Jak nauczyć się gotować?

Dla kobiet, które nie potrafią gotować, przyrządzenie obiadu czy smacznego deseru będzie nie lada wyzwaniem. Zapraszamy na krótki kurs dla początkujących pań domu.
Jak nauczyć się gotować?
04.09.2011

Za rzadka zupa, zbyt słona jajecznica, zakalec w cieście? Jeśli masz za sobą takie przygody z pichceniem, nic dziwnego, że czujesz się zniechęcona. Ale głowa do góry – każda, nawet najwspanialsza, kucharka również kiedyś zaczynała. Nauka gotowania wbrew pozorom wcale nie jest trudna, a z czasem może się stać prawdziwą przyjemnością. Gotowa? Zaczynamy!

Lekcja pierwsza: tanie gotowanie

Hasłem każdej gospodyni powinno być: „gotować tanio, smacznie i higienicznie”. Gospodyni, która je zrozumie i się do niego zastosuje, powiedzieć sobie może, że odkryła kamień mądrości, który w jej dom wniesie dostatek, zdrowie i zadowolenie – podkreśla Maria Disslowa, autorka książek kucharskich, wieloletnia dyrektor Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie w swoim poradniku „Jak gotować”. Ale uwaga: nie oznacza to bynajmniej, że tanie gotowanie sprowadza się do kupna najtańszych składników. Zawsze lepiej jest kupić chociażby część produktów lepszej jakości niż całą masę byle jakich artykułów. Wiktuały zawsze kupuj w sprzyjającej porze. To znaczy: np. szparagi na wiosnę, a kapustę jesienią – wtedy są najsmaczniejsze i w przystępnej cenie. – Nie wymyślność potraw, ale dobór produktów, częsta zmiana i odpowiednie przyrządzanie są cechą dobrej kuchni – zaznacza Maria Disslowa.

Lekcja druga: przedmioty niezbędne

Również Grzegorz Ostrowski, autor książki „Gotowanie jest proste!” twierdzi, że pichcenie zaczyna się od zakupów. I daje kilka praktycznych wskazówek takich, jak: nie robić ich będąc głodną, nie śpieszyć się, ale również nie spędzać w jednym sklepie kilku godzin, w czasie zakupów nie rozglądać się po półkach i zawracać uwagę na tańsze produkty umieszczone na niskich półkach, przed wyjściem z domu spisać listę niezbędnych artykułów. Jak najczęściej sięgaj po świeże warzywa. Pamiętaj również, że na nic nauka gotowania, jeśli nie masz w kuchni niezbędnego wyposażenia. O tym, jak urządzić kuchnię i które akcesoria są konieczne, przeczytasz w osobnym tekście. Wygospodaruj także miejsce na książki kucharskie i filmy z poradami dotyczącymi gotowania. Do segregatora wpinaj przepisy wycięte z gazet i spisane na kartkach. Gdy zabraknie ci pomysłów, dobrze będzie mieć je na wyciągnięcie ręki. Więcej o takim miejscu – w artykule o kuchni w rustykalnym klimacie.

gotowanie

Lekcja piąta: cenne podpowiedzi

Do zapamiętania: mięsa nie należy moczyć w wodzie godzinami, ponieważ straci swój smak. Powierzchnię mięsa wystarczy lekko zeskrobać nożem, przelać zimną wodą, obmyć i ewentualnie doczyścić nożykiem. Do zup i rosołu można dodać wszelkie rodzaje warzyw – w tym małe kawałki buraka czy chrzanu. Poszatkowanych jarzyn nie myje się, bo również tracą smak. – Jarzyny takie, jak brukselkę, włoską kapustę, kalafior, zieloną pietruszkę, przed gotowaniem oparzyć gorącą wodą, aby robactwo, mszyce, ślimaki i gąsienice opadły z listków – radzi Maria Disslowa. Obrane ziemniaki można trzymać w wodzie. Suszone grzyby przed gotowaniem należy wymyć szybko ciepłą wodą. Można je wcześniej namoczyć, aby się prędzej ugotowały – a potem gotować je w tej samej wodzie. Nie zapominaj również, że odgrzewane po kilka razy potrawy mało który żołądek może znieść bez szkody.

Lekcja szósta: higiena w kuchni

Zdaniem Marii Disslowej ważna jest również kwestia higieniczna. Jak podkreśla autorka poradnika „Jak gotować”, zachowanie czystości przy sporządzaniu jest warunkiem higieny. Podobnie jest podczas pichcenia potraw. Nad porządkiem oraz czystością musi czuwać nieustannie sama gospodyni. Prawdopodobnie jednak nie nauczysz się gotować, jeśli nie zgłębisz wcześniej książek kucharskich i nie obejrzysz specjalistycznych programów. Czytaj blogi o gotowaniu, zbieraj przepisy, eksperymentuj. Koniecznie sprawdź nasze przepisy i porady kulinarne. Zacznij od przygotowania prostych potraw (podwieczorek, przekąska, deser), a pieczenie ciast czy wymyślne gotowanie zostaw sobie na później. Stopniowo zwiększaj stopień trudności przygotowania poszczególnych potraw, a te, które raz ci się udały, ugotuj ponownie. Przy przepisach zanotuj swoje uwagi (np. mniej soli, więcej oliwy). I nie zniechęcaj się porażkami. Gotowanie to metoda prób i błędów!

Ewa Podsiadły

Zobacz także:

Osiem mitów na temat sałatek

Pora obalić najczęstsze stwierdzenia dotyczące sałatek, które nie są prawdziwe.

Wystrój wnętrz: Mała kuchnia – duży problem

Oto triki, dzięki którym najrozsądniej zagospodarujesz niedużą kuchnię.

gotowanie

Lekcja trzecia: produkty, które musisz mieć

Nie nauczysz się gotować bez kilku niezbędnych produktów. Pierwszy to tłuszcz: oliwa z oliwek czy masło. Zdaniem Grzegorza Ostrowskiego kilka łyżek oliwy zmieni nawet najprostszą sałatę w danie z charakterem. Oliwa z czosnkiem lub ziołami zmieni smak każdej ryby oraz mięsa. Z kolei Maria Disslowa zaznacza, że tłuszczów trzeba zawsze używać dobrej jakości i umiarkowanie. – Zjełczałe, stare tłuszcze, które przypominają zapachem łojową świecę, są gorzkie w smaku, nie rozpuszczają się łatwo w ustach, w gardle pozostawiają uczucie drapania, nie są do jedzenia przydatne. Świeże masło jest najdoskonalszym tłuszczem – zaznacza Disslowa. Inne bardzo ważne produkty spożywcze to: cytryny, przyprawy (uważaj z ich ilością, zwłaszcza na początku, bo nieumiejętnie stosowane mogą zepsuć smak nawet najlepszego dania!), musztarda, czosnek, śmietana, jogurt, wino oraz, rzecz jasna, sól i pieprz.

Lekcja czwarta: czas gotowania

Znasz już podstawy. Pora zatem zabrać się za gotowanie. Oto pierwsze kroki według Marii Disslowej: obmyślić obiad w przeddzień gotowania, wynotować na kartce wszystkie niezbędne produkty, spisać kolejność przygotowania potrawy. Przyda ci się znajomość czasu gotowania potraw, chociaż zależy on od wielu czynników. – Duże bryły mięsa i większe sztuki drobiu gotuje się dłużej od małych. Podobnie przedstawia się gotowanie roślin strączkowych i jarzyn. Im młodsze jarzyny, tym prędzej się ugotują. Szybkość gotowania zależy od gatunku i świeżości jarzyn, od jakości wody i od siły ognia. Czas gotowania liczy się od chwili zawrzenia – podkreśla Maria Disslowa. Przykładowy czas pichcenia: kilogram mięsa wieprzowego – 1-2 godz., ziemniaki – 30 minut, kasza jęczmienna – 1-1,5 godz., makaron włoski – 20 minut, młoda kura – około 1,5 godz., kiszona kapusta – 1,5-3 godz.

Komentarze (27)

Ocena: 4.85 / 5
leniwania (Ocena: 5) 05.07.2018 15:47
Ja gotować się nigdy nie nauczę bo nie mam do tego ani zdolności ani cierpliwości dlatego idealnym wyjściem z tej sytuacji było zamówienie cateringu dietetycznego. Jadam z Mniam Mniam i jest smacznie!
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 15.06.2018 16:13
A co jeśli partner mimo wszelkich prób nawet nie przychodzi do domu, bo wie, że albo kolacji nie będzie wcale albo nie wg jego preferencji? Artykuł niczego nie wnosi do wiedzy o gotowaniu.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 12.05.2018 22:27
ja gotować nauczyłam się z robotem kuchennym Kohersen. Miałam dwie lewe ręce do tego a teraz prawie że wzorowa pani domu :D
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 14.05.2014 14:39
Jeśli nie potrafisz gotować i spieracie się z mężem/partnerem o to, że nie ma nic na obiad, zgłoś się do nowego programu kulinarno-rozrywkowego w TV. Poszukuję młodych małżeństw lub par z Warszawy i okolic, które chciałyby przeżyć kulinarną przygodę przed kamerą. Zależy nam na kobietach, które nie potrafią gotować i chciałyby to zmienić. W naszym programie profesjonalny kucharz będzie udzielał lekcji :-) Zgłoszenia i dodatkowe informacje pod adresem mailowym: monikachobotow@formacjatv.pl
odpowiedz
Ladybug (Ocena: 5) 27.01.2013 14:48
Jarzyny takie, jak brukselkę, włoską kapustę, kalafior, zieloną pietruszkę, przed gotowaniem oparzyć gorącą wodą, aby robactwo, mszyce, ślimaki i gąsienice opadły z listków – . Gorącą??? to mi tą kapustę trafi...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo