Fasolka szparagowa - 6 przepisów na kolację: Z kalafiorem, dymką, jabłkami & inne!

O tej porze roku kosztuje grosze, warto zatem znać kilka przepisów na pyszną i aromatyczną fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa - 6 przepisów na kolację: Z kalafiorem, dymką, jabłkami & inne!
15.07.2012

W przeciwieństwie do fasoli łuskanej, strąki młodej fasolki szparagowej są lekkostrawne i niskokaloryczne. W okresie letnim pojawiają się trzy podstawowe odmiany – szparagowa zielona i żółta oraz żółta szeroka (tzw. mamut). Świeżość takiej fasolki – jak pisze Hanna Szymanderska w książce o polskich warzywach – w prosty sposób można sprawdzić: powinna się łatwo łamać, być jędrna i soczysta. A wtedy możemy śmiało rozkoszować się jej smakiem. Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Życzymy smacznego!

Fasolka z kalafiorem

Składniki: 60 dag fasolki szparagowej, wywar z mięsa (może być z kostki), 15 dag ugotowanego kalafiora, 3 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 5 dag żółtego sera, jajko ugotowane na twardo, 5 dag szynki lub innej wędliny, 1/3 szklanka śmietany, sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie: fasolkę oczyścić, odciąć końce, pokroić ukośnie na kawałki po 5 cm każdy, opłukać, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Kalafiora podzielić na cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z fasolką, kalafiorem, startym serem, posiekanym jajkiem, pokrojoną w paseczki wędliną oraz śmietaną. Dusić przez kilka minut i doprawić do smaku.

Fasolka

Zapiekanka z bryndzą

Składniki: kilogram młodej żółtej fasolki, łyżeczka cukru, łyżka soku i ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny, półtorej szklanki śmietany (12, 18 proc.), żółtko, 3-4 ząbki czosnku, 20 dag bryndzy, 10 dag startego sera edamskiego, 4-5 łyżek posiekanego koperku, łyżeczka bułki tartej, 5 łyżeczek masła, sól, pieprz

Wykonanie: fasolkę umyć, odciąć końce. Zagotować osoloną wodę z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i otartą skórką z cytryny. Do wrzątku wrzucić fasolkę, gotować przez 4-5 minut, odcedzić. Zalać zimną wodą, osączyć, pokroić na kawałki (4-5 cm). Śmietanę rozkłócić z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek utrzeć z solą, łyżeczką masła i bryndzą. Wymieszać z fasolką, połową startego sera i koperkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowaną fasolkę, polać śmietaną, posypać pozostałym serem i grudkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez 20-25 minut.

Fasolka z pieczarkami i groszkiem

Składniki: 60 dag fasolki szparagowej, 15 dag pomidorów, 20 dag pieczarek, tłuszcz, 2 dag mąki, szklanka śmietany, 2-3 łyżki wina wytrawnego, 10 dag groszku konserwowego, sól, pieprz, cukier do smaku, ewentualnie przyprawa do zup

Wykonanie: fasolkę oczyścić z włókien, odciąć końce, pokroić na cztero-, pięciocentymetrowe kawałeczki, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować i odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc. Rozprowadzić śmietaną, szybko mieszając trzepaczką. Zagotować, połączyć z fasolką, pomidorami, winem i groszkiem konserwowym. Tak przygotowaną potrawę dusić przez kilka minut. Doprawić.

Fasolka

Fasolka na kwaśno

Składniki: 80 dag fasolki szparagowej, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych kiełków słonecznika, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, cukier, sól

Wykonanie: fasolkę umyć, obciąć końce, pokroić na czterocentymetrowe kawałki i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy fasolka zrobi się miękka (ale nie za miękka), osączyć i ostudzić. Z oleju, octu i przeciśniętego przez praskę czosnku przyrządzić sos. Polać nim zimną fasolkę, dodać kiełki i całość wymieszać. Podawać najlepiej zamiast surówki do dań mięsnych i rybnych lub jako samodzielne danie na kolację.

Konserwowa fasolka w pomidorach

Składniki: półtora kilograma fasolki szparagowej, po kilogramie marchwi i cebuli, dwa kilogramy pomidorów, szklanka oliwy z oliwek (lub oleju), 3 łyżki cukru, 4 łyżki soli, 3 łyżki octu

Wykonanie: fasolkę pokroić i gotować przez 10 minut. Cebulę pokroić i dusić w oliwie przez około 30 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce i też poddusić w oliwie na bardzo małym ogniu. Połączyć wszystkie składniki i dusić jeszcze przez kwadrans. Nałożyć gorące do słoików i pasteryzować przez około 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Sycące sałatki na szybko

Przygotujesz je raz, dwa i na pewno ci zasmakują.

Proste potrawy z polskich warzyw na niedzielny obiad

Wykorzystaj polskie warzywa i stwórz prawdziwe pyszności.

Fasolka

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Składniki: 50 dag zielonej fasolki, 2-3 cebulki dymki posiekane, 5 ząbków czosnku wyciśniętych, 200 ml buliony z kury, 3 łyżki masła, (na sos) – półtorej łyżki sosu sojowego, łyżka wina ryżowego, łyżeczka cukru

Wykonanie: obciąć końcówki strąków i poprzecinać na pół. Zagotować bulion, włożyć do niego fasolkę (nie musi być przykryta płynem) i gotować tak długo, aż płyn całkowicie wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzać masło, dodać dymkę i czosnek, smażyć przez pół minuty. Dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejnych 30 sekund. Następnie wlać sos, wymieszać, smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowe.

Fasolka z jabłkami

Składniki: 70 dag fasolki szparagowej, 20 dag jabłek, 5 dag masła lub margaryny, 3-4 łyżki keczupu, 2-3 łyżki białego wina wytrawnego, natka pietruszki, sól, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku

Wykonanie: fasolkę oczyścić z włókien, odciąć końce, pokroić na cztero-, pięciocentymetrowe kawałeczki, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować i odcedzić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, połączyć z fasolką, masłem, keczupem, winem i przyprawami. Następnie dusić przez kilka minut, doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (9)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2012 11:29
dokładnie zryty gar masz pisząc tu o kłopotach sercowych. Wez telefon do przyjaciela jak nie masz z kim pogadać pozdro garusie!:P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2012 11:27
Hahaha
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.07.2012 21:26
Super przepisy, wypróbuję:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.07.2012 14:34
beznadziejne przepisy!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.07.2012 03:29
hej mam problem. u mnie tez tak było, że nie chciał odjeść... niestety w końcu skutecznie odpędziłam go od siebie... dopiero wtedy zdałam sobie sprawę, że kocham go tak bardzo, iż nie mogę bez niego żyć... nie wiem co robić, jak go odzyskąć, jak na początek się odezwać, żeby się nie ośmieszyć? boję się, że mnie wyśmieje, że jego męskie ego nie wytrzyma takiej hańby jak powrót do ex dziewczyny (czyli mnie), która zdeptała go w najgorszy z możliwych sposobów - mentalnie, psychicznie i fizycznie - obraziłam jego religię, jego stan portfela, jego spojrzenie na świat, jego poglądy, jego chęć założenia rodziny i jego wygląd, a także - co najgorsze - jego umiejętności łóżkowe... Błagam o pomoc. jestem zdesperowana pojechać za nim w pogoń! (wyprowadził się do innego kraju po odtrąceniu go).,
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo