Poradnik Kulinarny: Dania na ostro dla miłośniczek PIKANTNEGO menu

Przygotuj doskonałe, pikantne potrawy i zachwyć nimi swoich bliskich.
Poradnik Kulinarny: Dania na ostro dla miłośniczek PIKANTNEGO menu
26.11.2011

Jeśli w twoim jadłospisie dominują łagodne dania, pora wprowadzić do kuchni nieco potraw z charakterem. Zwłaszcza że pikantnie jedzenie to samo zdrowie. Naukowcy twierdzą, że ostre posiłki pozwalają schudnąć i rozgrzać organizm. Mają również właściwości przeciwbólowe. Dieta bogata w chili i curry znacznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Dzięki ostremu jadłospisowi wyraźnie poprawi się nam również… nastrój. Koniecznie wprowadź zatem ostre jedzenie do menu. Oto nasze propozycje na pikantne dania.

Ryż po meksykańsku

Składniki: biały ryż (najlepiej z dodatkiem kurkumy), pół puszki kukurydzy, pół puszki czerwonej fasoli, pół puszki pomidorów bez skórki, pół papryki (może być ostra), oliwa z oliwek, mała cebula, szczypta chili, tymianek, bazylia, curry, sól, pieprz

Wykonanie: ugotować ryż, dodać kurkumę, dzięki czemu zrobi się żółty. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, aż cebula się zetnie, a następnie poddusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy papryka zmięknie, dodać do niej pomidory z puszki, razem z sokiem. Przyprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Do sosu dodać kukurydzę i fasolę, jeszcze raz wymieszać. Podawać z uprzednio przygotowanym ryżem.

Ostra zupa pomidorowo-groszkowa

Składniki: litr rosołu, 4 pomidory, 2 łyżki masła, 2 średnie cebule, 20 dag zielonego groszku, ząbek czosnku, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, łyżeczka cukru, łyżeczka pieprzu, 1 liść laurowy, 2 strączki chili, 200 ml śmietany (12 lub 18 proc.)

Wykonanie: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć cebule i czosnek, aż będą złote. Dodać pomidory, rozgnieść widelcem i dusić przez pięć minut. Przełożyć do garnka. Zalać rosołem, dodać groszek i wszystkie przyprawy. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

pikantnie

Makaron z pieczarkami

Składniki: 20 dag pieczarek, 200 g makaronu kokardki, 4 dymki, 3-4 szalotki lub biała cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka liści świeżego szpinaku lub kapusty pekińskiej, biały ocet winny, sos sojowy, chili, sól, pieprz

Wykonanie: dymki i szalotki (lub cebulę) obrać, pokroić, podsmażyć na połowie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić solą i pieprzem. Szpinak lub kapustę opłukać (z liści szpinaku odciąć ogonki), podsmażyć na reszcie oleju. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym, sosem sojowym i chili. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z warzywami.

Ryba na ostro

Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej (np. dorsz lub morszczuk), po pół łyżeczki kminku, kolendry, soli i suszonej rozdrobnionej papryczki chili, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, szklanka bulionu rybnego, kilka gałązek natki pietruszki, łyżeczka oliwy

Wykonanie: w miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i papryczkę chili. Tak przygotowaną mieszanką posypać umyte i osuszone filety. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić. Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Na wszystko wlać bulion rybny. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przybrać natką.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Pikantne przyprawy do jesiennej kuchni

Jakich ognistych przypraw nie powinno zabraknąć na twoim stole?

Potrawy, które szkodzą cerze

Uważaj przez co możesz nabawić się wyprysków i dodatkowych kilogramów.

pikantnie

Pikantna sałatka

Składniki: pomidor, duże awokado, 15 dag sera żółtego, puszka czerwonej fasoli, 2 papryczki jalapeno, jogurt naturalny, czosnek (może być przyprawa czosnkowa w kostkach), sok z jednej cytryny, ewentualnie gotowy sos guacamole

Wykonanie: fasolę odsączyć, papryczkę jalapeno pokroić w małe kawałki, obranego ze skórki pomidora pokroić w ćwiartki, a ser w paski. Awokado przeciąć wzdłuż, rozdzielić i wyjąć pestkę ze środka. Obrane awokado pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub skruszyć kostkę czosnkową) i wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać sos guacamole i sok z cytryny. Wszystkie składniki sałatki dobrze wymieszać. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki.

Chili con carne

Składniki: 25 dag mielonego mięsa wołowego, duża cebula, 2 czerwone papryki, puszka fasoli czerwonej, szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka i ostra papryka w proszku, chili, cukier, olej, sól, pieprz

Wykonanie: na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso, poddusić. Gdy się podsmaży, dodać szklankę bulionu warzywnego, a następnie koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku przyprawami, podawać z ryżem lub tortillą.

Ostry chrzan z jajkami

Składniki: 2-3 korzenie chrzanu, 2 jajka, pół szklanki gęstej śmietany, biały ocet winny, sól, cukier

Wykonanie: zetrzeć korzenie chrzanu na drobnej tarce. Jajka ugotować na twardo, posiekać drobniutko, utrzeć ze śmietaną i połączyć z chrzanem. Tak przygotowany sos doprawić solą, cukrem i octem. W ten sposób powstanie doskonały dodatek do wielu potraw.

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.12.2011 10:51
Tutaj wpisz treść komentarza...Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.11.2011 23:07
Kocham , ostre potrawy , w ogóle wszystko co ostre, lub pikantne.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.11.2011 12:14
Wpisz w google "10 przykazań dla każdego faceta"
odpowiedz

Polecane dla Ciebie