Wszystkie wiemy, że słodkości, owszem, są przepyszne. Niestety, nie możemy się nimi bezkarnie objadać, ponieważ to w większości puste kalorie, które psują zdrowie (wiele z nich jest naszpikowanych chemią) i sylwetkę. Na całe szczęście, wystarczy jednak kilka trików, aby przygotować pyszny i lekki deser, który smakuje wspaniale i jest bezpieczny dla figury.
Mrożony jogurt z mango
Składniki: dwa duże kubki jogurtu naturalnego, 2 laski wanilii, obrane ze skórki i pokrojone w słupki jedno mango, kubeczek chudej śmietany, dwie obrane ze skórki i pokrojone w słupki gruszki, 50 g borówek amerykańskich, ewentualnie słodzik
Wykonanie: laski wanilii rozciąć na pół, wydrążyć pestki i wymieszać z jogurtem naturalnym. Ubić śmietanę ewentualnie z rozkruszonym słodzikiem. Jogurt delikatnie wymieszać ze śmietaną. Foremkę do ciasta wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć na przemian mango i gruszki, posypać borówkami (część owoców zostawić na sos!) i dodać warstwę jogurtu. Potem znowu owoce, jogurt i do końca. Tak napełnioną foremkę zamknąć folią i wstawić do zamrażalnika minimum na dwie godziny. Odłożone owoce (mango, gruszka, borówka) zblenderować, aby powstał sos. Podawać z zamrożonym jogurtem.
Lekkie babki
Składniki: 21 dag mąki, jajko, 40 gramów kakao, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 250 ml mleka, 60 gramów niskotłuszczowego masła, kilka kropel olejku waniliowego, ćwierć szklanki cukru, (na polewę) – 2 białka, 4 łyżki sproszkowanej czekolady, szczypta soli
Wykonanie: w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i drożdże. W innej misce wymieszać jajko z mlekiem i wanilią. Zdobić dołek w mące z dodatkami i wlać mleko z jakiem. Dodać rozpuszczone masło, delikatnie wymieszać. Wypełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć babeczki z foremek i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić białka z solą i dodać do nich czekoladę. Przełożyć mus na babeczki – można posłużyć się łyżeczką albo szprycą cukierniczą.
Placki owsiane
Składniki: pół szklanki, płatków owsianych, 1 jabłko, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina cynamonu do smaku
Wykonanie: na tarce zetrzeć jabłko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe placuszki i smażyć na oliwie, a potem koniecznie odsączyć na papierowym ręczniku.
Ryż z żurawinami
Składniki: 100g ryżu, 25 dag twarogu, 2 duże jabłka, garść żurawin, 1 limonka, 2 banany, 50 g miodu, skórka otarta z jednej z cytryny, szczypta soli
Wykonanie: ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku i ostudzić. Żurawiny namoczyć i następnie odsączyć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Twaróg wymieszać z miodem, ryżem, jabłkami i pokrojonymi bananami, startą skórka z cytryny i sokiem z limonki. Do gotującego się ryżu można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Przed podaniem posypać żurawinami.
Smacznego!
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: PRZEPISY NA DANIA z mniej niż siedmiu składników
Cztery, pięć, sześć składników… I danie gotowe!
Poradnik Kulinarny: Fantazyjne przepisy na dania rybne na ciepło
Ryby są smaczne i zdrowe. Sprawdź nasze przepisy.
Deser z twarożku
Składniki: 30 dag świeżego, chudego twarogu, najlepiej trzykrotnie mielonego, 2 łyżki kaszy manny, 2-3 łyżki cukru, 3 białka, szczypta soli, słodzik, tłuszcz i bułka tarta do formy, dowolne owoce
Wykonanie: formę budyniową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Twaróg utrzeć z cukrem i solą, dodać kaszę, ciągle ucierając. Następnie dodać owoce. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy budyniowej i wymieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury. Całość włożyć do formy budyniowej, szczelnie zamknąć, włożyć do drugiego dużego naczynia z wodą, przykryć i gotować na parze przez około 40 minut. Po ugotowaniu lekko przestudzić. Wyjąć. Można polać dowolnym sokiem owocowym do smaku.
Bananowa pianka
Składniki: trzy dojrzałe banany, łyżeczka żelatyny, 1 białko, szczypta soli
Wykonanie: banany pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie zblenderować. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do zmiksowanych bananów. Ubić na sztywno pianę z białka ze szczyptą soli. Dodać do bananowego przecieru. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką i wstawić do lodówki, aby stężało.
Marchewkowe muffiny
Składniki: po pół szklanki brązowego cukru, substytutu białego cukru (np. słodzik), pełnowartościowej maki pszennej, po jednej łyżce proszku do pieczenia, cynamonu i zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta zmielonego imbiru, 4 białka, pół szklanki musu jabłkowego (niesłodkiego), szklanka startej marchwi, ćwierć szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Wykonanie: w jednym naczyniu wymieszać cukier, słodzik, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W osobnej miseczce ubić białka na sztywno i powoli mieszając, dodawać mus jabłkowy, startą marchew oraz olej. W następnej kolejności połączyć z suchymi produktami. Tak przygotowaną masę wlać do natłuszczonej foremki do muffinek i piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 175 stopni) przez około 45-60 minut.