Poradnik Kulinarny: Wyśmienite PIEROGI na 5 sposobów

Można je spotkać w wielu zakątkach świata, a Polacy się nimi zajadają. Sprawdź, z czym poza mięsem, kapustą i serem, można je robić.
Poradnik Kulinarny: Wyśmienite PIEROGI na 5 sposobów
10.09.2011

W naszym kraju pałaszuje się je prawdopodobnie już od XIII wieku. Dotarły do nas z... Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Legenda mówi, że biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie. Słowo „pierogi” pojawiło się w drugiej połowie XVII wieku. W przeszłości pierogi przygotowywano wyłącznie z okazji świąt i, co ciekawe, każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Przykładowo: „kurniki” to duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego, a „knysze” to pierogi żałobne, podawane na stypie. Są jeszcze „socznie”, czyli słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin. Co by o nich nie mówić, są smakowite. A zjadać można je na wiele sposobów.

Pierogi żmudzkie

Składniki: (ciasto) – 1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 całe jajko, 2 żółtka, sól, (nadzienie) – 20 dag szynki, ćwierć kilograma białego sera, 1-2 cebule, 2 jajka, 1 łyżka margaryny lub oleju, 1 łyżeczka kminku, sól

Wykonanie: z mąki, jajka i żółtek oraz małej szczypty soli przygotować elastyczne ciasto, w miarę możliwości unikając dodawania wody. Ser przepuścić przez maszynkę lub przez sito, ewentualnie zblenderować. Wędlinę i cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, lekko ostudzić i wymieszać z serem, żółtkami i kminkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i pokroić w nieduże kwadraty. Na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i składać po przekątnej. Gotować w dużej ilości osolonej wody około 10 minut. Takie pierogi najlepiej podać polane śmietaną lub przyrumienioną cebulką. Można je też posypać posiekaną zieleniną.

Pierogi z soczewicą

Składniki: (ciasto) – pół kilograma mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3/4 szklanki gorącej wody, sól, (nadzienie) – ćwierć kilograma soczewicy, 2 cebule, 2 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz

Wykonanie: mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać pół szklanki gorącej wody i wyrobić jednolite ciasto. Odłożyć na pół godziny, przykrywając wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Soczewicę w przeddzień umyć, zalać letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebule drobno posiekać i udusić na tłuszczu, dodać do masy z soczewicy, doprawić solą i pieprzem, żeby masa była pikantna. Podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu, stale mieszając. Ostudzić, nadziewać pierogi. Do przygotowania tych pierogów można wykorzystać szybko gotującą się soczewicę w torebkach, która nie wymaga namaczania.

pierogi

Pierogi ze szpinakiem

Składniki: (na ciasto) – 2 pełnie szklanki mąki pszennej, około 3/4 szklanki wody, 1 jajko, sól, (nadzienie) – 40 dag mrożonego szpinaku, 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól (najlepiej czosnkowa), pieprz, przyprawa warzywa typu Vegeta, 3 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie pieprz cayenne lub ostra mielona papryka, bułka tarta, tłuszcz do okraszenia

Wykonanie: mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać pól szklanki gorącej wody i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny, przykrywając wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmrozić na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszać i udusić na małym ogniu. Gotowy farsz przepuścić przez maszynkę lub zmiksować, a jeśli jest zbyt rzadki, dodać bułkę tartą. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać nieduże kółka, nakładać na każde niewielką porcję nadzienia i zlepiać. Gotować w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawać najlepiej z masłem albo ze skwarkami z cebulą.

Ruskie pierogi

Składniki: (ciasto) – 2 pełne szklanki mąki pszennej, około 3/4 szklanki wody, 1 jajko, sól, (nadzienie) – 80 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag twarogu, 1 mała cebula, szczypta suszonych ziół, 2 łyżki oleju, 10 dag masła lub margaryny, bułka tarta, sól, pieprz

Wykonanie: mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać pół szklanki gorącej wody i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny, przykrywając wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do masy serowo-ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie. Przed podaniem polać zrumienioną bułką tartą i roztopionym masłem.

Pierożki sąsiadki

Składniki: (ciasto) – 30 dag mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, (nadzienie) – 2 torebki ryży (około 20 dag), pół kilograma winnych jabłek, 6 łyżek cukru, łyżka masła, cynamon i opcjonalnie zmielone goździki, sól

Wykonanie: z mąki, jajka, soli i wody zagnieść tradycyjne ciasto pierogowe. Ryż ugotować na sypko, odcisnąć, wymieszać z dwiema łyżkami masła. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Skropić stopionym masłem, posypać cynamonem i ewentualnie goździkami, posłodzić i wymieszać z ryżem. Ciasto rozwałkować, formować pierożki i ugotować w osolonym wrzątku lub upiec w ciepłym piekarniku. Podawać najlepiej polane śmietaną.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Czy jesteś inteligentna dietetycznie?

Sprawdź swoje dietetyczne IQ i przekonaj się, jak zachować szczupłą sylwetkę.

Wasza Kuchnia: Niedrogie naleśniki z kurczakiem na studencki obiad

W sam raz przed rozpoczynającym się rokiem akademickim.

Komentarze (8)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2011 16:35
Z takich mniej tradycyjnych- z brokułami i mozzarellą polane sosem z suszonych pomidorów- Uwielbiam!:)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2011 15:19
Ruskie....uwielbiam :) w biedronce są nawet dobre ruskie...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2011 12:39
Jadłam pyszne pierogi ze szpinakiem w Twojej Starej we Wrocławiu :)!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2011 11:22
ruskie pierogi kooocham!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2011 08:51
Ja tam preferuje z truskawkami i białą czekoladą ;)
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo