Wdzięczny kolor oraz niepowtarzalny smak dyni sprawiają, że warto włączyć ją do jesiennego menu. Wystarczy szczypta fantazji i kilka dodatków, aby przyrządzić wspaniałe, dyniowe dania. Wyśmienite przepisy oraz praktyczne porady z wykorzystaniem słynnego, pomarańczowego warzywa poleca Knorr.
Miłośnikom niebanalnych propozycji kulinarnych przypadnie do gustu zupa dyniowo-kokosowa, gdzie klasyczny smak dyni uzupełniony został o egzotyczny dodatek – mleczko kokosowe. Na spotkaniu ze znajomymi sprawdzi się także dynia z pieca, curry z dynią, mlekiem kokosowym i krewetkami oraz tradycyjny krem z dyni.
Palce lizać!
Zupa dyniowo-kokosowa
Składniki: miąższ dyni - 60 dekagramów, mleko kokosowe - 2 szklanki, Bulionetka Bulion drobiowy Knorr, sos rybny - 2 łyżki, szalotka - 3 sztuki, garść liści kolendry, dymka - 1 sztuka, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
1. Przysmaż szalotki na oleju.
2. Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
3. Przygotuj 0.5 l bulionu z wody i Bulionetki Knorr.
4. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut).
5. Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.
Kremowa zupa z dyni
Składniki: mała dynia - 1 sztuka, gałka muszkatołowa - 1 szczypta, rosół z kury Knorr - 1 sztuka, sól - 1 szczypta, ziemniaki - 4 sztuki, pieprz - 1 szczypta, śmietana do zup - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
2. Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 g kuleczek z dyni).
3. Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
4. Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
5. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (ok. 15 minut).
6. Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
7. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
Składniki: dynia - 1 kilogram, sól morska - 5 gramów, jogurt (najlepiej typu greckiego) - 200 mililitrów, papryka ostra - 1 szczypta, Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie, pieprz tłuczony - 5 gramów, mielony kmin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka, oliwa z oliwek - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5cm.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 C. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).
3. W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym, sosem jogurtowym.
Curry z dynią, mlekiem kokosowym i krewetkami
Składniki: świeża dynia - 1 sztuka, ząbek czosnku - 1 sztuka, Bulionetka Bulion drobiowy Knorr, curry - 1 szczypta, krewetki - 30 dekagramów, sok z 1 cytryny, puszka mleka kokosowego - 1 sztuka, posiekany szczypiorek, świeży imbir - 1 sztuka, tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.
3. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
4. Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę Knorr.
5. Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
6. Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.