Wiosna to czas, kiedy śmiało możemy sięgać po apetyczne warzywa oraz owoce. Targowiska pełne są zdrowych, wartościowych i smakowitych produktów, z których można wyczarować kulinarne cuda. Wiosna to również dobry moment, aby oczyścić się po zimie i wrócić do pełni sił. Zadbaj o to, co trafia na twój talerz – zajadaj się przede wszystkim sałatkami, których lista zalet jest długa. Oto garść inspiracji, które z pewnością przypadną ci do gustu.
Składniki: pół główki sałaty lodowej, czerwona cebula, 2 dojrzałe pomidory, 4 łodygi selera naciowego, pół pęczka bazylii, pół pęczka mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę lodową opłukać, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Cebulę obrać, selera pociąć na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Bazylię i miętę opłukać, osuszyć i posiekać, byle nie za drobno. Składniki sałatki wymieszać. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Składniki: 2 garście rukoli, garść kiełków fasoli, 5 pomidorków koktajlowych, 150 g szynki, pół szklanki orzechów włoskich, pół pęczka koperku, 4 łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz
Wykonanie: umyć i osuszyć listki rukoli, oderwać od nich ogonki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, orzechy grubo posiekać, plasterki szynki pokroić w paseczki. Oliwę roztrzepać dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, a następnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć rukolę w misce, dodać cząstki pomidorków, plasterki szynki i koperek. Polać sosem, wymieszać. Posypać orzechami i kiełkami fasoli.
Składniki: spora bulwa selera, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rodzynek, łyżka rumu (lub aromatu rumowego), 2-3 brzoskwinie (ewentualnie mogą być z puszki), połówka brzoskwini do dekoracji, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, kilka listków selera (do dekoracji), sól
Wykonanie: selera wyszorować, wrzucić na 3-4 minuty do lekko osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Świeże brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pestkę usunąć, miąższ pokroić w cienkie paski. Połączyć z selerem i rodzynkami. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i solą, schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Udekorować plasterkami brzoskwini i listkami selera.
Składniki: 4-5 marchewek, pęczek rzodkiewek, pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 jajka ugotowane na twardo, garść koperku i szczypiorku, sok z połówki cytryny, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z małymi otworkami, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworkami. Jarzynki wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem oraz jogurtem naturalnym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Białka jajek posiekać, a żółtka przetrzeć przez sito. Posypać gotową sałatkę.
Składniki: 1-2 buraki, puszka konserwowej białej fasolki, pół kilograma kiszonej kapusty, kwaskowate jabłko, 2-3 łyżki chrzanu (może być ze słoiczka), garść posiekanej natki pietruszki, oliwa z oliwek, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: buraki ugotować z mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Kapustę rozdrobnić. Fasolkę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z chrzanem i trzema łyżkami oliwy, doprawić do smaku.
Przepisy na wiosenne sałatki na szybki lunch znajdziesz również tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Kuchnia Doroty: Pyszna zupa ogórkowa z nutą indyjskiego curry
Krok po kroku sprawdź, jak przygotować pyszną ogórkową.
Wasza Kuchnia: Puszyste gofry z budyniem i owocami (SWEET!)
Świetnie wyglądają i tak samo smakują.
Składniki: główka sałaty, 2 łyżki nasion słonecznika, pół szklanki czarnych oliwek bez pestek, pół pęczka posiekanego szczypiorku, 150 g koziego sera, (na sos) – 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz
Wykonanie: najpierw przygotować sos. Ocet balsamiczny połączyć z dwoma łyżkami zimnej i przegotowanej wody. Mieszając energicznie, wlać oliwę i doprawić solą oraz pieprzem. Liście sałaty umyć, dokładnie osączyć i porwać palcami na kawałki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Oliwki przekroić na pół, a ser rozkruszyć. Wymieszać sałatę ze szczypiorkiem i oliwkami, polać sosem i wymieszać. Posypać rozkruszonym serem i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Składniki: pół szklanki rodzynek, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, 40 dag pasternaku, łyżeczka soku z cytryny, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, (na sos) – 4-5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, 2 łyżki białego wina, łyżeczka miody, pieprz, sól
Wykonanie: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i schłodzić. Rodzynki umyć i osuszyć. Posiekane orzechy zrumienić na rozgrzanej patelni. Oczyszczony i umyty pasternak zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką, połową rodzynek i orzechów. Zalać sosem, wymieszać. Posypać pozostałymi rodzynkami i orzechami.