Przepisy na orzeźwiające sorbety

Nic nie doda nam ochłody bardziej niż pyszne sorbety. Można je zrobić na własną rękę i z pewnością okażą się pyszne.
Przepisy na orzeźwiające sorbety
04.08.2012

Sorbet to świetna alternatywa dla kalorycznych lodów i mało treściwych napojów. Określa się tak orzeźwiający, mrożony deser przyrządzony na bazie posłodzonej wody z zamrożonymi owocami, ewentualnie z dodatkiem wina lub likieru. Warto wiedzieć, że pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie `szarbat` oznaczającego `gęsty syrop`. Jednak moda na sorbet panowała już w starożytnym Rzymie, którego mieszkańcy w przerwach między posiłkami orzeźwiali się chłodnym napojem. A ochrzcili go nazwą pochodzącą od łacińskiego czasownika `sorbeo` oznaczającego `piję. Sorbety często porównuje się do lodów włoskich i lodów wodnych, jednak różnią się od siebie doborem oraz proporcjami składników. Pora przygotować sorbety we własnym domu! Jak? Oto przepisy.

Sorbet truskawkowy

Składniki: 20 dag lodów truskawkowych, ćwierć szklanki przecieru truskawkowego, ćwierć szklanki słodkiej śmietanki, ćwierć szklanki wina musującego (potocznie zwanego szampanem)

Wykonanie: niezbyt zamrożone lody truskawkowe wymieszać z przecierem, słodką śmietanką i winem musującym. Rozlać do szklanek z uszkiem lub szampanek i zaraz podawać ze słomką.

Sorbet

Sorbet z arbuza

Składniki: kilogram miąższu z arbuza, 15 dag cukru, łyżka grenadiny (syropu), łyżeczka konfitury z róży, łyżeczka startej skórki z pomarańczy, sok z połowy cytryny

Wykonanie: arbuza oczyścić z pestek i zmiksować. Dodać cukier oraz pozostałe składniki. Mieszać dokładnie, aż wszystko się rozpuści. Odstawić do zamrażalnika na kwadrans. Po tym czasie dokładnie wymieszać i jeszcze raz zamrażać przez 15 minut. Powtarzać tę czynność, aż sorbet będzie twardy i zmrożony. Przełożyć całość do malaksera i miksować, aż sorbet nabierze konsystencji musu.

Sorbet z mango

Składniki: 2 owoce mango lub 2 brzoskwinie (mogą być z puszki), 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej, 4-5 łyżek soku z cytryny, 100 ml wina musującego (szampana), 50 ml likieru pomarańczowego lub morelowego

Wykonanie: z umytych, obranych i pozbawionych pestek owoców odkroić 2-3 plastry, a resztę zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dalej miksując, wlać powoli wino musujące. Tak przygotowany sorbet wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Tuż przed podaniem zmiksować z likierem, przełożyć do pucharków i udekorować cząstkami owoców.

Sorbet

Sorbet o smaku owoców leśnych

Składniki: 4 saszetki herbaty o smaku owoce leśne, szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, jeżyny, poziomki, maliny, borówki), płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 3 płaskie łyżeczki cukru, świeże owoce do dekoracji

Wykonanie: herbatę zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i wszystko dobrze wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce, a całość przełożyć do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na trzy godziny. Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania, aby pokruszyć go na kawałki, zanim zamarznie na kamień. Gotowy sorbet przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.

Sorbet malinowy

Składniki: 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, 2 cytryny, 1/3 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru

Wykonanie: maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem oraz sokiem z dwóch cytryn. Przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Przełożyć do miski i zamrażać przez około dwie godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić przez dwie godziny. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem. Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną. Podawać natychmiast.

Sorbet

Sorbet bakaliowy

Składniki: 20 dag lodów bakaliowych, ćwierć szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego, ćwierć szklanki soku winogronowego, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego

Wykonanie: lody, niezbyt zamrożone, wymieszać z sokiem pomarańczowym i winogronowym oraz winem. Rozlać do szklanek z uszkiem albo szampanek i od razu podawać ze słomką.

Sorbet czekoladowy

Składniki: szklanka cukru, 3 szklanki wody, 3/4 szklanki kakao, łyżka aromatu waniliowego

Wykonanie: w rondlu rozpuścić cukier i podgrzewać tak długo, aż powstanie karmel. Zmniejszyć ogień i wlać wodę, cały czas mieszając. Do powstałego płynu wsypać kakao i dodać wanilię. Mieszać tak długo, aż całość będzie gładka. Wszystko przelać do pojemnika i odstawić do czasu, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wystudzone wsadzić do zamrażalnika na dwie godziny. Co pół godziny mieszać sorbet, aby nie wytworzyły się kryształy. Podawać od razu.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!

Nie musisz rezygnować z kolacji.

Ciasta i ciastka z owocami

Oto prawdziwe pyszności.

Komentarze (14)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 06.08.2012 18:30
"Sorbet to świetna alternatywa dla kalorycznych lodów i mało treściwych napojów." natomiast dalej czytamy, że do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzeba lodó truskakowych i do tego śmietanę..
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 06.08.2012 16:31
Ja miksuję po prostu mrożone owoce z cukrem, bez rozmrażania i sorbet gotowy : )
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 06.08.2012 16:23
ja nie robię bo zawsze mi jakies dziwne wychodza ;p ale lubie sobie po pracy wpasc np do grycana na sorbet z mango i malin.. ajj
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.08.2012 22:17
masz racje że, sorbety nie mają ''śmietanki''
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.08.2012 19:41
me gusta:)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo