Sałatkę uważa się za jedną z dwunastu wigilijnych potraw, które powinny trafić na stół. Tradycja nakazuje, by była postna, więc zazwyczaj podaje się jarzynową. Ale już w Boże Narodzenie sałatka nie musi być jarska. Zebrałam dziesięć przepisów na sałatki, które można śmiało podać w święta. Są proste w wykonaniu, ale często mają sekretne składniki, które dopełniają smaku, np. czerwone wino, kapary, żurawinę. Warto wybrać któryś z przepisów i zaskoczyć gości w święta.
Wskazówka: sałatki będą zdrowsze, jeśli śmietanę zastąpicie jogurtem naturalnym albo greckim, sól kamienną – solą morską, a po przełożeniu do salaterki obficie udekorujecie ją ziołami.
Sałatka z selera z mandarynkami
Składniki: 50 dag selera, 20 dag mandarynek, pół szklanki majonezu, 4 łyżki zmielonej papryki konserwowej, 5 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie: seler umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą. Ugotować pod przykryciem. Potem odcedzić, obrać, pokroić w kostkę. Mandarynki umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki, połączyć z selerem, majonezem, papryką, groszkiem i posiekaną natką. Doprawić.
Sałatka z brokułów
Składniki: 50 dag buraków, 4 dag rodzynków, 2 łyżki oliwy, 10 dag sera twarogowego, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: buraki dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w paseczki. Następnie wymieszać z opłukanymi rodzynkami i oliwą, doprawić, wyporcjować i posypać przetartym przez sito twarożkiem.
Sałatka z fasoli perłowej ze śledziem
Składniki: 15 dag fasoli perłowej, 8 dag cebuli, 15 dag ogórków konserwowych, 6-8 filetów śledziowych (wymoczonych), 10 dag majonezu, pół szklanki śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Potem ugotować i odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę razem z ogórkami i filetami, wymieszać z fasolą, majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. Przełożyć do salaterki i udekorować.
Sałatka z rzepy
Składniki: 50 dag rzepy, 15 dag pieczonego mięsa (bez kości), 8 dag soi konserwowej, 10 dag majonezu, 3 dag tartego chrzanu, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: rzepę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować. Odcedzić i pokroić w kostkę razem z mięsem. Potem połączyć z soją, majonezem, chrzanem, doprawić. Przełożyć do salaterki i udekorować.
Sałatka z groszkiem i cytrynami
Składniki: 30 dag groszku konserwowego, 10 dag cytryn, 15 dag jabłek, 10 dag majonezu, 1-2 łyżki białego wytrawnego wina, sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie: cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając pestki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z groszkiem, cytrynami, majonezem i winem. Doprawić. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować.
wybrała EPN
Korzystałam z:
„Ilustrowana kuchnia polska”, Danuta i Henryk Dębscy, wyd. Muza, Warszawa 2010
Sałatka z kapusty czerwonej z żurawinami
Składniki: 60 dag kapusty czerwonej, 2 dag masła, czerwone wino wytrawne, 3-4 grzyby suszone (ugotowane), 2 łyżki żurawiny do mięsa, 4 dag tartego chrzanu, pól szklanki śmietany, sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: kapustę oczyścić, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Dodać tłuszcz, skropić winem, ugotować. Odparować i wystudzić. Grzyby pokroić w paseczki, połączyć z kapustą, żurawinami, chrzanem i śmietaną. Doprawić. Przełożyć do salaterki i udekorować.
Sałatka z papryki ze śledziami
Składniki: 20 dag papryki konserwowej, 10 dag filetów śledziowych, 10 dag cebuli, 8 dag groszku konserwowego, łyżka kaparów, pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: paprykę pokroić w kostkę razem ze śledziami oraz obraną i opłukaną cebulą. Wymieszać z groszkiem konserwowym, opłukanymi kaparami, majonezem i śmietaną. Doprawić.
Sałatka z buraków z jajkami
Składniki: 30 dag buraków, 30 dag ziemniaków, 10 dag ogórków konserwowych, pół szklanki majonezu, 10 dag pomidorów, 2 jajka ugotowane na twardo, 5 dag szynki lub innej wędliny, natka pietruszki, sól, pieprz do smaku
Wykonanie: buraki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować. Odcedzić, przestudzić, pokroić w kostkę razem z burakami i ogórkami. Wymieszać z majonezem z pomidorami pokrojonymi w cząstki. Doprawić do smaku, ułożyć na okrągłym półmisku. Udekorować liśćmi zielonej sałaty. Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito, połączyć z drobno pokrojoną wędliną i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku. Napełnić białka i ułożyć na półmisku z burakami.
Sałatka z ziemniaków po żydowsku
Składniki: 50 dag ziemniaków, 15 dag cebuli, 4 jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować pod przykryciem, odcedzić, odparować, pokroić w kostkę razem z obraną i opłukaną cebulą oraz jajkami. Potem połączyć z posiekaną natką pietruszki i oliwą, doprawić.
Sałatka z ryżu z pieczarkami
Składniki: 10 dag ryżu, szklanka rosołu z kury, 15 dag pieczarek, 10 dag majonezu, 2 łyżki śmietany, 4 dag migdałów, 4 dag koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: ryż opłukać, zalać wrzącym rosołem, dodać oczyszczone, opłukane i zmielone pieczarki oraz przyprawy, zagotować. Wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ugotować na parze. Potem wystudzić, wyporcjować, polać doprawionym majonezem połączonym ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Posypać sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami.