Poradnik Kulinarny: Przepyszne ROLADKI - śniadaniowe, obiadowe & kolacyjne

Oto inspirujące pomysły na treściwy obiad, smaczną przekąskę albo pożywną kolację.
Poradnik Kulinarny: Przepyszne ROLADKI - śniadaniowe, obiadowe & kolacyjne
28.01.2012

Kto choć raz jadł roladki, na pewno zgodzi się ze stwierdzeniem, że to ciekawy i smakowity pomysł na danie w gronie najbliższej rodziny lub przyjaciół. Roladki można przygotować na dziesiątki sposobów – z warzywami, mięsem czy wegetariańskie – a wszystkie smakują wyśmienicie. Skorzystaj z naszych przepisów i zaskocz bliskich pysznym daniem!

Roladki warzywne

Składniki: po pół kilograma ziemniaków i marchewki, 2 duże pory, pęczek szczypiorku, łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, 50 dag żółtego sera, sól, pieprz, tłuszcz do formy

Wykonanie: ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować przez kwadrans w osolonej wodzie. Marchewki również gotować przez kwadrans, tyle że w całości. Pory obgotować we wrzątku przez około trzy minuty, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie (zblanszować). Warzywa odcedzić i lekko przestudzić. Ziemniaki zmiksować z mlekiem, jogurtem, masłem, pieprzem i solą. Połowę obgotowanych marchewek pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków, a resztę pokroić w podłużne plasterki. Do ziemniaków dodać pokrojony drobniutko szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na liściach pora ułożyć plasterki marchwi i rozprowadzić pastę ziemniaczaną. Zwinąć, posypać serem i rozłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiekać przez około kwadrans w 200 stopniach.

gotowanie

Roladki leśniczego

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 10 dag błękitnego lub zielonego sera pleśniowego, pół szklanki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki masła, suszone zioła (tymianek, rozmaryn), sok z 1 cytryny, 3 łyżki przesianej mąki pszennej, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz, dobry olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie: piersi kurczaka umyć, osuszyć, rozbić na cienkie płaty. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Ser pokroić na cztery podłużne słupki. Każdy płat mięsa posypać przyprawami, na jednym brzegu położyć słupek sera i delikatnie zwinąć roladę – można ją zabezpieczyć, wiążąc nitką albo spinając wykałaczką. Gotowe roladki obtoczyć w mące, w lekko ubitym jajku i posiekanych orzechach. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przełożyć do formy do zapiekania i wstawić na 10 minut do nagrzanego (200 stopni) piekarnika.

gotowanie

Roladki paprykowe z twarożkiem

Składniki: 4 strąki czerwonej papryki, po pół pęczka koperku i natki pietruszki, 25 dag twarożku, dwa ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Wykonanie: papryki dokładnie umyć, przeciąć na pół, wydrążyć ze środka, oczyszczając wnętrze papryk z błon i pestek. Tak przygotowane papryki włożyć do gorącego piekarnika (około 200 stopni) i piec, aż skórka ściemnieje. Po wyjęciu włożyć je do foliowej torebki, szczelnie zamknąć i odstawić, aż wystygną. Gdy to nastąpi, obrać ze skórki. Koperek i natkę umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą posmarować obrane kawałki papryki, zwinąć i na godzinę wstawić do lodówki (boki można umocować wykałaczkami). Przed podaniem najlepiej pokroić w grube plastry.

gotowanie

Roladki ze szpinakiem i łososiem

Składniki: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 20 dag wędzonego łososia, 4 jajka, opakowanie serka kremowego, opakowanie serka śmietankowego, łyżeczka chrzanu, mały pęczek kopru, dwie cytryny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie: szpinak rozmrozić i odparować z niego wodę na patelni. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i lekko osolić do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do przestudzonego szpinaku. Szpinak połączyć z ubitymi białkami. Powoli i delikatnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec przez kwadrans w około 170 stopniach. Oba serki połączyć, dodać do nich chrzan, posiekany drobno koperek i sok z połówki cytryny. Powstałą masę doprawić lekko pieprzem do smaku. Upieczone i lekko przestudzone placki szpinakowe posmarować masą z serków, a na wierzch ułożyć wędzonego łososia. Zwinąć w roladki. Gotowe zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu pokroić na grubsze plastry, podawać z cząstkami cytryny.

gotowanie

Roladki z sosem słodko-kwaśnym

Składniki: 50 dag piersi indyka, słoik sosu słodko-kwaśnego, 25 dag ryżu długoziarnistego, 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie), sól, pieprz, olej do smażenia, ewentualnie orzeszki arachidowe do ozdoby

Wykonanie: z piersi indyka wykroić cztery duże kotlety. Posmarować je wewnątrz masłem orzechowym, dodać pieprz i sól. Ciasno zwinąć i najlepiej ścisnąć nitką. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdą tak przygotowaną roladkę z obu stron na złoto. Dodać sos słodko-kwaśny i dusić jeszcze przez 10 minut pod przykryciem. Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Roladki zdjąć z patelni i pokroić w plastry, podawać z ryżem. Można udekorować orzeszkami.

Polecamy również przepis naszej Czytelniczki na roladki z kurczaka z warzywami.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Poradnik Kulinarny: Dania z ziołami (zupa chlebowa, bazyliowe kopytka i inne)

Duża ilość ziół to podstawa aromatycznych potraw.

Poradnik Kulinarny: Sałatki na jesień ==> znane i lubiane + nowe przepisy

Czemu nie spróbować ich również teraz?

gotowanie

Roladki z szynką

Składniki: 4 liście kapusty włoskiej ugotowane w rosole, 4 szerokie i cienkie plastry szynki wędzonej, szklanka śmietanki kremowej, 2-3 dag cukru pudru, 10 dag startego chrzanu, ugotowane żółtko, sól, cukier, sok z cytryny

Wykonanie: z liści kapusty ściąć grube nerwy, ułożyć na stolnicy lub czystym stole, przykryć plastrami szynki. Śmietankę oziębić, ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Część śmietanki połączyć z chrzanem i przetartym przez sito żółtkiem. Doprawić do smaku. Nałożyć na przygotowane liście, zawinąć boki do środka, a następnie w ruloniki. Ułożyć na półmisku, udekorować pozostałą śmietanką i od razu podawać.

Komentarze (6)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.03.2012 19:37
gW4OF9 uqcoeizzclnj
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.03.2012 19:07
ubxXIJ ihffznbetqcq
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2012 18:36
ashley w pisze:I am confused , are you apotded ; why do your parents do not know what you have in you . You know that you are black correct? But you assume or guess that you have asian blood in you ; if you have Asian blood in you that means you have asian in you I guess. Looking at your nickname it looks like you already claiming some type of Asian descent in you
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.01.2012 21:17
Popieram. Przesadzacie z tymi podstronami. Aż się odechciewa czytać. I tak właśnie poza pierwszą stroną nie klikam już dalej.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.01.2012 17:03
jakby nie można było na jednej stronie dać wszystkich przepisów... ;/ fajne dania ale nie chce mi się klikać na dalsze strony
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo