Tych kulinarnych rozmaitości nie serwuje się na co dzień. Ich niewątpliwym atutem jest jednak odważne połączenie smaków, estetyka podania i oryginalność. Sprawdzą się podczas rodzinnej imprezy, rocznicy czy... spotkania biznesowego. Wszyscy będą się nimi zajadać. Wytrawnie i na słodko.
Gruszki premiera
Składniki: 4 jędrne gruszki, 15 dag sera pleśniowego, 1 czubata łyżka masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, garść posiekanych dowolnych orzechów, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny lub ocet (winny, jabłkowy), cukier, sól, pieprz
Wykonanie: gruszki obrać i przekroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i włożyć do zakwaszonej octem lub sokiem z cytryny wody. Ser pokruszyć i utrzeć albo zmiksować z masłem i śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz orzechami. Połówki gruszek delikatnie odsączyć i osuszyć. Napełnić kremem serowym. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Do kremu można też dodać kilka kropli brandy.
Słowicze mleczko
Składniki: 1 jajko, pół szklanki mleka, posiekana drobniutko natka pietruszki, szczypta soli
Wykonanie: jajko ubić ze szczyptą soli, z mlekiem i posiekaną pietruszką. Przełożyć do foremki lub kokilki i wstawić do rondla z gotującą się wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości kokilki. Gotować – lub piec w nagrzanym piekarniku – do chwili, gdy masa zgęstnieje. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Serek z miodem
Składniki: opakowanie serka homogenizowanego, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany, ewentualnie 1-2 gałązki melisy, krakersy
Wykonanie: sok z cytryny wymieszać z miodem i śmietaną, a następnie z serkiem i startą skórką cytrynową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Podawać na krakersach przybranych gałązkami melisy. Zamiast krakersów można zaserwować kromki pumpernikla.
Bezy toruńskie
Składniki: 4 białka, 20 dag cukru pudru, 7,5 dag mąki, tabliczka czekolady, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta cynamonu, sól, mąka i tłuszcz do smarowania blachy
Wykonanie: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę zetrzeć na tarce i delikatnie wymieszać z pianą, dodając cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Blachę do pieczenia natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć folią spożywczą (papierem do pieczenia). Łyżeczką nakładać niewielkie porcje piany. Wstawić do nagrzanego do 160-180 stopni piekarnika na 20 minut.
Przy okazji sprawdź, jakie są ulubione przekąski gwiazd.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Jesienne dania na czerwono – sycą i poprawiają humor!
Te potrawy nie tylko świetnie smakują, ale i doskonale wyglądają.
Poradnik Kulinarny: Obiadowe tarty mięsno-warzywne (Łatwe do zrobienia!)
Pora na pyszne wytrawne tarty.
Jabłka panierowane
Składniki: 5 dużych jabłek, 1-2 łyżki miodu, 3-4 orzechy (włoskie lub arachidowe), 1 łyżka przesianej mąki pszennej, bułka tarta, 1 jajko, 2 łyżki masła lub margaryny
Wykonanie: jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 2 cm. Łyżeczką usunąć gniazda nasienne, aby jabłka miały kształt obwarzanka. Panierować w mące, następnie w rozbitym jajku i bułce tartej. Orzechy posiekać i wymieszać z miodem. Połowę plasterków jabłka ułożyć na natłuszczonej blaszce i posmarować masą miodową. Przykryć pozostałymi jabłkami. Posypać wiórkami zimnego tłuszczu i wstawić do nagrzanego do około 190 stopni piekarnika na 10-15 minut (jabłka powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpaść).
Diabełki z papryką
Składniki: 1 bagietka lub bułka paryska pokrojona w cienkie plasterki, 10 dag drobnego masła, 10 dag startego parmezanu, 3 żółtka, sproszkowana papryka
Wykonanie: masło utrzeć na krem z dodatkiem żółtek, sera i papryki, a otrzymaną masą posmarować plasterki bułki. Przed podaniem wstawić do piekarnika na około pięć minut, żeby diabełki nabrały złotego koloru. Gotowe!
Zielone jajka faszerowane
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, miąższ z jednego, średniego owocu awokado, 1 średni ogórek konserwowy, 1 łyżka śmietany 18 proc., 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej zieleniny, 10 połówek orzechów włoskich, sól, pieprz
Wykonanie: jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, ostrożnie usunąć żółtka. Awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę, dodać pokruszone żółtka, dobrze wymieszać – powinien powstać dość gęsty krem. Ogórek dokładnie osuszyć i drobniutko posiekać. Wymieszać z masą z awokado. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nakładać masę we wgłębienia po żółtkach, przybrać połówkami orzechów.