Łatwo jest przygotować pyszne danie, jeżeli mamy do dyspozycji sporą sumę pieniędzy. Znacznie większą sztuką jest natomiast ugotowanie czegoś wyśmienitego jak najtańszym kosztem. Istnieją jednak potrawy, które są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Mówimy tutaj oczywiście o zupach. Warzywne wywary najlepiej smakują jesienią. Gdy na dworze robi się zimno, nic tak bardzo nie poprawi nam nastroju, jak talerz ciepłego, pożywnego bulionu.
Zupę przygotować można na wiele sposobów. Poniżej prezentujemy nasze propozycje. Życzymy smacznego!
Cebulowy przysmak
Składniki: 20 dag cebuli, 2 kostki rosołowe, 10 dag sera żółtego, 5 dag masła, łyżka mąki, 6 kromek bagietki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć lekko na maśle. Dodać czosnek. Wszystko oprószyć lekko mąką. Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie. Wrzucić cebulę i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotować około 20 minut. W tym czasie należy przygotować bagietki – posmarować je masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelać do żaroodpornego naczynia, włożyć chrupiące grzanki, wszystko posypać startym na grubych oczkach serem. Zapiec w piekarniku.
Słoneczna zupa z cukinii
Składniki: 2 duże cukinie, cytryna, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 kostki rosołowe, 1 łyżeczka kurkumy, 100 g ryżu, sól, pieprz
Wykonanie: Obrane ze skórki cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy trochę soku z cytryny, oliwę, kurkumę, sól, pieprz. Całość dusimy do czasu aż cukinia nieco zmięknie. Następnie zalewamy wszystko wywarem sporządzonym z kostek rosołowych (ok. 2 litry) Dodajemy ryż. Wszystko gotujemy około 15-20 minut.
Toskańska pomidorówka
Składniki: 2 cebule, ząbek czosnku, 2 puszki pomidorów w puszce, słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, makaron (najlepiej bardzo drobny), 2 kostki warzywne, bazylia, 2 małe ciabatki
Wykonanie: Na patelni podsmażyć drobno pokrojone cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę poddusić. W drugim garnku zrobić bulion warzywny z kostek rosołowych. W trzecim garnuszku ugotować makaron. Do cebuli, czosnku i koncentratu dodać pomidory z puszek, posłodzić, wrzucić ugotowany makaron, przyprawić bazylią. Wszystko zalać bulionem i jeszcze chwilę podgotować. Na koniec posypać zupę pokruszoną ciabatką.
Delikatny krupnik
Składniki: 2 kostki rosołowe, 3 duże ziemniaki, kawałeczek kapusty włoskiej, 1 por, 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, natka pietruszki lub koperek, vegeta
Wykonanie: Przygotować bulion warzywny z kostek rosołowych. Dodać kaszę, pokrojony w talarki por, drobno posiekaną kapustę oraz ziemiaki. Wszystko doprawić vegetą do smaku. Gotować około 30 minut. Gotową zupę posypać zieleniną.
Pikantna zupa serowa
Składniki: 2 szklanki rosołu z kostki, pół szklanki mleka, 2 serki topione gouda, łyżka masła, sól, pieprz, ostra papryka, 2 ciabatki lub groszek ptysiowy.
Wykonanie: Do gotowego bulionu dodać mleko oraz serki topione. Wszystko gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając, do czasu aż serki całkowicie się rozpuszczą. Gdy zupa zrobi się gęsta, przyprawiamy ją solą i pieprzem i ostrą papryką. Chwilę przed podaniem posypujemy wszystko pokruszoną grzanką, zarumienioną wcześniej na maśle.
Przepyszny barszcz biały
Składniki: 1marchewka, 1 pietruszka, seler, por, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, łyżka startego chrzanu, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, majeranek, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz.
Wykonanie: Obrać wszystkie warzywa i wrzucić do 2 litrów wody. Dodać kostkę rosołową, majeranek, listek laurowy oraz obrany czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować około 20 minut. Łyżkę mąki rozprowadzić z niewielką ilością wody, a następnie przelać do zupy. Dusić jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać śmietanę. Zupę podawać z jajkiem na twardo.
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: 6 prostych pomysłów na zapiekankę z makaronem
Z kiełbasą, rybą, warzywami i serem! Makaronowa zapiekanka powinna na stałe zagościć w Twoim menu!
Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów
Sprawdź nasze pomysły na dania z parówek i zaskocz nimi całą rodzinę!