Tegoroczne Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo siądziemy przy świątecznym stole suto zastawionym kulinarnymi wspaniałościami. Nie denerwuj się, jeśli z przygotowaniem świątecznych potraw jesteś mocno spóźniona. Sprawdź nasze przepisy i biegnij do kuchni.
Karp po żydowsku
Składniki: kilogram karpia, 4-5 łyżek rodzynek, 8 łyżek jasnego piwa, 2 duże cebule, 4 łyżki masła, 4-5 goździków, łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz
Wykonanie: karpia sprawić i pokroić w dzwonka. Natrzeć solą, pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami i skropić octem. Masło rozgrzać, zeszklić pokrojone w piórka cebule. Wlać piwo, podgrzać i włożyć rybę. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Gotową rybę wyjąć. Do sosu włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę z cytryny. Zagotować. Polać sosem rybę na półmisku.
Keks cygański
Składniki: 6 jajek, 3 szklanki cukru, szklanka mąki pszennej, 3 szklanki posiekanych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, kandyzowane owoce, migdały), dowolny alkohol do wymoczenia bakalii (np. wódka), tłuszcz do smarowania formy
Wykonanie: bakalie wymieszać z alkoholem i odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem do białości, a następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce przesianą mąkę i bakalie. Ciasto nalać wylać to natłuszczonej formy keksowej i upiec na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W innej wersji białka można oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połączyć z masą żółtkową.
Barszcz czerwony
Składniki: 3 średnie buraki, pół litra wywaru warzywnego, pół szklanki wywaru z gotowania grzybów, butelka koncentratu barszczu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie: buraki ugotować w łupinkach do miękkości. Zalać zimną wodą i po kilku minutach obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować przez pół godziny. Pod koniec gotowania lekko posolić. Odcedzić buraki i do czystego wywaru dodać wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku. Dalej gotować. Po około 10 minutach wyciągnąć czosnek i doprawić barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Barszcz najlepiej podawać z uszkami, udekorowany natką pietruszki i krążkami z jabłka.
Kompot z suszu
Składniki: 2 litry wody, szklanka cukru, 15 dag suszonych śliwek, po 10 dkg suszonych jabłek oraz gruszek, po 5 dag suszonych moreli oraz rodzynek, garść fig
Wykonanie: wszystkie suszone owoce wrzuć do garnka z wodą i moczyć przez około trzy godziny. Po upływie tego czasu do naczynia dorzucić figi. Wsypać szklankę cukru i gotować. Gdy zaczną mięknąć, dosypać rodzynki. Na niewielkim ogniu trzymać jeszcze przez około godzinę.
Wesołych Świąt!
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie: 12 odmienionych przepisów!
Zapomnij o diecie – oto wspaniałe wigilijne potrawy.
Wigilijny stół – wróg szczupłej sylwetki!
Ile kalorii pochłaniamy w święta?
Zupa grzybowa kresowa
Składniki: 6 sporych suszonych grzybków, 5 łyżek kaszy perłowej, 2 cebule, po 2 łyżki masła i mąki pszennej, 3/4 szklanki gotowanego, ostudzonego mleka, posiekana natka pietruszki lub koperek, sól, pieprz
Wykonanie: grzyby dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą, a gdy napęcznieją, pokroić w cieniutkie paseczki. Do rondelka włożyć grzyby razem z wodą, w której się moczyły i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, zalać dwoma litrami wody – gotować na małym ogniu mniej więcej przez godzinę. Cebule drobno posiekać i udusić na tłuszczu, dodać do zupy i dalej gotować przez około 20 minut. Przesianą mąkę wymieszać z trzema łyżkami mleka, dobrze rozprowadzić, aby nie porobiły się kluchy. Wlać pozostałe mleko, raz jeszcze wymieszać i wlać do zupy. Gotować przez kwadrans na małym ogniu, stale mieszając. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem według uznania.
Sałatka jarzynowa
Składniki: 1 winne jabłko, 2 ugotowane marchewki, biała część pora, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 ogórki kiszone, 3 jajka ugotowane na twardo, puszka groszku konserwowego, majonez, kilka łyżek jogurtu naturalnego, sól, pieprz ewentualnie garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie: ziemniaki, marchewkę, jabłko, jajka i ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać ugotowany groszek. Zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W wersji luksusowej można dodać do sałatki siekane włoskie orzechy.