Kuchnia Papilota: Odkryj moc drzemiącą w papryce

Nie dość, że jest bardzo smaczna, to w dodatku bardzo zdrowa. Powiemy wam o właściwościach i przewadze papryki nad innymi warzywami.
Kuchnia Papilota: Odkryj moc drzemiącą w papryce
05.10.2008

Czerwona, zielona, pomarańczowa, a może żółta? Lub odmiany bardziej ostre, typu chilli, jalapeno czy cayenne? Każdy gatunek papryki dobrze wpływa na stan naszego zdrowia.

Papryka ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi solidną dawkę minerałów. Fosfor, potas, magnez, żelazo są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Papryka zawiera sporo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, tak szkodliwe dla naszej skóry. Dodatkowo, to niesamowite warzywo obniża ciśnienie krwi i ułatwia wydalanie wody z organizmu. Nadciśnienie to niebezpieczna choroba. Dlatego osoby mające z tym problem, powinny wprowadzić paprykę na stałe do menu.

Nie da się zliczyć dobroczynnych właściwości, jakie płyną z regularnego spożywania papryki - wzmacnia odporność organizmu i łagodzi dolegliwości bólowe, wyciągi z papryki korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, usprawniają jego funkcjonowanie.

Kilka kulinarnych propozycji z papryki

Faszerowana papryka

  • 4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 150 gramów ugotowanego ryżu;
  • 10 - 15 dag świeżych grzybów;
  • 1 ząbek czosnku;
  • szczypta ostrej papryki w proszku;
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • sól.

Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno, nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 - 30 minut (w zależności od mięsistości papryki).

Papryka po meksykańsku

  • 1 zielona papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 2 cebule;
  • puszka kukurydzy;
  • papryczka chilli (mała świeża lub trochę suszonej);
  • puszka czerwonej fasoli;
  • około 3 łyżek ketchupu;
  • 1/2 szklanki bulionu;
  • 4 duże łyżki śmietany;
  • szczypiorek;
  • chipsy nachos;
  • sól, pieprz, kolendra, kminek.

Cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Na rozgrzany w rondelku olej wrzucić cebulę i paprykę, dusić około 10 minut. Później zalać bulionem, zagotować, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przez chwilę dusić. Doprawić do smaku, podawać ozdobione łyżką śmietany na wierzchu, posypane posiekanym szczypiorkiem. Do tego podać koniecznie pikantne chipsy, najlepiej nachos.

Polecane wideo

Komentarze (10)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 11.10.2008 22:24
chili-kocham.(**)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2008 21:32
heh papryka to moja nauczycielka, od fizyki heh xD nom ale takie warzywo lubie ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.10.2008 18:17
Uwielbiam paprykę... chociaż kiedyś za nią nie przepadałam.... ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.10.2008 11:57
Bardzo lubie paprykę.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.10.2008 11:30
baaardzo zdrowa ;) /ale ja jedynie zjem chipsy o smaku paprykowym :( sama nie wiem czemu,ale nie podchodzi mi papryka.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie