Noma w Kopenhadze to podobno najlepsza restauracja na świecie. Stoliki rezerwuje się tutaj z kilkumiesięcznych wyprzedzeniem. Szefowie kuchni korzystają z bogactwa skandynawskiej fauny i flory, a tradycyjne receptury prezentują w nowoczesny sposób. Faktycznie, jeśli chodzi o jedzenie, Skandynawowie mają się czym pochwalić. Kochają dziczyznę, pumpernikiel, pasztet z wątróbek, a ryby przyrządzają na tysiące sposób. Pora wnieść nieco północy do własnej kuchni. Dzięki naszym przepisom kuchnia skandynawska na stałe zagości w twoim jadłospisie.
Fiskepudding – budyń z ryb
Składniki: 70 dag filetów dorsza lub łupacza (bez skóry), 1 łyżka miękkiego masła, 2 łyżki bułki tartej, półtorej szklanki śmietany 12 lub 18 proc., półtorej łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki soli
Wykonanie: głęboką foremkę – taką, jak do ciasta – nasmarować masłem i równomiernie obsypać bułką tartą. Pokrojone na małe kawałki filety wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na gładką masę (ewentualnie można spróbować blenderem). Dodać do wszystkiego śmietanę, sól, mąkę i ucierać razem, aż masa stanie się puszysta. Wlać do przygotowanej uprzednio foremki, uważając, aby nie utworzyły się bąble powietrza. Łopatką kuchenną wyrównać wierzch i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić rondel, a w nim foremkę z masą budyniową i przygotować kąpiel wodną tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości foremki. Piec przez około 60-75 minut, sprawdzając, czy woda w rondlu nie wrze zbyt gwałtownie. Budyń będzie gotowy, gdy się lekko zrumieni z wierzchu, a wbita wykałaczka lub widelec będą po wyjęciu suche. Kiedy tak się stanie, wyjąć foremkę z piekarnika i pozostawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar ewentualnego płynu i okroić nożem budyń od boków foremki. Przewrócić do góry dnem na deskę – powinien łatwo wyjść z formy. Gorący fiskepudding jest gotowy do jedzenia.
Norweski pasztet
Składniki: 50 dag wieprzowiny bez kości, 25 dag wieprzowej wątroby, 2 filety anchois, 100 ml mleka, 1 średnia cebula, 3 łyżki mąki, 2 jajka, po pół łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę pokroić. To samo zrobić z mięsem i wątrobą. Razem z anchois przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa – dwa razy. Następnie do masy dodać jajka, mąkę, mleko, sól, pieprz oraz zioła i wszystko dokładnie wyrobić. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Natłuszczoną formę keksową wypełnić masą, wstawić do piekarnika i piec około godzinę. Po tym czasie wyjąć z pieca, ostudzić, wyjąć z formy i pokroić z plastry. Podawać najlepiej z ćwikłą i korniszonami.
Gravlax – łosoś marynowany w koprze i soli
Składniki: 1 kg filetu z surowego łososia ze skórą, 4 łyżki cukru, 2 łyżki grubej soli, 2 pęczki koperku, 2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu, 1 kieliszek wódki, (na sos) – po 3 łyżki musztardy dijon, drobno posiekanego koperku i oliwy, 2 łyżki miodu, 1 łyżka białego octu winnego, sok z cytryny (do smaku)
Wykonanie: łososia oczyścić, usunąć ości, wykroić dwa równe filety ze skórą. Dokładnie wymieszać ze sobą cukier, wódkę, pieprz i sól. Tak przygotowaną mieszanką posmarować grubo mięso ryby i położyć na niej posiekany koperek. Położyć na sobie obie połówki skórą do zewnątrz, owinąć folią spożywczą, zastawiając otwór na dole. Następnie rybę ułożyć na desce, pod kątem – aby sok mógł wypływać przez otwór w folii. Z wierzchu obciążyć drugą deską. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem oczyścić rybę z kopru i nadmiaru soli. Kroić w bardzo cienkie plasterki. Podawać z sosem musztardowym – aby go otrzymać, wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Pyszne z pieczywem.
Kulki mięsne frikadeller
Składniki: 45 dag mielonej wołowiny i 20 dag chudej wieprzowiny, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 4 łyżki margaryny, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: dokładnie wymieszać mięso z cebulą, dodać jajka, mleko, margarynę, doprawić do smaku. Uformować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo. Smakują najlepiej, gdy po usmażeniu zostawi się je na najmniejszym gazie pod przykryciem przez około pół godziny.
Fińska zupa jarzynowa
Składniki: 1 kalafior, po 125 g marchewki i groszku, 3 duże ziemniaki, 200 g fasolki szparagowej, 5 rzodkiewek, 125 g szpinaku, pół filiżanki śmietany, pół szklanki mleka, 200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków, 2 żółtka, koperek, po 3 łyżki masła i mąki, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: jarzyny dokładnie umyć i obrać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki oraz marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę pokroić na kawałki, a rzodkiewki przepołowić. Odmierzyć 2 l wody, zagotować z dwoma łyżeczkami soli i łyżką cukru. Do wody włożyć warzywa (wraz z groszkiem) oprócz szpinaku. Przykryć i gotować osiem minut, aż będą prawie miękkie. Następnie dodać szpinak i gotować pięć minut. Wywar przecedzić. Masło stopić, dodać mąkę, rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę i trzy łyżki wywaru starannie wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub ogony raków włożyć do zupy. Podgrzać, ale nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.
Filety rybne z migdałami
Składniki: 90 dag filetów z dorsza, pól szklanki majonezu, po łyżce rozpuszczonego masła i soku z cytryny, 2 białka, jedna mała starta cebula, pół szklanki prażonych migdałów, sól, pieprz
Wykonanie: rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Oprósz ją solą i pieprzem, posmaruj rozpuszczonym masłem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez pięć minut. Następnie wyjmij naczynie i ostrożnie wylej z niego płyn powstały podczas pieczenia – uważaj, żeby nie uszkodzić ryby. Przygotuj krem. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny oraz cebulą. Ubij białka i dokładnie połącz je z masą majonezową. Gotowym kremem posmaruj rybę, a na wierzch posyp posiekane, prażone migdały. Wstaw do piekarnika (180 stopni) i piecz, aż masa stanie się złota i lekko się napuszy.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Przepis na smakowitego kurczaka w ryżu – idealny obiad „na szybko”!
Kurczak i ryż to idealne połączenie na wiosenny obiad. Potrawę zrobisz raz-dwa.
Wasza Kuchnia: Niedrogie naleśniki z kurczakiem na studencki obiad
Tę potrawę przygotujesz bardzo szybko, bez obciążania portfela.