla wszystkich czekoladowych łasuchów!

PIZZA na śniadanie? W wersji z jajkiem jest zdrowa i pożywna! (Przepis na szybkie danie)

Wystarczy kilka składników i królewskie śniadanie gotowe!

Polecane wideo

Komentarze (8)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2012 20:47
Świetny przepis! bułeczki jadłam w Portugalii bo tam w prawie każdym sklepie można je kupić. I odkąd wróciłam przymierzam się do zrobienia, ale nigdzie nie mogę znaleźć mąki z tapioki, nawet w kuchniach świata... Może ktoś już robił te bułeczki, ale z mąką ziemniaczaną?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2012 15:28
czy moge uzyc zwyklej maki zamiast tej azjatyckiej?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2012 12:12
O kurde, musze spróbować
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2012 11:44
fajne!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2012 09:58
chyba sie skusze, chociaz sporoi roboty patrze
odpowiedz

Polecane dla Ciebie