Nawet jeśli nie jesteś miłośniczką zup owocowych, lato to najlepszy moment, żeby zagościły na twoim stole. Tylko w wakacje można śmiało pałaszować pyszne zupy z różnych, sezonowych składników, które o tej porze smakują wyśmienicie. Poza tym nie zapominaj, że owoce są bardzo zdrowe. Przepisy na zupy przydadzą się, gdy zabraknie ci pomysłu na obiad.
Chłodnik ogórkowy
Składniki: 1 duży ogórek, 4 kubeczki jogurtu naturalnego, 5 młodych małych cebulek ze szczypiorkiem, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżka oleju, sól
Wykonanie: ogórka umyć, obrać ze skórki, drobniutko pokroić, posolić i odstawić na kwadrans. Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać, dodać zielony koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko rozetrzeć w jednym naczyniu. Po 15 minutach ogórki osączyć z nadmiaru wody i dodać do roztartego czosnku oraz cebuli. Wszystko zalać jogurtem, dodać olej i dokładnie wymieszać. Gotowy chłodnik przed podaniem wstawić do lodówki na godzinę.
Letni barszcz
Składniki: pół kilograma śliwek węgierek, pół kilograma buraków, 5 szklanek warzywnego rosołu (w wersji ekspresowej może być z kostki), 1-2 utłuczone goździki (opcjonalnie), cukier, sól, pieprz
Wykonanie: buraki umyć i upiec w piekarniku. Obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Śliwki wydrylować i pokroić w paseczki, zalać gorącym rosołem, dodać goździki i gotować pod przykryciem przez około pięć minut. Odstawić na 20-30 minut, przecedzić. Doprawić do smaku. Podawać w filiżankach najlepiej z dodatkiem pasztecików, sucharków albo paluszków grissini.
Jagodzianka
Składniki: 40 dag jagód, pół łyżki mąki pszennej (najlepiej typu graham), 4 łyżki śmietany 12 proc., kilka kropli esencji waniliowej, cukier do smaku, drobny makaron
Wykonanie: jagody opłukać i zalać sporą ilością wody (jak na kompot). Gotować aż puszczą sok. Osłodzić do smaku, dodać esencję waniliową. W osobnym naczyniu mąkę rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę i zahartować kilkoma łyżkami ciepłej zupy jagodowej. Wlać do garnka i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Latem podawać zupę prosto z lodówki, a w chłodniejsze dni – podgrzać.
Zupa koperkowa
Składniki: 1 drobiowa porcja rosołowa, 1 porcja włoszczyzny, 2 pęczki koperku, przyprawa warzywna (Vegeta), pół szklanki śmietany 12 proc., 1 łyżeczka mąki pszennej, 10-20 dag ryżu ugotowanego na sypko, sól, pieprz
Wykonanie: porcję rosołową umyć i zalać sześcioma szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej i zagotować na małym ogniu. Włoszczyznę drobno poszatkować. Koperek posiekać i połowę razem z włoszczyzną dodać do zupy. Wszystko gotować na średnim ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć i drobniutko posiekać. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlać do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili, gdy zupa zgęstnieje. Dodać rozdrobnione mięso, ryż i pozostały koperek. Można doprawić do smaku. W wersji błyskawicznej wywar zastąpić rosołem z kostki, a mięso z kurczaka drobno pokrojoną wędliną (szynka, kiełbaska).
Zupa z truskawkami
Składniki: 60 dag truskawek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół szklanki śmietany 12 proc., cukier
Wykonanie: truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek i zalać wrzącą wodą. Ugotować, a następnie lekko przestudzić i przetrzeć przez sito albo zblenderować. Przyprawić cukrem do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącej zupy truskawkowej i wlać do garnka. Całość zabielić śmietaną. Zupę podawać czystą lub z makaronem typu rureczki.
Zupa brokułowa
Składniki: 1 świeży brokuł, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 średni seler, 2 łyżki śmietany 12 proc., liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz (najlepiej ziołowy), około półtora litra wody
Wykonanie: włoszczyznę obrać, umyć i ugotować w połowie ilości wody wraz z przyprawami. Z brokuła odciąć korzenie, umyć i ugotować w drugiej części wody (warzywo włożyć do wrzącej osolonej wody i zagotować pod przykryciem). Odkryć i gotować przez siedem minut (pod przykryciem straci kolor). Odłożyć kilka różyczek brokuła, a pozostałe wszystkie warzywa zmiksować w części wywaru, dolać pozostałe oba wywary. W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić śmietanę, dodać wlać do garnka i zagotować. Dodać do zupy odłożone brokuły. W tej wersji można podawać samą zupę bez dodatków.
Śląska piwoszka
Składniki: 1 litr jasnego piwa, 4 duże kromki wczorajszego razowego chleba na miodzie, pół kilograma białego sera, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, cukier
Wykonanie: z chleba cienko odkroić skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Piwo zagotować w rondelku z nierdzewnej stali z solą, cukrem i chlebem. Mieszać na niewielkim ogniu do chwili, aż powstanie jednolita masa. Wymieszać ze śmietaną i jeszcze chwilę podgrzać, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Ser kroić w kostkę, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu. Tak przyrządzona zupa nie wymaga już żadnych dodatków, choć można ją podawać ze świeżym, najlepiej razowym, chlebem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Kuchnia Papilota: Niecodzienna zupa... cytrynowa
Jeśli ją spróbujesz, ta zupa na stałe zagości w twoim menu.
Poradnik Kulinarny: Lekkie sałatki z warzyw i owoców (DIETETYCZNE!)