Poradnik Kulinarny: PRZEPISY NA DANIA z mniej niż siedmiu składników

Żeby wyczarować pyszne danie, nie trzeba wydawać kroci na masę składników.
Poradnik Kulinarny: PRZEPISY NA DANIA z mniej niż siedmiu składników
01.11.2011

Są to potrawy bardzo różnorodne – słone i słodkie, na kolację i na obiad – które wszystkim będą smakować. Do przyrządzenia każdego dania wystarczy mniej niż siedem składników, i to niewyszukanych. Soli, pieprzu i wody nie liczymy, ponieważ każda z nas ma je w swojej kuchni. Smacznego!

Krem dyniowy (6 składników)

Składniki: 3/4 kg miąższu z dyni, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, 2 spore pory (tylko białe części), 2 łyżki margaryny lub masła, opakowanie groszku ptysiowego

Wykonanie: pory oczyścić i pokroić na cienkie plasterki, zeszklić na tłuszczu. Miąższ z dyni oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę, dodać uduszone pory, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do chwili, aż powstanie jednolita masa. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku, podgrzać na małym ogniu, stale mieszając. Uwaga: nie można dopuścić do wrzenia. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.

Uszka z mięsem (4 składniki)

Składniki: nadzienie – 20 dag gotowanego mięsa, 5 dag cebuli, ciasto – 15 dag mąki, 4-5 łyżek wody

Wykonanie: cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zmielić razem z mięsem w maszynce do mielenia. Doprawić do smaku. Z mąki i ciepłej wody energicznie zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować cienko, pokroić na kawałki o szerokości 3-4 cm. Nałożyć nadzienie, złożyć kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi. Dwa rogi u podstawy zlepić. Ugotować w dużej ilości osolonej wody.

obiad

Jajka z zasmażką (6 składników)

Składniki: 8 jajek, 2 łyżki masła lub margaryny, szklanka śmietany, garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, mielona papryka

Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cząstki (jak pomarańczę) lub w kostkę. Na małej patelni rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę i wymieszać. Wlać śmietanę i podgrzewać, stale mieszając, na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą mielonej papryki. Włożyć jajka, wymieszać i posypać posiekaną zieleniną.

Kokosanki (4 składniki)

Składniki: ćwierć kilograma wiórków kokosowych, 20 dag kilograma cukru, 4 jajka, tłuszcz do smarowania blachy

Wykonanie: żółtka ubić do białości z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z żółtkami. Następnie, stale mieszając, dodawać po łyżeczce wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć folią spożywczą, natłuścić i łyżką kłaść niewielkie ciasteczka. Piec na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Ogórczak (4 składniki)

Składniki: 2 ogórki, 1 łyżka posiekanego koperku, sok z jednej cytryny, szczypta cukru pudru

Wykonanie: ogórki obrać i rozdrobnić mikserem lub blenderem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Podawać dobrze schłodzony.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Proste potrawy z polskich warzyw na niedzielny obiad

Przepisy na smaczne dania wykonane z tradycyjnych, polskich warzyw.

Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł

Cebulowa, pomidorowa, serowa – te niedrogie zupy będą smakować każdemu.

obiad

Pomidory w śmietanie (6 składników)

Składniki: 1 kg pomidorów, szklanka kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki mąki, pół pęczka posiekanej pietruszki, duża garść startego żółtego sera, tłuszcz do smarowania

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać razem z mąką i doprawić. Następnie wymieszać razem z posiekaną pietruszką. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć pomidory i zalać je masą śmietanowo-pietruszkową. Na wierzch posypać równomiernie starty żółty ser. Zapiekać aż ser się porządnie stopi w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Kurczak nabity w butelkę (5 składników)

Składniki: jeden cały kurczak, miks suszonych ziół (rozmaryn, kolendra, oregano, bazylia), 2 łyżki oliwy, 1-2 ząbki czosnku, olej do smażenia

Wykonanie: czosnek zmiażdżyć, wymieszać z oliwą i przyprawami. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć aromatyczną mieszanką oliwną. W żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie ustawić butelkę wypełnioną czystą wodą i nałożyć na nią kurczaka. Brytfannę wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec do miękkości, co kwadrans podlewając tworzącym się sosem. Tak przyrządzony kurczak zachowuje niezwykłą soczystość.

Ćwikła po prażmowsku (6 składników)

Składniki: ćwierć kilograma buraków ćwikłowych, 3 kwaskowate jabłka, 2-3 łyżki ostrego chrzanu, pół szklanki śmietany, cukier, ocet winny lub sok z cytryny

Wykonanie: buraki i jabłka obrać. Buraki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a jabłka na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać, skrapiając sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem, zalać jarzynki i dobrze zmieszać. Doprawić do smaku cukrem i solą.

Komentarze (10)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.11.2011 19:36
ja lubie pomysly z bitedelite.pl malo skladnikow, proste przepisy i super foty
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.11.2011 11:32
już widzę jak mówię do męża - siadaj do stołu. Ćwikła na obiad! o_O
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 02.11.2011 00:52
Ja robiłam kokosanki z filmiku z youtube, użytkownik prawdopodobnie kuchnia.tv i wyszły znakomite! Nawet mama, która nie lubi jeść moich wymysłów kulinarnych zajadała się i wzięła sobie woreczek do pracy! :) Na prawdę polecam. Co tam kalorie, ważne jest szczęście! ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.11.2011 13:16
A może coś dla aktywnych kobiet, a nie aktywnych kur domowych ? :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.11.2011 13:16
A moze coś dla aktywnych kobiet, a nie aktywnych kur domowych ? ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo