Poradnik Kulinarny: Przepisy na wyśmienite tarty (deserowe i wytrawne)

Sprawdź nasze przepisy na fantastyczne tarty i zaskocz całą rodzinę (albo ukochanego) swoimi wypiekami.
Poradnik Kulinarny: Przepisy na wyśmienite tarty (deserowe i wytrawne)
13.08.2011

Tarta to wyjątkowe ciasto, które dotarło do nas z Francji. Obywatele tego kraju szybko zrozumieli, że połączenie kruchego spodu i dowolnie skomponowanego nadzienia to strzał w dziesiątkę. Najbardziej popularna jest tarta Tatin, która powstała w 1898 roku we francuskiej miejscowości Lamotte-Beuvron. Właścicielka lokalnego hotelu i restauracji, Stèphanie Tatin, pomyliła kolejność składników – najpierw upiekła jabłka, a gorące owoce przykryła ciastem. Wypiek tak zasmakował gościom, że tarta tatin stała się jedną z najpopularniejszych tart. Prezentujemy wybrane przepisy na pyszne tarty słodkie i wytrawne. Smacznego!

Tarta cytrynowa

Składniki: na spód – dwie szklanki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 3/4 kostki masła, na masę – 5 jajek, szklanka drobnego cukru, 120 ml soku z cytryny, skórka otarta z 2 małych cytryn, 200 ml śmietanki 36 proc., 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, cukier puder do posypania, kasza manna do formy

Wykonanie: wszystkie składniki na suchy spód wyrobić – mąkę wysypać na stolnicy, dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Wsiekać dużym nożem masło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Przygotować masę cytrynową – wszystkie składniki dokładnie zmiksować (masa będzie płynna). Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Najlepiej rozwałkować je na dużej desce i przenieść na dno formy do tarty (o średnicy około 26 cm). Uwaga: formę dokładnie wysmarować wcześniej masłem i posypać kaszą manną. Boki wyrównać, a całość dokładnie ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasolę albo ryż, aby obciążyć dno. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 15 minut.

Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez około 10 minut, aż spód zrobi się złocisty. Gdy tarta będzie gotowa, wylać na nią masę cytrynową. Żeby wierzch się nie przypalił, formę można przykryć od góry folia aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30-40 minut – aż tarta się zetnie. Na ostatnie 10 minut zdjąć z góry folię, żeby ciasto ładnie się dopiekło. Ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

tarta

Tarta z warzywami

Składniki: na spód – dwie czubate szklanki mąki, 150 g masła, jedno jajko, dwie łyżki wody, pół łyżeczki soli, na nadzienie – dowolne warzywa: najlepiej marchewkę, brokuły, kartofle, paprykę, fasolkę, kukurydzę, pomidory itp., duża garść startego żółtego sera, szklanka mleka, dwa jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bułka tarta do formy

Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicy, dodać sól, wodę i jedno jajko. Wszystko dobrze połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik to 220 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem i dokładnie posypać bułką tartą. Po 20 minutach ciasto wcisnąć w dno formy, wyrównując brzegi. Ponakłuwać je widelcem (pamiętając o brzegach). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę i ryż, żeby się nie uniosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut aż się zrumieni. Pod koniec pieczenia zdjąć papier z ryżem lub fasolą i piec do lekkiego zbrązowienia spodu.

Przygotować farsz. Warzywa umyć, pokroić w nieduże kawałeczki i ugotować je na półmiękko na parze albo w lekko osolonej wodzie. Powinny być niedogotowane. Po ugotowaniu doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dwa jajka roztrzepać widelcem ze szklanką mleka. Na ostudzony spód tarty wyłożyć warzywa, polać jajkami z mlekiem i posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.

Tarta Tatin (jedna z opcji)

Składniki: na spód – półtorej szklanki mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 75 g masła, 3 łyżki wody, 30 g cukru pudru, na nadzienie – 8 sporych jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki), ćwierć kostki masła, 50 g cukru pudru

Wykonanie: mąkę przesiać z solą na stolnicę lub do dużej miski. Dodać masło, żółtka, wodę oraz cukier. Składniki utrzeć delikatnie i wymieszać z całością mąki, aż powstanie jednolita masa. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować nadzienie – cukier puder razem z masłem rozpuścić w żaroodpornym naczyniu. Gdy masa zrobi się lekko brązowa, dodać jabłka i wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut aż jabłka zaczną się karmelizować. Przełożyć do formy na tartę (najlepiej żaroodpornej). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć na jabłkach, dopasować do formy. Piec przez około 40 minut w 200 stopniach. Następnie ostudzić przez pięć minut, do wierzchu przyłożyć duży talerz i przewrócić tartę. Podawać na gorąco.

tarta

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Składniki: na spód – jak na tartę z warzywami, na nadzienie – 2 opakowania mozzarelli, 25 dag pomidorków koktajlowych, sos pomidorowy ze słoika (ewentualnie keczup), kilka listów bazylii, parę czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Wykonanie: przygotować spód według przepisu jak na tartę z warzywami. Pomidorki sparzyć wrzątkiem i delikatnie obrać ze skórki. Na wystudzone dno tarty wylać sos pomidorowy lub keczup, ułożyć kulki lub plastry mozzarelli, dodać pomidorki i kilka oliwek pokrojonych w prążki. Posypać solą i pieprzem. Włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i polać oliwą z oliwek.

Tarta śliwkowa

Składniki: na spód – jak na tartę cytrynową (bez soku i skórki z cytryny), na nadzienie – pół kilograma śliwek węgierek, 2 jajka, 3 łyżki śmietany 22 proc., 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie: przygotować spód według przepisu jak na tartę cytrynową. Podpieczone ciasto posypać jedną łyżką cukru pudru. Na spodzie ułożyć przecięte na pół, pozbawione pestek śliwki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec przez około 30 minut. Jajka rozbić widelcem lub sprężynką, dodać cukier puder, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczoną tartę i wstawić ponownie do piekarnika. Piec, aż polewa się zetnie.

Tarta z czekoladą

Składniki: na spód – jak na tartę cytrynową (bez soku i skórki z cytryny), na masę – 150 g masła, półtorej tabliczki gorzkiej czekolady, niepełna szklanka mąki, półtorej szklani cukru pudru, 4 jajka, kakao do posypania

Wykonanie: przygotować spód według przepisu jak na tartę cytrynową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu jajka utrzeć z mąką i cukrem pudrem, a następnie dodać do rozpuszczonej, lekko przestudzonej czekolady. Tak przygotowaną masę wylać na spód tarty i piec w 200 stopniach aż stwardnieje. Ostudzić, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

Dwa dodatkowe przepisy na tartę tutaj i tutaj.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofalówki

Zrób pyszne ciasto czekoladowe zaledwie w kilkanaście minut!

Proste przepisy na domowe ciasteczka

Sprawdź nasze podpowiedzi na pyszne ciastka.

Komentarze (7)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.11.2011 19:38
uwielbiam tarty!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.08.2011 13:58
a co z proszkiem do pieczenia?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 13.08.2011 12:51
pycha, jutro mam urodziny na pewno jakąś zrobię!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.08.2011 11:36
lubię tarty jednak ilość przepisów mnie rozczarowała. spodziewałam się większej ilości.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.08.2011 01:28
Lubię tarty, ale do pieczenia to ja mam dwie lewe ręce, spód to mi na pewno wyjdzie zakalcowaty. Ale i tak spróbuję;))
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo