Dziś TŁUSTY CZWARTEK! Sprawdź nasz przepis na domowe pączki i zaskocz rodzinę!

Dziś nie liczymy kalorii! Mniam!
Dziś TŁUSTY CZWARTEK! Sprawdź nasz przepis na domowe pączki i zaskocz rodzinę!
16.02.2012

Dziś jeden z naszych ulubionych dni w roku - prawdziwe święto pączków! Nie wypada go nie uczcić domowym wypiekiem. W poszukiwaniu dobrego, sprawdzonego przepisu, udałyśmy się na jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych - Kwestia Smaku.

Zatem, jak usmażyć paczki z tego zdjęcia?

Składniki na 8 sztuk:

25 g świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 żółtka

1 jajko

4 łyżki cukru wanilinowego

275 g mąki

1 łyżeczka soli

35 g masła

olej do smażenia

Przygotowanie:   

Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.   

Jajko i żółtka ucieram z cukrem wanilinowym.   

Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.   

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wałkuję je na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Szklanką wycinam krążki i odkładam do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. 

Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy podrosną (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.   

Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.

Wykończenie:   

3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej   

lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu lub cukier puder do posypaniaUwagi:   

Tak jak przy każdym cieście drożdżowym w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.    Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.   

Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju (180 stopni). Można to sprawdzić wrzucając do niego odrobinę ciasta i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.   

Aby przygotować pączki z nadzieniem z konfitury należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

Więcej tłustoczwartkowych przepisów znajdziecie tutaj.

Zobacz także:

Przepisy na dania kuchni japońskiej

Przepisy na naleśniki

Polecane wideo

Komentarze (24)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2012 20:23
Tutaj wpisz treść komentarza do Dziś TŁUSTY CZWARTEK! Sprawdź nasz przepis na domowe pączki i zaskocz rodzinę!...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2012 19:39
ja sie dzisiaj objadlam i juz to czuje :/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2012 16:48
pamiętajcie kto nie zje pączka pędzie miał pecha :))
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2012 15:07
pączek kosztuje 80gr kto sie będzie męczył z pieczeniem. w tych czasach juz idziemy na łatwiznę
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2012 14:42
uwazajcie,bo wam to wyjdzie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie