Zarówno używanie słodzika jak i cukru ma swoje wady oraz zalety. Trzeba przyznać, że w obu przypadkach wad jest zdecydowanie więcej. Co jednak zrobić, gdy gorzka herbata czy kawa nie przechodzi nam przez gardło, a nasze uwielbienie do tych napojów jest silniejsze niż zdrowy rozsądek?
Cukier w krótkim czasie daje sporo energii, ale jedna jego łyżeczka ma aż 40 kalorii! To przecież tyle, co 20 Tic Taców. Z drugiej strony stworzyła go Matka Natura, a nie szalony naukowiec w laboratorium.
Słodzik jest jednak zbawieniem dla osób chorych na cukrzycę. Aspartam (czyli E- 951... jak my kochamy te skróty!), który jest głównym składnikiem słodzika, nie podwyższa poziomu cukru i insuliny we krwi. Tabletka ma mniej kalorii niż połowa jednego Tic Taca, a przy tym jest słodsza niż cukier i nie szkodzi zębom. Trzeba jednak uważać. Kobiety w ciąży, szprycujące się aspartamem, mogą uszkodzić płód. Podobnie młode mamy, chcące uchronić dzieci przed nadwagą i wrzucające im do herbatki, zamiast łyżeczki cukru, tabletkę słodzika, źle wpływają na układ nerwowy swoich pociech.
Dobra rada: Jeśli już musisz używać cukru, wybierz ten brązowy (trzcinowy). Nieźle podkreśla smak kawy. Całkiem dobry i lekko karmelowy jest Bionica, którego pół kilograma kosztuje około 9 złotych.
Najlepszym rozwiązaniem tej spornej kwestii będzie chyba pokochanie herbaty bez cukru :-). Gdy tylko najdzie cię ochota na przesłodką herbatkę, zastąp cukier miodem albo… wyobraź sobie, jak twoje piękne ząbki zaczynają przegrywać z próchnicą, a twoja szczupła talia rozrasta się do gigantycznych rozmiarów. Teraz, gdy ekspozycja ciała na plaży jest już tak bliska, szkoda by było zaprzepaścić swoją szansę na blask w słońcu i tytuł Miss Turnusu :-).
Polecamy: Herbata Lipton o smaku owoców leśnych, w unikalnych torebkach piramidkach - cena: 6,75 zł; Herbata Vitax Exclusive jabłko + mięta - cena: 5,70 zł.