Paznokieć jest jednym z wytworów naskórka; jego głównym budulcem jest keratyna. Zbudowany jest z blaszki grzbietowej i podeszwowej. Blaszka grzbietowa składa się z korzenia paznokcia (który jest zagłębiony w skórze) oraz właściwego paznokcia. Paznokcie tworzone są w macierzy. Pełnią funkcję ochronną – przed szkodliwym działaniem czynników mechanicznych – i obronną. Wzrost paznokcia zależny jest od prawidłowego ukrwienia oraz podziałów komórek macierzy – zwykle to 0,5-1,2 mm w ciągu tygodnia.
Mocne paznokcie świadczą o dobrym stanie zdrowia. Gdy mają zapewnione niezbędne witaminy i składniki odżywcze, stają się ozdobą dłoni. Czasem jednak zdarza się, że się ich wstydzimy. Płytka robi się osłabiona, krucha i łamliwa, pojawiają się przebarwienia, prążki, nieestetyczne białe plamki czy półksiężyce… To znak, że paznokcie chorują. Jakie mogą być tego przyczyny?
Najczęściej to niedobór witamin i minerałów, choroby płytki paznokcia, pogorszenie stanu zdrowia, czynniki genetyczne albo zewnętrzne (kontakt z bardzo silnymi substancjami), urazy mechaniczne itp. Słabe paznokcie niekiedy towarzyszą anemii, nadczynność tarczycy, problemom z krążeniem czy nawet chorobom serca. Jeśli obserwujemy u siebie jeszcze inne niepokojące symptomy (ospałość, wypadanie włosów, spadek nastroju), warto skonsultować się z lekarzem.
Remanent w diecie
Zwykle jednak z kruchymi paznokciami jesteśmy w stanie poradzić sobie same. Musimy zacząć od uporządkowania swojego jadłospisu i wprowadzenia koniecznych zmian do diety.
Dla paznokci zbawienne jest pełnowartościowe białko, które można znaleźć m.in. w chudym mięsie, rybach, nabiale, jajkach. – Przyjmując przynajmniej raz dziennie takie produkty, powodujemy, że przyjmujemy komplet aminokwasów, który jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu i też dla odpowiedniej regeneracji i budowy skóry, włosów czy paznokci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Krukowska, dietetyk.
Na kruche i rozdwajające się paznokcie pomoże siemię lniane zastosowane według przepisu: 2/3 szklanki siemienia zalać wrzątkiem. Odstawić i odczekać, aż woda przestygnie. Następnie w takiej papce zanurzyć dłonie na kwadrans. Spłukać, zastosować krem do rąk. Siemię lniane można też włączyć do diety. Nasiona lnu zwyczajnego zawierają cenne tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B, białko, magnez, żelazo, wapń, cynk.
Bardzo dobrze na kondycję paznokci wpłynie żelatyna – najlepiej rozpuścić ją w ciepłej wodzie i zrobić 20-minutową kąpiel paznokci w takiej papce. Żelatynę warto też dostarczać organizmowi od wewnątrz, więc nie rezygnuj z galaretek.
Kto ma słabe paznokcie, powinien kupić sobie olejek rycynowy. W pierwszej kolejności trzeba go podgrzać (wystarczą 2-3 łyżeczki). Dodać łyżeczkę soku z cytryny i mieszankę wetrzeć w paznokcie. Następnie wsuwamy na dłonie bawełniane rękawiczki i czekamy ok. 30 minut. Po skończonym zabiegu myjemy ręce.
Co jeszcze?
W drogeriach i aptekach dostępne są różne produkty wzmacniające paznokcie. Mogą być to odżywcze żele albo płyny do rozsmarowania na płytce bądź suplementy diety (np. ze skrzypem polnym). Szukajmy preparatów zawierających aktywne składniki. Jeśli problem jest poważny, warto rozważyć serię zabiegów w gabinecie kosmetycznym, które wzmocnią paznokcie i ograniczą ich rozdwajanie.
By nie osłabiać płytki, koniczna jest zmiana szkodliwych przyzwyczajeń. Pilnik powinien być szklany albo papierowy (nigdy metalowy), a paznokcie należy piłować zawsze w jedną stronę – gdy piłujemy je szybko i w obie strony, płytka dodatkowo się uszkadza i może się rozdwajać.
Jeśli korzystamy z detergentów, zakładajmy ochronne rękawiczki. Również zbyt długi kontakt paznokcia ze zmywaczem bardzo go osłabia. Nie używaj zmywaczy z acetonem. W drogeriach dostępne są preparaty wzbogacone witaminami i składnikami odżywczymi służącymi paznokciom. Natomiast przed pomalowaniem paznokci warto nałożyć na nie ochronny podkład.
Zwróćmy uwagę na skórki – nie należy ich wycinać! Im częściej to robimy, tym bardziej się wzmacniają i szybciej odrastają. Najlepiej nałożyć na nie preparat zmiękczający albo oliwkę i odepchnąć drewnianym patyczkiem.
Ewa Podsiadły-Natorska
Kruche paznokcie mogą oznaczać, że organizmowi brakuje witamin z grupy B, A, C i E, a także minerałów takich jak cynk, wapń, magnez czy krzem. W diecie nie może zabraknąć więc pełnowartościowego pieczywa, ryb, chudego mięsa, nabiału, jajek, świeżych warzyw i owoców. Warto włączyć do jadłospisu zdrowe oleje roślinne bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, suszone owoce, orzechy i kiełki. Paznokcie wzmocni kurczak, łosoś, fistaszki, banany, ananas, pietruszka, cytrusy, marchewka, buraki, produkty zbożowe, pestki słonecznika.
Domowe zabiegi
Zaserwujmy paznokciom odżywczo-regenerujące koktajle, najlepiej domowej roboty. Możemy na przykład wycisnąć cztery łyżki soku z ananasa i połączyć je z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać i w misce z tak przygotowanym koktajlem zanurzyć paznokcie na 20-30 minut (najlepiej robić to raz w tygodniu). Po tym czasie dłonie wytrzeć i wklepać w nie krem do rąk.