Poradnik Kulinarny: Desery o obniżonej wartości kalorycznej (Jak je przygotować?)

Jeśli lubisz łakocie, ale dbasz o linię, koniecznie sprawdź nasze przepisy na desery light!
Poradnik Kulinarny: Desery o obniżonej wartości kalorycznej (Jak je przygotować?)
11.12.2011

Wszystkie wiemy, że słodkości, owszem, są przepyszne. Niestety, nie możemy się nimi bezkarnie objadać, ponieważ to w większości puste kalorie, które psują zdrowie (wiele z nich jest naszpikowanych chemią) i sylwetkę. Na całe szczęście, wystarczy jednak kilka trików, aby przygotować pyszny i lekki deser, który smakuje wspaniale i jest bezpieczny dla figury.

Mrożony jogurt z mango

Składniki: dwa duże kubki jogurtu naturalnego, 2 laski wanilii, obrane ze skórki i pokrojone w słupki jedno mango, kubeczek chudej śmietany, dwie obrane ze skórki i pokrojone w słupki gruszki, 50 g borówek amerykańskich, ewentualnie słodzik

Wykonanie: laski wanilii rozciąć na pół, wydrążyć pestki i wymieszać z jogurtem naturalnym. Ubić śmietanę ewentualnie z rozkruszonym słodzikiem. Jogurt delikatnie wymieszać ze śmietaną. Foremkę do ciasta wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć na przemian mango i gruszki, posypać borówkami (część owoców zostawić na sos!) i dodać warstwę jogurtu. Potem znowu owoce, jogurt i do końca. Tak napełnioną foremkę zamknąć folią i wstawić do zamrażalnika minimum na dwie godziny. Odłożone owoce (mango, gruszka, borówka) zblenderować, aby powstał sos. Podawać z zamrożonym jogurtem.

Lekkie babki

Składniki: 21 dag mąki, jajko, 40 gramów kakao, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 250 ml mleka, 60 gramów niskotłuszczowego masła, kilka kropel olejku waniliowego, ćwierć szklanki cukru, (na polewę) – 2 białka, 4 łyżki sproszkowanej czekolady, szczypta soli

Wykonanie: w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i drożdże. W innej misce wymieszać jajko z mlekiem i wanilią. Zdobić dołek w mące z dodatkami i wlać mleko z jakiem. Dodać rozpuszczone masło, delikatnie wymieszać. Wypełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć babeczki z foremek i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić białka z solą i dodać do nich czekoladę. Przełożyć mus na babeczki – można posłużyć się łyżeczką albo szprycą cukierniczą.

 

muffin

Placki owsiane

Składniki: pół szklanki, płatków owsianych, 1 jabłko, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina cynamonu do smaku

Wykonanie: na tarce zetrzeć jabłko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe placuszki i smażyć na oliwie, a potem koniecznie odsączyć na papierowym ręczniku.

Ryż z żurawinami

Składniki: 100g ryżu, 25 dag twarogu, 2 duże jabłka, garść żurawin, 1 limonka, 2 banany, 50 g miodu, skórka otarta z jednej z cytryny, szczypta soli

Wykonanie: ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku i ostudzić. Żurawiny namoczyć i następnie odsączyć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Twaróg wymieszać z miodem, ryżem, jabłkami i pokrojonymi bananami, startą skórka z cytryny i sokiem z limonki. Do gotującego się ryżu można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Przed podaniem posypać żurawinami.

Smacznego!

Julia Wysocka

Zobacz także:

Poradnik Kulinarny: PRZEPISY NA DANIA z mniej niż siedmiu składników

Cztery, pięć, sześć składników… I danie gotowe!

Poradnik Kulinarny: Fantazyjne przepisy na dania rybne na ciepło

Ryby są smaczne i zdrowe. Sprawdź nasze przepisy.

muffin

Deser z twarożku

Składniki: 30 dag świeżego, chudego twarogu, najlepiej trzykrotnie mielonego, 2 łyżki kaszy manny, 2-3 łyżki cukru, 3 białka, szczypta soli, słodzik, tłuszcz i bułka tarta do formy, dowolne owoce

Wykonanie: formę budyniową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Twaróg utrzeć z cukrem i solą, dodać kaszę, ciągle ucierając. Następnie dodać owoce. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy budyniowej i wymieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury. Całość włożyć do formy budyniowej, szczelnie zamknąć, włożyć do drugiego dużego naczynia z wodą, przykryć i gotować na parze przez około 40 minut. Po ugotowaniu lekko przestudzić. Wyjąć. Można polać dowolnym sokiem owocowym do smaku.

Bananowa pianka

Składniki: trzy dojrzałe banany, łyżeczka żelatyny, 1 białko, szczypta soli

Wykonanie: banany pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie zblenderować. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do zmiksowanych bananów. Ubić na sztywno pianę z białka ze szczyptą soli. Dodać do bananowego przecieru. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką i wstawić do lodówki, aby stężało.

Marchewkowe muffiny

Składniki: po pół szklanki brązowego cukru, substytutu białego cukru (np. słodzik), pełnowartościowej maki pszennej, po jednej łyżce proszku do pieczenia, cynamonu i zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta zmielonego imbiru, 4 białka, pół szklanki musu jabłkowego (niesłodkiego), szklanka startej marchwi, ćwierć szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Wykonanie: w jednym naczyniu wymieszać cukier, słodzik, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W osobnej miseczce ubić białka na sztywno i powoli mieszając, dodawać mus jabłkowy, startą marchew oraz olej. W następnej kolejności połączyć z suchymi produktami. Tak przygotowaną masę wlać do natłuszczonej foremki do muffinek i piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 175 stopni) przez około 45-60 minut.

Komentarze (7)

Ocena: 5 / 5
Krzysia (Ocena: 5) 06.06.2014 16:53
tak naprawdę większość domowych deserów jest mało kalorycznych. Nawet ciasto do, którego dodajemy pól kg cukru, bo jak się rozłoży ten cukier na całą blachę, a my przecież nie zjemy całej tylko ze 2 kawałki to tego cukru wcale nie ma tak dużo. Na chudzianka.pl/4-zdrowe-przepisy-na-odchudzanie przeczytałam, że nawet jak jesteśmy na diecie to warto robić sobie desery, tak zwyczajnie na poprawę humoru ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.01.2012 13:21
Placuszki owsiane bardzo mi przypadły do gustu, robię je właśnie trzeci raz (oczywiście nie pod rząd :D ). pzdr.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2011 21:20
żurawinA, nie żurawinY
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2011 21:15
taaa w niektorych przypadkach super obnizona, tluszcz, bulka tarta, cukier, maka yhyyy
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2011 09:43
Mniam*__*
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo