Ten wywodzący się z Francji smakołyk, o którym pisaliśmy już w osobnym artykule, przyjął się również w naszym kraju i w okamgnieniu zdobył rzesze zwolenników (i zwolenniczek). Tarty maja tę zaletę, że kruchy spód można połączyć dosłownie ze wszystkim. Dzięki temu zajadać się nią może każdy, bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. Oto garść przepisów, do zastosowania od zaraz!
Spód do tarty wytrawnej
Składniki: dwie czubate szklanki mąki, 150 g masła, jedno jajko, dwie łyżki wody, pół łyżeczki soli
Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicy, wsiekać masło, dodać sól, wodę i jedno jajko. Wszystko dobrze połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię, a następnie odstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem i dokładnie posypać bułką tartą. Po wyjęciu z lodówki ciasto wcisnąć w dno formy, wyrównując brzegi. Ponakłuwać je widelcem (pamiętając o brzegach). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę i ryż, żeby się nie uniosło. Wstawić do piekarnika na około 15 minut i piec aż się zrumieni. Pod koniec pieczenia zdjąć papier z ryżem lub fasolą i piec jeszcze do lekkiego zbrązowienia spodu tarty. Tak przygotowany spód będzie można wykorzystać do każdego przepisu wytrawnego.
Tarta cebulowa
Składniki: spód + pół kilograma cebuli, półtorej szklanki mleka, łyżka margaryny, 3 żółtka, 2 łyżeczki mąki, płaska łyżeczka curry, garść zieleniny (szczypiorek, pietruszka), sól, pieprz
Wykonanie: cebulę pokroić w piórka i udusić z dodatkiem margaryny. Uwaga – nie zrumienić. Gdy się zeszkli, cebulę wymieszać z mąką, uważając, by nie powstały grudki. Do cebuli powoli wlać zimne mleko. Mieszając, zagotować (powinien powstać gęsty sos). Rondelek lub patelnię zdjąć z ognia i wbić do sosu dwa żółtka, wsypać przyprawy (cały czas mieszając!). Następnie wyłożyć równą warstwą na ostudzone ciasto. Pozostałe żółtko rozmącić, wylać na wierzch tarty i delikatnie rozsmarować. Włożyć tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Gdy wierzch się zrumieni, wyjąć tartę z pieca, posypać posiekaną zieleniną i podzielić na porcje. Podawać z sokiem pomidorowym lub wielowarzywnym.
Tarta z papryką i cukinią
Składniki: spód + 3 nieduże cukinie, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 150 g naturalnego serka topionego, 2 jajka, 3 łyżki mleka, sól, pieprz
Wykonanie: cukinie dokładnie umyć i pokroić w cieniutkie paski. Tak samo przygotować obie papryki. Warzywa wyłożyć na przygotowany i ostudzony spód. W misce połączyć serek, jajka i mleko, doprawić do smaku. Powstałą masę wylać na ciasto z warzywami. Włożyć do piekarnika na pół godziny, piec w temperaturze 220 stopni. Podawać na zimno lub gorąco z sałatą lub warzywami.
Tarta kalabryjska
Składniki: spód + oliwki bez pestek, 2 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka masła, duża garść startego żółtego sera, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę oraz czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek i pozostałe składniki farszu. Wszystko poddusić, wlać śmietanę i przyprawić do smaku. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, posypać serem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Proste przepisy na obiad (Upichcisz go w 30 minut!)
Dzięki tym przepisom gotowanie stanie się dziecinnie proste.
Podaruj sobie i swoim bliskim coś pysznego, lekkostrawnego i pożywnego.
Tarta z mielonym
Składniki: spód + pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego), 1 jajko, duża zielona papryka, 3 cebule, 5 łyżek śmietany 12 proc., ząbek czosnku, duża łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, sól, pieprz, tymianek
Wykonanie: na oleju zeszklić drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek, dodać pocięte na kawałki papryki, dusić kilka minut. Dodać mięso, koncentrat, przyprawy. Smażyć około 10 minut, cały czas mieszając, a następnie dobrze schłodzić. Jajko rozkłócić ze śmietaną i tymiankiem, wymieszać z mięsem, wyłożyć farsz na podpieczony spód. Piec pół godziny w 200 stopniach.
Tarta ze szpinakiem
Składniki: spód + 500 g szpinaku, 150 ml śmietany 12 proc., 2 jajka, 150 g startego, żółtego sera, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa sól, pieprz
Wykonanie: szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i zblanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jajek, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę albo drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos. Na podpieczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać przygotowaną masą. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.
Tarta kozia
Składniki: spód + 1 szklanka śmietany 12 proc., 25 dag świeżego sera koziego, pęczek świeżej bazylii, 12 pomidorków koktajlowych, 4 cebule dymki (ze szczypiorkiem), 2 ząbki czosnku, 2 duże jajka, sól, pieprz
Wykonanie: pomidorki umyć, przekroić na pół i ułożyć na ostudzonym cieście. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebule umyć i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Bazylię umyć i porwać palcami. Ser rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietanką, jajkami, dymką, czosnkiem i bazylią. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowe nadzienie wyłożyć na ciasto. Piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.