Skąd pochodzą muffinki? Nieustannie spierają się o to Brytyjczycy i Amerykanie. Dzisiaj muffinki pałaszowane są z apetytem jak świat szeroki – na śniadanie, podwieczorek, po obiedzie, jako przystawka na uroczystej gali czy podczas lekkiego posiłku w domku letniskowym. Ich wielką zaletą jest prosty sposób przygotowania, a największą – cudowny, aksamitny smak. I zniewalający zapach!
Muffinki cytrynowe
Składniki: 150 g mąki, 60 g cukru, pół torebki cukru waniliowego, 1 jajko, 100 ml kefiru, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka otartej skórki z cytryny, 55 g masła, nieduża szczypta soli
Wykonanie: do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszać. W osobnej misce jajko połączyć z kefirem oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Masę przelać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie, ale nie musi być zbyt dokładnie. Ciasto na muffiny powinno być grudkowate! Tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie foremki powoli wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przełożyć z foremek na talerz. Posypać cukrem pudrem i udekorować usmażoną w cukrze skórką cytrynową. Można ozdobić również gwiazdkami z lukru.
Muffinki bananowe
Składniki: około półtorej szklanki mąki, 3 duże banany, 1 jajko, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 1/3 szklanki roztopionego masła, pół szklanki cukru (najlepiej drobnego), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Na polewę: niecałe pół szklanki roztopionego masła, spora łyżka kakao, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: banany zblenderować. Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Dosypać cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z sodą oraz solą. Tak przygotowaną mąkę dodać do bananów i wymieszać, aż powstanie gęste, jednolite ciasto. Do foremek (można do nich wcześniej włożyć papierowe papilotki) nałożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Przygotować polewę – do rozpuszczonego masła dodać cukier puder i rozpuścić. Dodać kakao i śmietankę, a całość zagotować. Po przestygnięciu schłodzone muffinki dekorujemy czekoladową polewą.
Muffinki z syropem klonowym
Składniki: 30 dag mąki tortowej, 120 g masła, 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g brązowego cukru, 4 łyżki mleka, 2 jajka, 150 ml syropu klonowego, około 40 g gorzkiej czekolady, 50 d orzechów włoskich
Wykonanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić z cukrem i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować razem z mlekiem i syropem klonowym. Dodać masło z cukrem i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i połączyć ze startą czekoladą. Orzechy obrać i zmielić, dodać do masy. Foremki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 190 stopniach przez około 25 minut. Ciepłe muffiny po wyjęciu z piekarnika polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, syropu klonowego i wody. Ozdobić orzechami.
Muffinki toffi
Składniki: 10 dag masła, niepełna szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, kilka łyżeczek cukru waniliowego, 2 niepełnie szklanki mąki, pół łyżeczki soli, łyżeczka kakao, odrobina rozpuszczalnej kawy
Wykonanie: rozpuścić mleko w garnku, masło razem z cukrem i lekko skarmelizować. Dodać kakao i kawę. Wszystko wymieszać i ostudzić. Następnie dodać jajka, wymieszać. Osobno wymieszać w miseczce suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sól), dodać do tego mokrą masę. Wymieszać delikatnie, aby masa miała grudki. Natłuszczone foremki wypełnić ciastem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut.
Sprawdź jeszcze przepisy na muffinki dyniowe i snickersowe.
Julia Wysocka
Zobacz także:
WASZA KUCHNIA: Pyszne babeczki z jabłkami (Ekspresowy przepis!)
Zrobisz je w mig, a smakować będą wybornie.
WASZA KUCHNIA: Owsiane ciasteczka z przepisu Agnieszki
Propozycja dla dziewczyn, które lubią słodkie przekąski i dbają o linię.
Muffiny czekoladowe
Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego, pół tabliczki czekolady, sok wyciśnięty z połówki cytryny, 250 g cukru, 250 g mąki, 2 jajka, 90 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Wykonanie: mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypać do miski. Ubite jajka, cukier i jogurt wymieszać w oddzielnym naczyniu. Wlać olej i zmiksować, aż ciasto na muffinki zgęstnieje. W trakcie miksowania dodać sypkie składniki. Do gładkiej masy wlać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać raz jeszcze. Ciasto rozlać do wysmarowanych masłem foremek. Wierzch babeczek pokryć pokrojoną w drobne części czekoladą. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffinki hawajskie
Składniki: 50 g masła, 2 jajka, niepełna szklanka mleka, 80 g cukru, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 8 plastrów ananasa z puszki, 400 g mąki, ewentualnie szczypta szafranu
Wykonanie: masło stopić i wystudzić, jajka rozkłócić. Mleko połączyć z jajkami i zimnym masłem. Plastry ananasa skroić w kosteczkę. W misce wymieszać suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. Dodać co nich mokre składniki i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać mleko. Następnie dodać ananasy i przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierowymi papilotkami foremek. Napełnić do 3/4 wysokości. Muffiny posypać szafranem. Piec 20 minut w 220 stopniach.