Poradnik Kulinarny: Kuchnia arabska- hummus, falafel, mujadarrah & inne przepisy

Oryginalne i aromatyczne.
Poradnik Kulinarny: Kuchnia arabska- hummus, falafel, mujadarrah & inne przepisy
03.12.2011

W Polsce najchętniej zajadamy się rodzimymi przysmakami, lubimy również kuchnię włoską, chińską, japońską. Dlaczego nie spróbować teraz czegoś innego? Doskonałym pomysłem na oryginalne potrawy są przepisy kuchni arabskiej. Obfitują w świeże warzywa, a przede wszystkim są sycące i po prostu bardzo smaczne. Przypadną do gustu młodszym i starszym domownikom.

Hummus

Składniki: puszka ciecierzycy, sok z niecałej połówki cytryny, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy, odrobina mielonej kolendry, 5-6 łyżek wody, sól i pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka pasty tahina oraz kmin rzymski

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Wodę dodać na końcu. Doprawić do smaku. Podawać najlepiej z pieczywem albo marchewką.

Arabski falafel

Składniki: 3 ząbki czosnku, 40 dag ciecierzycy, duża cebula, skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka soku z cytryny, garstka świeżej mięty, kolendry i tymianku, po łyżeczce kuminu, mielonej kolendry, sody oczyszczonej, kilka łyżek oleju arachidowego, sól, pieprz

Wykonanie: ciecierzycę wymoczyć w zimnej wodzie co najmniej przez 12 godzin, a następnie wypłukać. Miksować stopniowo, dodając do blendera po trzy łyżki stołowe ciecierzycy, aż cieciorka uzyska konsystencję kruszonki. Zioła również zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawy połączyć z olejem. Wszystko połączyć, dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kule. Przykryć folią i schłodzić przez godzinę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć falafele na średnim ogniu, przewracając, aby ze wszystkich stron były brązowe. Osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej z hummusem.

kuchnia arabska

Mujadarrah

Składniki: 10 dag brązowego ryżu, 15 dag soczewicy zielonej, 3 duże cebule, oliwa z oliwek, chaimen, sól, pieprz

Wykonanie: ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na małym ogniu, aż się skarmelizuje: zrobi się brązowa i słodkawa. Uważać, aby nie spalić. Dobrze wymieszać, dodać przyprawy. Jeść na ciepło i na zimno.

Arabska sałatka z fetą

Składniki: 50 dag sera feta, 4 pomidory, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 cebule dymki, 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, 2 łyżki uprażonych nasion sezamu, ćwierć łyżeczki kolendry

Wykonanie: pomidory obrać ze skórki. Ser oraz pomidor pokroić w kostkę. Wyciśniętą cytrynę wymieszać z oliwą i drobno pokrojoną cebulą. Wszystko dobrze zmieszać. Połowę przygotowanego sosu wymieszać w miseczce z pomidorami, a drugą połowę w innej miseczce z serem feta. Obie miseczki przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Orzechy włoskie posiekać i razem z sezamem uprażyć na patelni. Wymieszać z kolendrą. Ser z sosem wyłożyć na talerz, posypać połową przybrania. Na środku zrobić kopiec z pomidorów z sosem i ozdobić pozostałym przybraniem.

Tabbouleh

Składniki: 2 pomidory, 3 ogórki, pęczek pietruszki, 20 g kuskusu, oliwa, sok z cytryny, garść świeżej mięty, sól, pieprz

Wykonanie: kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na pięć minut pod przykryciem, poczekać. Pietruszkę i miętę drobno posiekać. Pomidory i ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać kuskus, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

kuchnia arabska

Soja po arabsku

Składniki: 40 dag mrożonych ziaren soi, 20 dag mielonego mięsa wołowego lub cielęcego, duża czerwona cebula, 10 pieczarek, 1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, pół łyżeczki mielonej, suszonej kolendry, pół łyżeczki mielonego kuminu, suszona i świeża natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa do smażenia, 2 łyżki masła

Wykonanie: w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodać mięso. Smażyć do zrumienienia cebuli. Dodać umyty i odsączony na sitku ryż i smażyć jeszcze przez chwilę do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać mrożoną soję i przyprawy – kumin, suszoną kolendrę, suszona natkę pietruszki. Całość zalać trzema szklankami wody, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do wchłonięcia wody przez ryż (czyli około 15-20 minut). Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przed podaniem całość posypać świeżą natką pietruszki.

Aromatyczna kawa

Składniki: 1 łyżeczka do kawy mielonego na pył, palonego ziarna kawowego, 1 kostka cukru, 100 ml wody, pół łyżeczki wody różanej

Wykonanie: na dno metalowego, bielonego tygielka wsypać zmieloną kawę. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem. Trzymać na ogniu, dopóki na powierzchni naparu nie ukażą się fusy. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać małą łyżeczką. Kiedy fusy opadną na dno, napar przelać do filiżanki, dodać wodę różaną i podawać.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Najsmaczniejsze kontra najgorsze dania świata: Czyją kuchnię chwalą turyści?

Turyści najbardziej lubią spaghetti i pizzę.

Restauracje typu pop-up: Moda na jednonocne knajpy

Takie miejsce istnieje w Londynie. Czy dotrze do Polski?

Komentarze (9)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.12.2011 18:07
REWELACJA! Nigdy nie wierzyłem w zarabianie pieniędzy w internecie, w reklamach (taka jak moja ;)) zawsze była mowa o niesamowitych kwotach, które potem okazywały się groszowymi sprawami. Tu jest inaczej! Przekonałem się na własnym przykładzie. Jednak nie ma nic za darmo, musisz spędzić kilka chwil dziennie przy komputerze, polecając stronę znajomym, a po pewnym czasie zobaczysz jak zmienia się Twój stan konta. Nie zniechęcaj się i klikaj. Teraz trochę faktów, ja juz po pierwszym miesiącu zarobiłęm 20 dolarów, z miesiąca na miesiąc jest tego wiecej, teraz mam stówke miesiecznie, a najlepsi wyciagają po 500$ w miesiąc, a co najlepsze na pozniejszym etapie nie trzeba już nic robić. Ludzie zarabiają na Ciebie! tinyurl . com / cqrsnaz
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.12.2011 15:39
Byłam w Izraelu i jadłam prawdziwy hummus jest straszny .. mnie osobiście nie smakował ..
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.12.2011 13:05
opcjonalnie tahina? hummus bez pasty sezamowej nie jest hummusem, tylko jakimis popluczynami. Jako, że tahina jest droga, proponuje uprażyć sezam na oliwie i dodać go do pasty. Ja tak robię zawsze i smakuje to genialnie :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.12.2011 12:51
tinyurl . com / 6w5vtjm
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.12.2011 09:33
to jest hammus, a nie hummus. ;/
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo