Gdy żar leje się z nieba, rozsądnie skomponowany jadłospis ma kluczowe znaczenie. W upalne lato powinnaś postawić na orzeźwiające dania, dzięki którym nabierzesz sił, energii i które w mig postawią cię na nogi. Soki, sorbety, chłodne desery czy nieśmiertelne tiramisu zaspokoją twój apetyt i pozwolą ci uporać się ze skwarem. Skorzystaj z naszych przepisów i pamiętaj, że gorące lato można przetrwać, zajadając się zdrowymi pysznościami.
Składniki: 4 szklanki gazowanej wody mineralnej, sok z jednej cytryny, sok z jednego grejpfruta, sok z dwóch pomarańczy, skórka otarta z połówki pomarańczy, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, kostki lodu
Wykonanie: jedną szklankę wody zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym oraz skórką z pomarańczy. Schłodzić w lodówce. Syrop wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów, wrzucić garść kostek lodu.
Składniki: pół kilograma truskawek, cukier wanilinowy, łyżeczka soku z cytryny, szklanka słodkiego białego wina, dwie szklanki źródlanej wody, mielony cynamon, 10 dag cukru, kostki lodu, ewentualnie kilka listów melisy
Wykonanie: wodę zagotować z cukrem, szczyptą cynamonu i sokiem z cytryny, ostudzić. Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez sito lub zblenderować. Wymieszać z wodą z dodatkami, dodać wino i dobrze wymieszać. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Podawać z dodatkiem kostek lodu, ewentualnie posypując listkami melisy.
Składniki: 20 dag lodów bakaliowych, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki soku winogronowego, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
Wykonanie: lody niezbyt zamrożone wymieszać z sokiem pomarańczowym i winogronowym oraz winem. Rozlać do szklanek z uszkiem lub szampanek i zaraz podawać ze słomką.
Składniki: 50 dag serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30 proc., 5 łyżek cukru pudru, 4 łyżki likieru amaretto, 4 łyżki mocnej kawy espresso, 20 dag podłużnych biszkoptów, 4 żółtka, kakao do posypania
Wykonanie: śmietanę ubić z łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem przez około 4-5 minut, na prawie białą masę, w misce ustawionej nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Miskę zdjąć z garnka. Do masy z żółtek dodawać delikatnie po łyżce serka mascarpone, cały czas mieszając. Do masy serowej dodać śmietanę, lekko mieszając. Nasączyć biszkopty w likierze zmieszanym z kawą i ułożyć w płaskiej formie. Rozsmarować warstwę z połowy kremu i ponownie ułożyć na niej nasączone biszkopty. Rozprowadzić resztę kremu. Całość posypać kakao przez sitko. Wstawić do lodówki minimum na dwie godziny.
Składniki: torebka galaretki wiśniowej lub malinowej, szklanka kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 owoce kiwi, kilka świeżych lub puszka konserwowych brzoskwiń, jeden banan, 5 dag rodzynków
Wykonanie: galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić (latem wziąć mniej wody niż sugerują na opakowaniu). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania powoli wlać półpłynną galaretkę. Dokładnie zmiksować, aż powstanie jasnoróżowa pianka. Kiwi i banana obrać, pokroić w plasterki, a obrane ze skórki brzoskwinie pokroić w kostkę. Do szklanych pucharków nałożyć piankę, większość owoców, rodzynki i znowu piankę. Udekorować pozostałymi owocami.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Proste przepisy na dania z pomarańczą
Z mango, serem, a może serkiem brie?
Te sałatki na pewno ci zasmakują.
Składniki: ćwiartka dużego arbuza, łyżka śmietany 18 proc., 25 dag sera ricotta, szczypta cynamonu, łyżka cukru wanilinowego, sok z limonki
Wykonanie: z arbuza usunąć pestki, pokroić w plastry. Obrać go z zielonej skórki i pokroić w kostkę. Ser ricotta wymieszać z łyżką śmietany. Dodać do pokrojonego arbuza, posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Dokładnie wymieszany deser włożyć na pół godziny do lodówki – podać skropiony sokiem z limonki.
Składniki: 4 szklanki jogurtu naturalnego, duży pęczek botwinki, zielony ogórek, pęczek rzodkiewek, jajko ugotowane na twardo, sok z cytryny, garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka pietruszki), łyżeczka przyprawy warzywnej lub przyprawy do zup w płynie, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: botwinkę oczyścić, umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć i rozdrobnić. Ogórka i rzodkiewki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z ugotowaną botwinką, ogórkiem i rzodkiewkami oraz posiekaną zieleniną, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem – chłodnik powinien być dość pikantny. Następnie wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, a przed podaniem do każdej porcji włożyć po ćwierć lub pół jajka na twardo.