Ciasta i ciastka z owocami

Latem owoców do wyboru, do koloru. Truskawki, jagody, maliny, poziomki, wiśnie to tylko niektóre z tych najsmaczniejszych. Pora wykorzystać je w kuchni.
Ciasta i ciastka z owocami
26.06.2012

Z badań przeprowadzonych na grupie ponad 150 tysięcy Polaków wynika, że uwielbiamy owoce. Szczególnie przepadamy za tymi sezonowymi, na które czekamy przez cały rok. Owoce pełne są witamin, można się nimi najeść bez ryzyka, że przytyjemy, a poza tym znakomicie smakują w ciastach i ciasteczkach. Dzięki owocom możesz tryskać również urodą, energią i zdrowiem. Oto proste przepisy, które warto wypróbować. Życzymy smacznego.

Truskawkowy placek

Składniki: 20 dag truskawek, ćwierć kilograma mąki pszennej, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2-3 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta, sól

Wykonanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Dodać miękkie masło, śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować placek i wyłożyć nim wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wstawić na 10 minut do nagrzanego (180-200 stopni) piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć i ułożyć na nim umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 15-20 minut. Przed podaniem posypać przez sitko pozostałym cukrem pudrem.

Ciasto z borówkami

Babeczki z poziomkami

Składniki: 20 dag poziomek, 30 dag mąki, 25 dag margaryny, 2-3 żółtka, 8 dag cukru pudru; 3-4 żółtka, 8 dag cukru pudru (ponownie), 2/3 szklanki śmietanki, 5 dag masła, olejek waniliowy

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i cukrem, zanieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Potem wylepić karbowane foremki i upiec w gorącym piekarniku. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą śmietankę, szybko mieszając trzepaczką, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze przez około 10 minut. Następnie wystudzić, mieszając i dodając po kawałku masła, wlać olejek. Napełnić babeczki i obłożyć opłukanymi, obranymi z szypułek poziomkami.

Ciasto wiśniowe

Składniki: kilogram wiśni, 15 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 4 dag żelatyny, szklanka naturalnego miodu, tłuszcz

Wykonanie: masę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując mąką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni). Wiśnie opłukać, wypestkować, zalać winem, dodać miód i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Następnie owoce wyjąć, osączyć, ułożyć na cieście. Syrop połączyć z namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną, pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretką zalać owoce i pozostawić do zastygnięcia.

Ciasto z borówkami

Torcik z winogronami

Składniki: pojedynczy duży blat biszkoptowy (najlepiej kakaowy), pół kilograma dowolnych winogron, 25 dag masła, puszka skondensowanego słodzonego mleka (może być kakaowe), 4-5 łyżek brandy lub rumu (ewentualnie aromat rumowy), pół szklanki osłodzonej mocnej herbaty, garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe)

Wykonanie: puszkę z mlekiem włożyć do niewielkiego rondelka, zalać wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Wyjąć, ostudzić i otworzyć. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na krem (najlepiej mikserem), a następnie po łyżce dodawać zgęstniałe mleko. Brandy lub rum wlać do herbaty i nasączyć blat biszkoptowy (biszkopt można również zrobić na własną rękę). Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Jeśli trzeba, usunąć pestki. Nasączony blat posmarować kremem, przykryć winogronami i posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Ciasto jagodowe

Składniki: 60 dag jagód, 6 łyżek oliwy z oliwek, 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 4 jajka, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji rumowej, cukier puder, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie: jagody wypłukać i osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać dwie łyżki wody, esencję rumową, oliwę i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy; przez około 30 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z borówkami

Ciasteczka z malinami

Składniki: 20 dag malin, 15 0g masła, 20 dag mąki, 80 g drobnego cukru

Wykonanie: masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać do utartego masła i wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, delikatnie podsypując mąką. Wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastkach zrobić wgłębienia palcem i układać po jednej malinie na każdym z nich. Blachę włożyć do nagrzanego do 180-200 piekarnika i piec przez około 10-15min.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Jabłko otulone ciastem francuskim (+ syrop z owoców leśnych i lody waniliowe!)

Smaczny i prosty przepis na deser.

Truskawkowe miniserniczki Agaty – bardzo LIGHT, jakie EFEKTOWNE (i urocze!)

Smakują tak, jak wyglądają – wspaniale.

Komentarze (13)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2012 01:54
UswSK3 gaxsmyusrpdp
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.08.2012 20:37
Oj2jmR jujqtijudfjo
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.08.2012 18:25
'L pisze: 'Lkominku, dobierz kzylrostyconie jak masz/chcesz miec487 kuchnic499 w kontrastowych, czarno-biac582ych kolorach, to bierz #1, a jak chcesz coc59b mniej rzucajc485cego sic499 w oczy, to #2.ps. tak na prawdc499, to przydac582o by sic499 zdjc499cie kuchni ;)VA:F [1.9.11_1134](from 0 votes)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.08.2012 23:46
Mniam, mniam ,mniam :) serniczek jak malowany!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.06.2012 20:26
Moim zdaniem są super, Robiłam kiedys sałatkę,ciasto i drugie danie,wyszło pycha :-)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo