Nie samymi ciężkimi daniami żyje człowiek. Warto dorzucić czasem do jadłospisu proste przekąski – smaczne, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim skuteczne w zaspokajaniu pierwszego głodu. Przekąski to również świetny pomysł na imprezę czy długi wieczór we dwoje lub we własnym towarzystwie.
Fondue po polsku
Składniki: pół bochenka ciemnego chleba (najlepiej razowca na modzie), 2 szklanki piwa, 5 łyżek mąki kukurydzianej, 60 dag startego żółtego sera, 4 łyżeczki musztardy, cynamon
Wykonanie: mąkę przesiać i wymieszać z połową szklanki piwa. Resztę bursztynowego trunku wymieszać z drobno posiekanym lub startym na tarce o dużych oczkach serem, cynamonem i musztardą. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając – do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wlać piwo z mąką i podgrzewać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Przelać do kamionkowej miski i natychmiast podać. Chleb pokroić na kromki, a każdą z nich na kolejne cztery części. Kawałki chleba nadziać na widelec albo patyczek i obtoczyć w masie serowej. Serwować najlepiej z dużą ilością gorącej herbaty z cytryną.
Mazowieckie łakomczuchy
Składniki: 40 dag grzybów (same kapelusze), 20 dag dość grubej kiełbaski, 1 szklanka mleka (ewentualnie pół na pół z gazowaną wodą), 4 czubate łyżki mąki pszennej, 1 jajko, garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz cayenne albo mielona papryka
Wykonanie: z mleka, mąki, żółtka, szczypty soli oraz pieprzu przygotować gęste ciasto. Odstawić na pół godziny. Grzyby oczyścić, kiełbaskę pokroić w dość grube talarki. Następnie białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Grzyby i kawałki kiełbasy maczać w cieście i smażyć na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową.
Prezydenckie gruszki
Składniki: 4 jędrne gruszki, 15 dag sera pleśniowego, 1 czubata łyżka masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe), sok z cytryny albo ocet (winny bądź jabłkowy), cukier, sól, pieprz
Wykonanie: gruszki obrać i przekroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i włożyć do zakwaszonej wody. Ser pokruszyć i utrzeć albo zmiksować z masłem i śmietaną. Doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz orzechami. Potem połówki gruszek delikatnie odsączyć i osuszyć. Napełnić gotowym kremem serowym. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Do kremu serowego można dodać także kilka kropli brandy.
Jajka z surówką czosnkową
Składniki: 2 duże główki czosnku, 1 szklanka ostrego chrzanu, 1-2 kwaskowate jabłka, sok z 1 cytryny, 8 jajek ugotowanych na twardo, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek), ewentualnie sól
Wykonanie: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Jabłko (jabłka) obrać i zetrzeć na tarce, następnie skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną zieleninę, czosnek i chrzan. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jajka przekroić wzdłuż na połówki i na każdą z nich wyłożyć porcję czosnkowej surówki. Można przybrać posiekaną zieleniną.
Więcej przepisów na smaczne przekąski – w osobnym artykule.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Błyskawiczne klopsy z jajek
Proste i bardzo dobre klopsiki – na obiad albo na kolację.
Wasza Kuchnia: Kuleczki serowe w sosie pomidorowym
To danie mogą przygotować nawet dzieci.
Śledzie w pelerynie
Składniki: 4 spore filety śledziowe (matiasy), 20 dag suszonych śliwek, garść płatków migdałowych, orzechów włoskich albo arachidowych, oliwa lub dobry olej, cukier, sok z cytryny, sól
Wykonanie: śliwki namoczyć w wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie i odsączyć. Podpowiedź – płyn można wykorzystać na kompot. Potem przetrzeć przez sito lub zmiksować. Migdały lub orzechy bardzo drobno posiekać, kilka można odstawić do dekoracji. Wymieszać ze śliwkami, dodać kilka łyżek oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki lub zwinąć jak tradycyjne rolmopsy i każdy spiąć wykałaczką. Przełożyć do salaterki i zalać sosem śliwkowym.
Pory w kontuszach
Składniki: 8 średnich porów – tylko jasne części, 8 plasterków szynki, grubej kiełbasy lub mielonki albo 16 cieniutkich plasterków wędzonego boczku, 8 plasterków sera topionego, przyprawa warzywna albo kostka rosołowa, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania formy
Wykonanie: pory oczyścić, usunąć korzonki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem przyprawy i gotować około 10-15 minut. Pory powinny zmięknąć, ale nie rozsypywać się. Odcedzić. Teraz każdy por zawijać najpierw w kawałek wędliny (jeśli bierzemy boczek, do owinięcia pora należy wykorzystać dwa cienkie plasterki), a następnie owinąć w plasterek sera i ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ser musi się stopić. Przekąskę podawać z dodatkiem pieczywa, ewentualnie ziemniaków.
Ser schabowy
Składniki: 40 dag białego sera, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, tłuszcz do smażenia, kminek, sól
Wykonanie: ser pokroić w plastry. Obtoczyć w bułce i żółtku. Obsypać solą i kminkiem, a następnie smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z keczupem.