Kuchnia Papilota: Rozkoszny creme caramel

Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i w mgnieniu oka poprawia humor. Pięknie i apetycznie wygląda, a wcale nie wymaga gigantycznych kulinarnych zdolności.
Kuchnia Papilota: Rozkoszny creme caramel
27.09.2008

Creme caramel przygotujesz w ciągu godziny. Z tej ilości składników, jaka wymieniona jest w przepisie, wyczarujesz cztery porcje tego smakowitego karmelowo - śmietankowego deseru.

Potrzebujesz:

  • pół szklanki cukru i dwie łyżki wody na karmel;
  • szklankę śmietany kremówki, szklankę mleka, laskę wanilii, cztery jajka i dwa żółtka oraz pół szklanki cukru na krem;

Przygotowanie:

W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzewaj do momentu skarmelizowania. Płynny karmel przelej do foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni C.

Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka dodaj do śmietanki, następnie podgrzewaj wolno, tak aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.

Utrzyj jajka, żółtka i cukier, a potem dolej do tej masy gorącą śmietanę (cały czas mieszaj).

Napełnij powstałym kremem foremki z karmelem (masę przelewaj przez sitko, żeby była idealnie gładka i aksamitna).

Foremki zakryj folią aluminiową i piecz przez pół godziny.

Polecane wideo

Komentarze (33)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 15.08.2012 14:51
sorry za kturzy zamiast którzy ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.08.2012 14:48
Najlepiej zwalic przepis z innej strony... a później zero odzewu w razie pytań... bo przecież sami nie wiemy co i jak? Również "oryginalny" przepis jest poniekąd zwalony. Woda nie jest potrzebna do samego karmelu, jedynie do namaczania pędzelka którym będziemy przemywać scianki garnka aby cukier sie nie krystalizował. Jednak prościej poprostu kupić sos karmelowy :D Do masy najlepiej użyć poł szklanki cukru z trzcinowego, pół łyżeczki cukru waniliowego - dodać do roztrzepanych 4-5 żółtek i wymieszać dobrze. Teraz należy doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietaną kremówką i wlać do masy z żóltek i cukru. Wymieszać aż otrzymamy jednolitą masę. Niekturzy lubią dodać także łyżeczkę syropu klonowego ;) wedle uznania. Rozlać do foremek, umieścić je na blaszce lub w naczyniu do pieczenia. Dobrze podłożyć recznik papierowy by się nie ślizgały. Włożyć blaszkę z foremkami do piekarnika 160(C). Do blaszki wlać wrzątek, tak do połowy wysokości foremek lub trochę wyżej. Piec 35-45min. pozdrawiam i zycze smacznego drspikee
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.02.2009 22:53
tyle cukru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! toż to jakiś ulep...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.11.2008 22:35
pewnie kaloryczne .
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.10.2008 15:18
[quote="Gosc"]dzisiaj zrobilam.... albo zrąbalam sprawe, albo to po prostu jest paskudne... smakuje jak slodkie ugotowane bialko z jajka[/quote] zgadzam się. okropne to jest :/ słodka piana ;/
odpowiedz

Polecane dla Ciebie