Czerwona, zielona, pomarańczowa, a może żółta? Lub odmiany bardziej ostre, typu chilli, jalapeno czy cayenne? Każdy gatunek papryki dobrze wpływa na stan naszego zdrowia.
Papryka ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi solidną dawkę minerałów. Fosfor, potas, magnez, żelazo są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Papryka zawiera sporo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, tak szkodliwe dla naszej skóry. Dodatkowo, to niesamowite warzywo obniża ciśnienie krwi i ułatwia wydalanie wody z organizmu. Nadciśnienie to niebezpieczna choroba. Dlatego osoby mające z tym problem, powinny wprowadzić paprykę na stałe do menu.
Nie da się zliczyć dobroczynnych właściwości, jakie płyną z regularnego spożywania papryki - wzmacnia odporność organizmu i łagodzi dolegliwości bólowe, wyciągi z papryki korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, usprawniają jego funkcjonowanie.
Kilka kulinarnych propozycji z papryki
Faszerowana papryka
Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno, nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 - 30 minut (w zależności od mięsistości papryki).
Papryka po meksykańsku
Cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Na rozgrzany w rondelku olej wrzucić cebulę i paprykę, dusić około 10 minut. Później zalać bulionem, zagotować, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przez chwilę dusić. Doprawić do smaku, podawać ozdobione łyżką śmietany na wierzchu, posypane posiekanym szczypiorkiem. Do tego podać koniecznie pikantne chipsy, najlepiej nachos.