Wyniki kontroli jakości oliwy z oliwek nie napawają zbytnim optymizmem. Okazuje się, że kupując tą najlepszą– Extra Virgin, jesteśmy wprowadzani w błąd. Tak naprawdę do naszych rąk trafia mieszanka oliw znacznie gorszej jakości. Butelki prawdziwej włoskiej oliwy pochodzącej z pierwszego tłoczenia to niezwykła rzadkość.
Kto stoi za tym wielkim oszustwem? Jak donosi The Telegraph, fałszowaniem oliwy zajmuje tzw. agro-mafia. To niezwykle rozbudowana, światowa siatka nieuczciwych przedsiębiorców. Sprowadzają oni tanią oliwę z Hiszpanii, Grecji czy Maroko i później przelewają ją do butelek oznakowanych jako wysokogatunkowa włoska oliwa. Swoje produkty sprzedają oczywiście za bardzo wysokie kwoty.
Co najgorsze jednak, to nie jedyne oszustwo w branży spożywczej. Nie zdziwmy się, gdy kupimy w sklepie włoską mozzarellę pochodzącą tak naprawdę ze Stanów Zjednoczonych bądź tradycyjny, polski miód sprowadzany prosto z… Chin.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Słodzisz herbatę i nie wyobrażasz sobie obiadu bez deseru? To wpływa na cerę!
Stale zwiększony poziom glukozy we krwi ma niekorzystny wpływ na wygląd.
Słodycze - broń masowego rażenia
Apetyczne słodkości są naszpikowane chemią.