Proste przepisy, które warto znać (OCZARUJESZ NIMI UKOCHANEGO I NIEZAPOWIEDZIANYCH GOŚCI)

Warto zapamiętać tych kilka przepisów, żeby móc w każdej chwili je przyrządzić. Te potrawy udadzą się każdej z Was!
Proste przepisy, które warto znać (OCZARUJESZ NIMI UKOCHANEGO I NIEZAPOWIEDZIANYCH GOŚCI)
08.05.2011

Nie samymi ciężkimi daniami żyje człowiek. Warto dorzucić czasem do jadłospisu proste przekąski – smaczne, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim skuteczne w zaspokajaniu pierwszego głodu. Przekąski to również świetny pomysł na imprezę czy długi wieczór we dwoje lub we własnym towarzystwie.

Fondue po polsku

Składniki: pół bochenka ciemnego chleba (najlepiej razowca na modzie), 2 szklanki piwa, 5 łyżek mąki kukurydzianej, 60 dag startego żółtego sera, 4 łyżeczki musztardy, cynamon

Wykonanie: mąkę przesiać i wymieszać z połową szklanki piwa. Resztę bursztynowego trunku wymieszać z drobno posiekanym lub startym na tarce o dużych oczkach serem, cynamonem i musztardą. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając – do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wlać piwo z mąką i podgrzewać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Przelać do kamionkowej miski i natychmiast podać. Chleb pokroić na kromki, a każdą z nich na kolejne cztery części. Kawałki chleba nadziać na widelec albo patyczek i obtoczyć w masie serowej. Serwować najlepiej z dużą ilością gorącej herbaty z cytryną.

Mazowieckie łakomczuchy

Składniki: 40 dag grzybów (same kapelusze), 20 dag dość grubej kiełbaski, 1 szklanka mleka (ewentualnie pół na pół z gazowaną wodą), 4 czubate łyżki mąki pszennej, 1 jajko, garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz cayenne albo mielona papryka

Wykonanie: z mleka, mąki, żółtka, szczypty soli oraz pieprzu przygotować gęste ciasto. Odstawić na pół godziny. Grzyby oczyścić, kiełbaskę pokroić w dość grube talarki. Następnie białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Grzyby i kawałki kiełbasy maczać w cieście i smażyć na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową.

proste przepisy

Prezydenckie gruszki

Składniki: 4 jędrne gruszki, 15 dag sera pleśniowego, 1 czubata łyżka masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe), sok z cytryny albo ocet (winny bądź jabłkowy), cukier, sól, pieprz

Wykonanie: gruszki obrać i przekroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i włożyć do zakwaszonej wody. Ser pokruszyć i utrzeć albo zmiksować z masłem i śmietaną. Doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz orzechami. Potem połówki gruszek delikatnie odsączyć i osuszyć. Napełnić gotowym kremem serowym. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Do kremu serowego można dodać także kilka kropli brandy.

Jajka z surówką czosnkową

Składniki: 2 duże główki czosnku, 1 szklanka ostrego chrzanu, 1-2 kwaskowate jabłka, sok z 1 cytryny, 8 jajek ugotowanych na twardo, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek), ewentualnie sól

Wykonanie: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Jabłko (jabłka) obrać i zetrzeć na tarce, następnie skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną zieleninę, czosnek i chrzan. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jajka przekroić wzdłuż na połówki i na każdą z nich wyłożyć porcję czosnkowej surówki. Można przybrać posiekaną zieleniną.

Więcej przepisów na smaczne przekąski – w osobnym artykule.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Błyskawiczne klopsy z jajek

Proste i bardzo dobre klopsiki – na obiad albo na kolację.

Wasza Kuchnia: Kuleczki serowe w sosie pomidorowym

To danie mogą przygotować nawet dzieci.

proste przepisy

Śledzie w pelerynie

Składniki: 4 spore filety śledziowe (matiasy), 20 dag suszonych śliwek, garść płatków migdałowych, orzechów włoskich albo arachidowych, oliwa lub dobry olej, cukier, sok z cytryny, sól

Wykonanie: śliwki namoczyć w wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie i odsączyć. Podpowiedź – płyn można wykorzystać na kompot. Potem przetrzeć przez sito lub zmiksować. Migdały lub orzechy bardzo drobno posiekać, kilka można odstawić do dekoracji. Wymieszać ze śliwkami, dodać kilka łyżek oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki lub zwinąć jak tradycyjne rolmopsy i każdy spiąć wykałaczką. Przełożyć do salaterki i zalać sosem śliwkowym.

Pory w kontuszach

Składniki: 8 średnich porów – tylko jasne części, 8 plasterków szynki, grubej kiełbasy lub mielonki albo 16 cieniutkich plasterków wędzonego boczku, 8 plasterków sera topionego, przyprawa warzywna albo kostka rosołowa, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania formy

Wykonanie: pory oczyścić, usunąć korzonki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem przyprawy i gotować około 10-15 minut. Pory powinny zmięknąć, ale nie rozsypywać się. Odcedzić. Teraz każdy por zawijać najpierw w kawałek wędliny (jeśli bierzemy boczek, do owinięcia pora należy wykorzystać dwa cienkie plasterki), a następnie owinąć w plasterek sera i ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ser musi się stopić. Przekąskę podawać z dodatkiem pieczywa, ewentualnie ziemniaków.

Ser schabowy

Składniki: 40 dag białego sera, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, tłuszcz do smażenia, kminek, sól

Wykonanie: ser pokroić w plastry. Obtoczyć w bułce i żółtku. Obsypać solą i kminkiem, a następnie smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z keczupem.

Polecane wideo

Komentarze (19)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 20:43
UiVvdc wdjowslhlvow
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.07.2011 11:09
rngugK rkhnfnfgpbue
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.07.2011 14:21
Oh yeah, faulbous stuff there you!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.05.2011 12:57
ble nie cierpie ryb..... ale to prawda że fajnie jest wymyślać nowe potrawy z róznych krajów a nie wiecznie jechać na tym samym
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2011 23:23
Śledzia w pelerynce robi się inaczej XD śmietana jabłko cebula i to cała zalewa a nie jakieś śliwki i cuda na kiju
odpowiedz

Polecane dla Ciebie