Pyszności z CUKINII: Sałatki, małe placuszki, zapiekanki - menu idealne na upały!

Zwana również kabaczkiem, cukinia to warzywo, z którego można wyczarować smaczne dania. Jedzmy cukinię!
Pyszności z CUKINII: Sałatki, małe placuszki, zapiekanki - menu idealne na upały!
30.06.2012

To odmiana dyni zwyczajnej. Występuje zielona albo żółta. Cukinia jest wyborna i niskokaloryczna. Odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Ma wysoką wartość dietetyczną – zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karoten. Wartość energetyczna 100 gramów cukinii to zaledwie 15-16 kalorii. Cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni – można z niej przyrządzić sałatkę, przekąskę, drugie danie… Sezon na cukinie w pełni.

Sałatka z cukinią i jabłkiem

Składniki: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, łyżeczka suszonej bazylii, 3/4 łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, jedna duża zielona cukinia (lub dwie małe), dwa dojrzałe czerwone jabłka, jedno zielone jabłko, zielona papryka, dwa zielone ogórki, liście sałaty

Wykonanie: jabłka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (jeśli ktoś woli, można obrać ze skórki). Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (świeżej i młodej nie trzeba obierać). Ogórki obrać i również pokroić w cienkie plasterki. Umytą i osuszoną paprykę, bez gniazd nasiennych, pokroić w paski. Warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Oliwę połączyć z octem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać porządnie. Dressingiem polać warzywa, całość wymieszać. Porcję sałatki podawać na umytych i osuszonych liściach sałaty.

Cukinia

Zapiekana cukinia z pomidorami

Składniki: średnia cukinia, puszka pomidorów w kawałkach lub trzy, cztery duże pomidory, 1-2 duże ząbki czosnku, masło, świeża bazylia, jedna duża kula mozzarelli, sól, pieprz

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w plasterki (o grubości ok. pięć milimetrów – jeden centymetr). Zrumienić na suchej patelni z obu stron. Takie cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać pomidorami wymieszanymi z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku; w przypadku świeżych pomidorów, obrać ze skórki i pokroić w duże kostki – zalać cukinię razem z sokiem. Obłożyć niedużymi kawałkami masła. Dodać garść liści bazylii. Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry lub porwane rękami cząstki mozzarelli. Zapiekać przez 20 minut w około 180 stopniach.

Placuszki z cukinii

Składniki: około 50 dag cukinii, 2 jajka, po 2 łyżki: posiekanej natki pietruszki, posiekanej świeżej mięty i posiekanego koperku, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie: cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Startą cukinię przełożyć do miski. Wbić jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszać; najlepiej mikserem na niskich obrotach. Na patelni mocno rozgrzać olej. Formować placuszki, każdy z jednej łyżki ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Cukinia

Cukinia z chrzanem

Składniki: kilogram cukinii, 4 dag tartego chrzanu, pół szklanki chudej śmietany, 2 dag mąki, łyżeczka otartej skórki cytrynowej, żółtko, sól, pieprz biały, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie: cukinię umyć (większą obrać), pokroić w półplasterki, podsmażyć. Skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać chrzan, śmietanę wymieszaną z mąką oraz skórkę cytrynową. Potem lekko przestudzić, połączyć z żółtkiem, doprawić i od razu podawać.

Cukinia z żółtym serem

Składniki: 4 cukinie (po ok. 25 dag każda), 10 dag mąki, 10 dag sera żółtego, 2 jajka, 3-4 łyżki śmietany, tłuszcz, sól, pieprz i curry do smaku

Wykonanie: cukinię umyć, obrać opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, zagotować. Wyjąć i posypać przyprawami. Mąkę przesiać do naczynia, dodać starty żółty ser, połączyć ze śmietaną i jajkami ubitymi na parze. Doprawić do smaku. Cukinię maczać, kłaść na rozgrzanym na patelni tłuszczu, smażyć. Można też cukinię ułożyć w foremkach, zalać ciastem i upiec do zarumienienia w ok. 180 stopniach. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Julia Wysocka

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Pożywna tarta z cukinią i boczkiem (PALCE LIZAĆ!)

Pyszne danie dla całej rodziny.

Kuchnia Papilota: Odkryj moc drzemiącą w papryce

Papryka jest smaczna i bardzo zdrowa.

Cukinia

Cukinie w szynce

Składniki: 4 cukinie po ok. 25 dag, 4 plastry szynki, 4 plastry sera żółtego, 5 dag masła pietruszkowego, sól i pieprz do smaku

Wykonanie: cukinie umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą. Zagotować, wyjąć, posypać przyprawami, obłożyć plastrami szynki i sera. Obwiązać nitką, polać masłem i zapiec w gorącym (180-200 stopni) piekarniku.

Cukinie faszerowane twarożkiem

Składniki: 6 małych cukinii, 1 jajko, 3 żółtka, 4 ząbki czosnku, 1 szalotka albo nieduża cebula, pół opakowania twarogu homogenizowanego, łyżka śmietany (12 proc.), łyżeczka bułki tartej, łyżka posiekanego szczypiorku, kilka listków bazylii do dekoracji, olej do smażenia

Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż i wykroić miąższ. Na patelni solidnie rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać trzy posiekane ząbki czosnku, pokrojony miąższ i podsmażać przez około pięć minut. Wydrążone cukinie ułożyć w natartym czosnkiem i natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wymieszać razem twarożek, śmietanę, jajko i żółtka, szczypiorek, podsmażony miąższ, bułkę tartą, sól i pieprz. Wydrążone cukinie nadziewać farszem i piec (180-200 stopni) przez około 45 minut; tak, aby wierzch był zrumieniony. Podawać letnie.

Komentarze (4)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.07.2012 20:28
pyszna jest zapiekana cukinia z mięsem mielonym i serem w środku mniam ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.07.2012 16:36
Uwielbiam cukinie. Robię zawsze z jajecznica albo plasterki obtaczam w jajku i bułce tartej. Do szaszłyków też dodaje czesto
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.06.2012 10:55
grillowana cukinia mmmm ... :)
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo