W Polsce najchętniej zajadamy się rodzimymi przysmakami, lubimy również kuchnię włoską, chińską, japońską. Dlaczego nie spróbować teraz czegoś innego? Doskonałym pomysłem na oryginalne potrawy są przepisy kuchni arabskiej. Obfitują w świeże warzywa, a przede wszystkim są sycące i po prostu bardzo smaczne. Przypadną do gustu młodszym i starszym domownikom.
Hummus
Składniki: puszka ciecierzycy, sok z niecałej połówki cytryny, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy, odrobina mielonej kolendry, 5-6 łyżek wody, sól i pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka pasty tahina oraz kmin rzymski
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Wodę dodać na końcu. Doprawić do smaku. Podawać najlepiej z pieczywem albo marchewką.
Arabski falafel
Składniki: 3 ząbki czosnku, 40 dag ciecierzycy, duża cebula, skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka soku z cytryny, garstka świeżej mięty, kolendry i tymianku, po łyżeczce kuminu, mielonej kolendry, sody oczyszczonej, kilka łyżek oleju arachidowego, sól, pieprz
Wykonanie: ciecierzycę wymoczyć w zimnej wodzie co najmniej przez 12 godzin, a następnie wypłukać. Miksować stopniowo, dodając do blendera po trzy łyżki stołowe ciecierzycy, aż cieciorka uzyska konsystencję kruszonki. Zioła również zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawy połączyć z olejem. Wszystko połączyć, dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kule. Przykryć folią i schłodzić przez godzinę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć falafele na średnim ogniu, przewracając, aby ze wszystkich stron były brązowe. Osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej z hummusem.
Mujadarrah
Składniki: 10 dag brązowego ryżu, 15 dag soczewicy zielonej, 3 duże cebule, oliwa z oliwek, chaimen, sól, pieprz
Wykonanie: ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na małym ogniu, aż się skarmelizuje: zrobi się brązowa i słodkawa. Uważać, aby nie spalić. Dobrze wymieszać, dodać przyprawy. Jeść na ciepło i na zimno.
Arabska sałatka z fetą
Składniki: 50 dag sera feta, 4 pomidory, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 cebule dymki, 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, 2 łyżki uprażonych nasion sezamu, ćwierć łyżeczki kolendry
Wykonanie: pomidory obrać ze skórki. Ser oraz pomidor pokroić w kostkę. Wyciśniętą cytrynę wymieszać z oliwą i drobno pokrojoną cebulą. Wszystko dobrze zmieszać. Połowę przygotowanego sosu wymieszać w miseczce z pomidorami, a drugą połowę w innej miseczce z serem feta. Obie miseczki przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Orzechy włoskie posiekać i razem z sezamem uprażyć na patelni. Wymieszać z kolendrą. Ser z sosem wyłożyć na talerz, posypać połową przybrania. Na środku zrobić kopiec z pomidorów z sosem i ozdobić pozostałym przybraniem.
Tabbouleh
Składniki: 2 pomidory, 3 ogórki, pęczek pietruszki, 20 g kuskusu, oliwa, sok z cytryny, garść świeżej mięty, sól, pieprz
Wykonanie: kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na pięć minut pod przykryciem, poczekać. Pietruszkę i miętę drobno posiekać. Pomidory i ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać kuskus, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Soja po arabsku
Składniki: 40 dag mrożonych ziaren soi, 20 dag mielonego mięsa wołowego lub cielęcego, duża czerwona cebula, 10 pieczarek, 1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, pół łyżeczki mielonej, suszonej kolendry, pół łyżeczki mielonego kuminu, suszona i świeża natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa do smażenia, 2 łyżki masła
Wykonanie: w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodać mięso. Smażyć do zrumienienia cebuli. Dodać umyty i odsączony na sitku ryż i smażyć jeszcze przez chwilę do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać mrożoną soję i przyprawy – kumin, suszoną kolendrę, suszona natkę pietruszki. Całość zalać trzema szklankami wody, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do wchłonięcia wody przez ryż (czyli około 15-20 minut). Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przed podaniem całość posypać świeżą natką pietruszki.
Aromatyczna kawa
Składniki: 1 łyżeczka do kawy mielonego na pył, palonego ziarna kawowego, 1 kostka cukru, 100 ml wody, pół łyżeczki wody różanej
Wykonanie: na dno metalowego, bielonego tygielka wsypać zmieloną kawę. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem. Trzymać na ogniu, dopóki na powierzchni naparu nie ukażą się fusy. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać małą łyżeczką. Kiedy fusy opadną na dno, napar przelać do filiżanki, dodać wodę różaną i podawać.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Najsmaczniejsze kontra najgorsze dania świata: Czyją kuchnię chwalą turyści?
Turyści najbardziej lubią spaghetti i pizzę.
Restauracje typu pop-up: Moda na jednonocne knajpy
Takie miejsce istnieje w Londynie. Czy dotrze do Polski?