Jeśli w twoim jadłospisie dominują łagodne dania, pora wprowadzić do kuchni nieco potraw z charakterem. Zwłaszcza że pikantnie jedzenie to samo zdrowie. Naukowcy twierdzą, że ostre posiłki pozwalają schudnąć i rozgrzać organizm. Mają również właściwości przeciwbólowe. Dieta bogata w chili i curry znacznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Dzięki ostremu jadłospisowi wyraźnie poprawi się nam również… nastrój. Koniecznie wprowadź zatem ostre jedzenie do menu. Oto nasze propozycje na pikantne dania.
Ryż po meksykańsku
Składniki: biały ryż (najlepiej z dodatkiem kurkumy), pół puszki kukurydzy, pół puszki czerwonej fasoli, pół puszki pomidorów bez skórki, pół papryki (może być ostra), oliwa z oliwek, mała cebula, szczypta chili, tymianek, bazylia, curry, sól, pieprz
Wykonanie: ugotować ryż, dodać kurkumę, dzięki czemu zrobi się żółty. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, aż cebula się zetnie, a następnie poddusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy papryka zmięknie, dodać do niej pomidory z puszki, razem z sokiem. Przyprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Do sosu dodać kukurydzę i fasolę, jeszcze raz wymieszać. Podawać z uprzednio przygotowanym ryżem.
Ostra zupa pomidorowo-groszkowa
Składniki: litr rosołu, 4 pomidory, 2 łyżki masła, 2 średnie cebule, 20 dag zielonego groszku, ząbek czosnku, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, łyżeczka cukru, łyżeczka pieprzu, 1 liść laurowy, 2 strączki chili, 200 ml śmietany (12 lub 18 proc.)
Wykonanie: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć cebule i czosnek, aż będą złote. Dodać pomidory, rozgnieść widelcem i dusić przez pięć minut. Przełożyć do garnka. Zalać rosołem, dodać groszek i wszystkie przyprawy. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Makaron z pieczarkami
Składniki: 20 dag pieczarek, 200 g makaronu kokardki, 4 dymki, 3-4 szalotki lub biała cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka liści świeżego szpinaku lub kapusty pekińskiej, biały ocet winny, sos sojowy, chili, sól, pieprz
Wykonanie: dymki i szalotki (lub cebulę) obrać, pokroić, podsmażyć na połowie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić solą i pieprzem. Szpinak lub kapustę opłukać (z liści szpinaku odciąć ogonki), podsmażyć na reszcie oleju. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym, sosem sojowym i chili. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z warzywami.
Ryba na ostro
Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej (np. dorsz lub morszczuk), po pół łyżeczki kminku, kolendry, soli i suszonej rozdrobnionej papryczki chili, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, szklanka bulionu rybnego, kilka gałązek natki pietruszki, łyżeczka oliwy
Wykonanie: w miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i papryczkę chili. Tak przygotowaną mieszanką posypać umyte i osuszone filety. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić. Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Na wszystko wlać bulion rybny. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przybrać natką.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Pikantne przyprawy do jesiennej kuchni
Jakich ognistych przypraw nie powinno zabraknąć na twoim stole?
Uważaj przez co możesz nabawić się wyprysków i dodatkowych kilogramów.
Pikantna sałatka
Składniki: pomidor, duże awokado, 15 dag sera żółtego, puszka czerwonej fasoli, 2 papryczki jalapeno, jogurt naturalny, czosnek (może być przyprawa czosnkowa w kostkach), sok z jednej cytryny, ewentualnie gotowy sos guacamole
Wykonanie: fasolę odsączyć, papryczkę jalapeno pokroić w małe kawałki, obranego ze skórki pomidora pokroić w ćwiartki, a ser w paski. Awokado przeciąć wzdłuż, rozdzielić i wyjąć pestkę ze środka. Obrane awokado pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub skruszyć kostkę czosnkową) i wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać sos guacamole i sok z cytryny. Wszystkie składniki sałatki dobrze wymieszać. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki.
Chili con carne
Składniki: 25 dag mielonego mięsa wołowego, duża cebula, 2 czerwone papryki, puszka fasoli czerwonej, szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka i ostra papryka w proszku, chili, cukier, olej, sól, pieprz
Wykonanie: na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso, poddusić. Gdy się podsmaży, dodać szklankę bulionu warzywnego, a następnie koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku przyprawami, podawać z ryżem lub tortillą.
Ostry chrzan z jajkami
Składniki: 2-3 korzenie chrzanu, 2 jajka, pół szklanki gęstej śmietany, biały ocet winny, sól, cukier
Wykonanie: zetrzeć korzenie chrzanu na drobnej tarce. Jajka ugotować na twardo, posiekać drobniutko, utrzeć ze śmietaną i połączyć z chrzanem. Tak przygotowany sos doprawić solą, cukrem i octem. W ten sposób powstanie doskonały dodatek do wielu potraw.