Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł

Są niedrogie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze, bardzo pożywne! Idealna na jesień!
Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł
03.10.2011

Łatwo jest przygotować pyszne danie, jeżeli mamy do dyspozycji sporą sumę pieniędzy. Znacznie większą sztuką jest natomiast ugotowanie czegoś wyśmienitego jak najtańszym kosztem. Istnieją jednak potrawy, które są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Mówimy tutaj oczywiście o zupach. Warzywne wywary najlepiej smakują jesienią. Gdy na dworze robi się zimno, nic tak bardzo nie poprawi nam nastroju, jak talerz ciepłego, pożywnego bulionu.

Zupę przygotować można na wiele sposobów. Poniżej prezentujemy nasze propozycje. Życzymy smacznego!

Cebulowy przysmak

Składniki: 20 dag cebuli, 2 kostki rosołowe, 10 dag sera żółtego, 5 dag masła, łyżka mąki, 6 kromek bagietki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć lekko na maśle. Dodać czosnek. Wszystko oprószyć lekko mąką. Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie. Wrzucić cebulę i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotować około 20 minut. W tym czasie należy przygotować bagietki – posmarować je masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelać do żaroodpornego naczynia, włożyć chrupiące grzanki, wszystko posypać startym na grubych oczkach serem. Zapiec w piekarniku.

Słoneczna zupa z cukinii

Składniki: 2 duże cukinie, cytryna, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 kostki rosołowe, 1 łyżeczka kurkumy, 100 g ryżu, sól, pieprz

Wykonanie: Obrane ze skórki cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy trochę soku z cytryny, oliwę, kurkumę, sól, pieprz. Całość dusimy do czasu aż cukinia nieco zmięknie. Następnie zalewamy wszystko wywarem sporządzonym z kostek rosołowych (ok. 2 litry) Dodajemy ryż. Wszystko gotujemy około 15-20 minut.

cebulowa

Toskańska pomidorówka

Składniki: 2 cebule, ząbek czosnku, 2 puszki pomidorów w puszce, słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, makaron (najlepiej bardzo drobny), 2 kostki warzywne, bazylia, 2 małe ciabatki

Wykonanie: Na patelni podsmażyć drobno pokrojone cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę poddusić. W drugim garnku zrobić bulion warzywny z kostek rosołowych. W trzecim garnuszku ugotować makaron. Do cebuli, czosnku i koncentratu dodać pomidory z puszek, posłodzić, wrzucić ugotowany makaron, przyprawić bazylią. Wszystko zalać bulionem i jeszcze chwilę podgotować. Na koniec posypać zupę pokruszoną ciabatką.

Delikatny krupnik

Składniki: 2 kostki rosołowe, 3 duże ziemniaki, kawałeczek kapusty włoskiej, 1 por, 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, natka pietruszki lub koperek, vegeta

Wykonanie: Przygotować bulion warzywny z kostek rosołowych. Dodać kaszę, pokrojony w talarki por, drobno posiekaną kapustę oraz ziemiaki. Wszystko doprawić vegetą do smaku. Gotować około 30 minut. Gotową zupę posypać zieleniną.

cebulowa

Pikantna zupa serowa

Składniki: 2 szklanki rosołu z kostki, pół szklanki mleka, 2 serki topione gouda, łyżka masła, sól, pieprz, ostra papryka, 2 ciabatki lub groszek ptysiowy.

Wykonanie: Do gotowego bulionu dodać mleko oraz serki topione. Wszystko gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając, do czasu aż serki całkowicie się rozpuszczą. Gdy zupa zrobi się gęsta, przyprawiamy ją solą i pieprzem i ostrą papryką. Chwilę przed podaniem posypujemy wszystko pokruszoną grzanką, zarumienioną wcześniej na maśle.

Przepyszny barszcz biały

Składniki: 1marchewka, 1 pietruszka, seler, por, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, łyżka startego chrzanu, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, majeranek, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz.

Wykonanie: Obrać wszystkie warzywa i wrzucić do 2 litrów wody. Dodać kostkę rosołową, majeranek, listek laurowy oraz obrany czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować około 20 minut. Łyżkę mąki rozprowadzić z niewielką ilością wody, a następnie przelać do zupy. Dusić jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać śmietanę. Zupę podawać z jajkiem na twardo.

Michalina Żebrowska

Zobacz także:

Poradnik Kulinarny: 6 prostych pomysłów na zapiekankę z makaronem

Z kiełbasą, rybą, warzywami i serem! Makaronowa zapiekanka powinna na stałe zagościć w Twoim menu!

Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

Sprawdź nasze pomysły na dania z parówek i zaskocz nimi całą rodzinę!

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
ewelka (Ocena: 5) 01.12.2014 14:44
na jesienne słoty świetnie nadają się wszystkie zupki Profi :) moja ulubiona to grochowa
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 14:58
pikantna serowa jest całkiem smaczna, tylko nie dajcie za dużo papryki
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.10.2011 13:23
Pikantna zupa serowa brzmi smakowicie ;D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.10.2011 10:53
akurat kostka rosołowa ma 15 kcal w sztuce..
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2011 15:43
Ta panda w kubku wygląda strasznie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie