Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

Sprawdź nasze pomysły na dania z parówek i zaskocz nimi całą rodzinę!
Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów
17.09.2011

Wiele kobiet unika parówek, myśląc, że są niezdrowe, tłuste i przyrządzone z niepewnych składników. Szkoda, bo z parówek można wyczarować naprawdę pyszne dania, które będą przysmakiem wielu stołów. To jedzenie niedrogie, szybkie, a przy tym niebywale smakowite. Życzymy smacznego!

Parówki w wykwintnym sosie

Składniki: 40 dag cienkich parówek, 20 dag suszonych śliwek, 30 dag małych pieczarek, tłuszcz, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego, sól, curry, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie: parówki umyć, obrać z osłonki, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, podsmażyć, połączyć z parówkami, śliwkami i przyprawami. Wlać wino i dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie doprawić, podawać z pieczywem.

Parówki pod pierzyną

Składniki: 2 parówki (mogą być sojowe), 1 cebula, 1 świeża papryka (najlepiej zielona), 4 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy lub ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła

Wykonanie: cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Zeszklić razem na tłuszczu, dodać pokrojone w grube plasterki parówki, dusić, stale mieszając przez góra dwie minuty. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu oraz mlekiem. Wylać na parówki. Smażyć na małym ogniu jak tradycyjny omlet, podnosząc nieco brzegi tak, aby płynna masa mogła spłynąć na spód.

 

parówki ośmiorniczki

Złote parówki

Składniki: 4 parówki, przekrojone wzdłuż na 4 części, 2 puszki konserwowej kukurydzy, 3 łyżki masła, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, curry, sól, pieprz, pół szklanki śmietanki, garść posiekanej zieleniny

Wykonanie: na patelni rozgrzać masło i obsmażyć parówki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem zeszklić na tłuszczu. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do cebuli, wymieszać na małym ogniu. Śmietanę wymieszać ze sporą porcją curry, solą i pieprzem, dodać do kukurydzy. Włożyć parówki i podgrzewać przez chwilę, stale mieszając. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Parówki w kapuście

Składniki: 40 dag cienkich parówek, 8 liści kapusty włoskiej, 8 szerokich plastrów wędzonego boczku, pół szklanki keczupu, 5 dag orzechów włoskich (bez łupin), tłuszcz, sól, pieprz

Wykonanie: parówki obrać z osłonki. Liście zalać wrzącą wodą, chwilę pogotować, wyjąć, ściąć grube nerwy. Parówki położyć na liściach, posypać pieprzem, założyć brzegi kapusty na parówki, zwinąć w rulon. Obłożyć plastrami boczku, obwiązać nitką. Ułożyć ciasno w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać keczupem, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi orzechami. Zapiec.

Parówki na czerwono

Składniki: 8 średnich parówek, 1 niewielka główka czerwonej kapusty, 1-2 cebule (najlepiej czerwone), 1-2 łyżki oleju, 1-2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, ewentualnie 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina lub soku porzeczkowego bez cukru

Wykonanie: kapustę oczyścić i drobno poszatkować, posolić i odstawić na cedzaku na pół godziny, a następnie odcisnąć. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać odciśniętą kapustę, dolać pół szklanki wody, ocet i wino (jeśli przygotowujemy danie bez wina, należy dodać troszkę więcej wody). Następnie wsypać cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić na niewielkim ogniu przez pół godziny, dodać obrane z osłonek parówki i przykryć je kapustą, a następnie dusić kolejne 30 minut – kapusta powinna rozpływać się w ustach.

parówki ośmiorniczki

Parówki stołeczne

Składniki: 8 parówek, 1 szklanka skondensowanego niesłodzonego mleka, 15 dag startego żółtego sera, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, pieprz

Wykonanie: mleko podgrzewać ze startym serem stale mieszając, aż powstanie jednolity, kremowy sos. Doprawić do smaku i wymieszać z chrzanem. Parówki przekroić wzdłuż i ułożyć w formie do zapiekania. Zalać kremem serowym i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut.

Parówkowy gulasz

Składniki: 40 dag parówek, 2 spore cebule, 1 puszka groszku konserwowego, 6 szklanek rosołu z kostki o smaku grzybowym lub warzywnym, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pikantnej papryki, garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz

Wykonanie: parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki parówki, dobrze wymieszać na małym ogniu, stale mieszając. Oprószyć pokruszoną papryką i ziołami (jeśli używamy ziół suszonych; świeże zioła dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem). Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku i zagotować. Następnie dodać groszek razem z zalewą, dobrze wymieszać i ponownie zagotować.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Zgadnij, co jest w kiełbasie z grilla!

Chrząstki, tłuszcz, skrobia – czy wiesz, co tak naprawdę jest w kiełbasie?

Jedzenie, które uzależnia

Przekonaj się, na które produkty mózg reaguje tak, jak na tytoń.

Komentarze (26)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 13.08.2018 12:38
przepis dobrowolskich na parówki z kalafiorem jest wyśmienity
odpowiedz
komercjalizm (Ocena: 5) 05.03.2014 13:37
parowki pychotki:) ja jadlam kupne tlyko te od kani premium, ale nie ma to jak domowe mm:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.12.2013 10:42
Moje danie świąteczne - parówkowa choinka :) psfota.pl/parowkowi-skrytozercy-zycza-wesolych-swiat
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.02.2013 18:10
parówki w kapuście pyyyycha, kapusta czerwona jest wyśmienita :). Nazwała bym to danie "parówki pod pierzyną z kapusty" :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.07.2012 12:58
Drogi Papilocie, wstawienie przepisów ze zdjęciami portaw było by genialnym udoskonaleniem :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo